Trasaturile de personalitateTrasaturile de personalitatePersonalitatea reprezinta totalitatea trasaturilor distinctive ale unui individ. Desi, anumite aspecte ale personalitatii dvs. se pot schimba putin ca urmare a experientei si a constiintei de sine dobandite de-a lungul vietii, personalitatea de baza s-a dezvoltat pana sa impliniti varsta de trei ani. Nu puteti modifica esenta a ceea ce sunteti, dar va puteti schimba comportamentul. Cand incercati sa gasiti o concordanta intre dvs. ca persoana si tipul de munca pe care il realizati, este important sa va cunoasteti trasaturile de personalitate astfel incat sa va asigurati ca se vor potrivi cu munca prestata.

Urmatorul test apreciaza cateva dintre trasaturile care s-au dovedit a fi importante atunci cand aveti in vedere cariera. Nu exista raspunsuri corecte sau gresite atunci cand faceti un test de personalitate. Totusi, este important sa raspundeti rapid si intuitiv. Forma intrebarilor poate parea foarte simpla, acest lucru este intentionat.

 

 

NR

AFIRMATII

DA NU
1 Imi plac oamenii in general; cu toate acestea, prefer sa lucrez singur.
2 Atunci cand intru intr-o incapere plina de oameni pe care nu-i cunosc, devin timid si nu ma simt in largul meu.
3 Atunci cand am frecvent de-a face cu diverse persoane la telefon sau fata in fata, la sfirsitul zilei ma simt in largul meu.
4 Deseori ma gandesc la „ceea ce ar putea sa fie”, in loc de ceea ce este acum.
5 Ma simt stimulat de idei, viziuni si implicatii noi.
6 Ma plictisesc foarte repede de proiecte la care lucrez.
7 Nu cred ca este important sa urmez indeaproape reguli, regulamente si instructiuni.
8 Cand sunt implicat in incheierea unei afaceri sau intr-o tranzactie, prima mea grija este indreptata asupra felului in care se simte celalalt.
9 Este mai potrivit sa fiu descris de ceilalti ca „entuziast si cald” decat „calm si rece”.
10 Cand cineva de la serviciu imi cere sa ma opresc din ceea ce fac ca sa il ajut la un proiect, ma simt debusolat.
11 Imi plac graficele, termenele-limita precise si planificarea.
12 Imi place sa detin toate informatiile inainte de a incepe un proiect si devin nelinistit cand prioritatile se schimba.
13 Nu imi este teama sa imi exprim punctul de vedere atunci cand cred in cineva, chiar daca toti ceilalti nu sunt de acord cu mine.
14 Prefer sa conduc decat sa fiu condus.
15 Incerc din rