Tulburari tratabile prin hipnoza 

Nevrozele sunt considerate de catre psihiatria clasica tulburari de origine exogena, declansate de actiunea unor factori psihotraumatizanti din mediu, pe fondul unei fragilitati structurale a personalitatii pacientului. Ele nu sunt considerate boli psihice grave deoarece nu afecteaza nucleul de baza al personalitatii pacientului.

Tratatele moderne de psihiatrie nici nu mai mentin conceptul de nevroza, inlocuindu-l cu cel de tulburare de adaptare.

Nevroticii au frecvent tulburari cum ar fi anxietate, irascibilitate, astenie, dureri de cap, insomnii, labilitate afectiva, dispozitie depresiva si acuze somatoforme.

Acestea din urma sunt tulburari somatice (dureri, intepaturi, arsuri, nod in gat, palpitatii, senzatii de sufocare etc.( fara un suport organic real). Desi pacientul se plange permanent de tot felul de suferinte, medicii de medicina generala si investigatiile de laborator nu reusesc sa identifice vreo boala organica, ei trimitand pacientul la clinica de psihiatrie.

Specialistii sustin ca hipnoterapia. poate fi utilizata cu succes in urmatoarele situatii:

STARILE ANXIOASE si FOBICE de intensitate medie; da rezultate la pacientii cu lipsa de incredere in sine, hiperemotivitate, trac (de examene, concursuri, scena etc.) si reactii fobice nu prea severe (agorafobii, claustrofobii, fobie de a zbura cu avionul etc.).

Pentru starile anxioase severe, cu obsesii si fobii profunde, tratamentul trebuie condus de catre o persoana avand cunostinte psihiatrice temeinice, iar hipnoza trebuie inclusa in cadrul unei psihoterapii mai complexe.

STARILE DEPRESIVE
Hipnoza nu se utilizeaza in depresiile cu potential suicidar decat cu pacienti spitalizati si in combinatie cu alte metode de tratament. In absenta impulsurilor suicidare, hipnoza poate fi utilizata si la pacientii nespitalizati chiar obligatoriu in combinatie cu medicatia antidepresiva.

SIMPTOMATOLOGIA DE TIP ISTERIC
Contrat opiniei majoritatii psihiatrilor de la sfirsitul secolului 19 si inceputul secolului 2o, istericii sunt mai greu de hipnotizat decat se credea. Cu toate acestea, in unele cazuri de nevroza cu fenomene conversive, se poate utiliza hipnoza.

Aceasta insa trebuie aplicata de catre un cunoscator in ale psihiatriei si da rezultate mai bune daca este inclusa in cadrul unei terapii mai complexe.

REACTIILE OBSESIVE sunt diferite de tratat, in cazul lor fiind recomandabil un demers de tip hipnoanalitic.

Etapele hipnoterapiei la pacientul nevrotic (Hartland, 1975):

  • Descoperirea cauzelor care au produs simptomul

Aceasta se realizeaza prin interogarea pacientului aflat in hipnoza, cu privire la psihotraumele suferite si cu privire la ceea ce crede inconstientul sau cu privire la factorii care au declansat boala.

  • Ghidarea pacientului

Hipnoterapeutul trebuie sa indrume pacientul pentru a putea face fata cat mai bine dificultatilor vietii. Nevroticul este in permanenta cautare a unei autoritati care sa-i rezolve problemele. El are nevoie de sfaturi cu privire la viata de familie, serviciu, propria persoana. Din acest motiv, sfaturile elaborate de catre terapeut de comun acord cu pacientul, in stare de veghe, trebuie transformate in sugestii care se administreaza in hipnoza.

Inainte de administrarea sugestiilor specifice, de reducere a simptomului, e bine sa se administreze sugestii cu caracter mai general, de intarire a eului. Ambele categorii de sugestii sunt mai bine primite daca sunt prezentate intr-o forma neautoritara.

  • Incurajarea

Pe parcursul intregului demers psihoterapeutic, pacientul e incurajat in privinta simptomelor sale si a evolutiei bolii sale. El trebuie ajutat sa-si depaseasea friecile legate de faptul ca are o boala grava, ca va innebuni etc.

  • Persuasiunea

Se refera la corectarea ideilor gresite pe care le au pacientii despre boala lor, facandu-se apel la mecanisme de tip cognitiv (la inteligenta si ratiunea lor). Ei trebuie lamuriti si convinsi cu privire la natura reala a simptomelor lor si cu privire la modul in care se formeaza acestea. In acelaai timp, trebuie sa i se inoculeze, atat in stare de veghe, cat ai prin sugestii hipnotice, dorinta de a fi sanatosi si ideea sa sunt capabili sa faca fata dificultatilor.

  • Reconditionarea

Se utilizeaza pentru inlaturarea deprinderilor gresite, frecvent prezente la nevrotic: fumat, consum abuziv de alecool, mancat excesiv, onicofagie etc. Pentru a realiza acest lucru, se asociaza, in stare de hipnoza, satisfactia obtinuta de pe urma unei deprinderi gresite cu o emotie negativa. In acelasi timp, se intareste prin sugestii dorinta pacientului de a scapa de deprinderea gresita.

Reconditionarea va da rezultate slabe atunci cand simptomul (deprinderea gresita) are o valoare defensiva majora de a contracara anxietatea intolerabila a pacientului. In astfel de cazuri este indicat ca mai intai pacientul sa realizeze, in cadrul hipnoanalizei, insight-ul referitor la natura problemei sale.

Iata cum abordeaza Hunter (1987) pacientii nevrotici la care anxietatea este simptom dominant:
Pacientul este interogat, atat in stare de veghe, cat si in stare de hipnoza, ce anume il supara in leglatura cu anxietatea sa, cat si asupra cauzelor care au declansat-o. De regula, terapeutul constata ca anxietatea nu a fost declansata de o cauza anume, ci de un cumul de factori. Pacientii nu identifica un element producator al anxietatii, ci mai multe perioade in care le-a fost greu si s-au simtit coplesiti de viata.

La multe persoane cu anxietate difuza se evidentiaza probleme legate de imaginea de sine si de teama ca nu vor face fata anumitor situatii. Pacientii sunt adesea convinsi ca nu sunt destul de buni, de talentati, de inteligenti. Adesea ei provin din familii cu un frate mai mare mai eficient sau cu un parinte care le sublinia permanent ineficienta.

Acesti pacienti anxiosii, au o secretie permanenta de adrenalina, un nivel energetic extrem de ridicat, dar ei isi cheltuiesc energia fara fast, brodind situatii periculoase imaginare.

Autoarea da acestor subiecti, aflati in hipnoza, urmatorul instructaj :
Imagineaza-ti ca energia ta nervoasa se prezinta sub forma unor bile strlalucitoare, pe care tu le arunci in toate directiile. Hai sa incercam sa adunam aceste bile de energie la un loc si sa le folosim pentru o treaba bine determinata. Ai cumva vreun proiect pe care ai dori sa-l duci la indeplinire si pentru care ai nevoie de toata aceasta energie? “.

Dupa ce s-a realizat aceasta etapa, terapeutul se va ocupa de identificarea elementelor anxietatii pacientului (de ce se teme el de fapt). Multi anxiosi se tem de faptul ca ei isi vor pierde controlul asupra lor insisi si aceasta este exact ceea ce li se intampla in situatiile reale. Ei se tem ca se vor face de ras in public lesinind, plangand, facand o criza de isterie sau neputand sa articuleze un cuvant. Alti pacienti se tem ca vor lesina, ei de fapt temandu-se de moarte.

Anxiosii trebuie sa invete si, tehnica de intarire a eului si de crestere a increderii in sine, ei primind sugestii pozitive de tipul:

– “Stiu ca poti face aceasta”
– “Te simti tot mai bine, zi de zi te descurci tot mai bine”;
– “Inveti sa-ti utilizezi tot mai bine resursele interioare” .

Irina Holdevici – Hipnoza si fortele nelimitate ale psihismului

Un raspuns pentru “Tulburari tratabile prin hipnoza”

  1. Stanciu Gabriela says:

    Din pacate, ca intotdeauna de la teorie la practica este cale lunga. Dna Holdevici nu foloseste aceste metode (probabil le stie doar teoretic). Pe mine nu m-a convins deloc prin sedintele avute cu dinsa ca ma poate trata in vreun fel macar de anxietate si fobia de a merge cu avionul.Mi-a spus ca metodele pe care le stiam si eu (in mica parte intradevar), sint doar in filme in realitate.

Lasa un comentariu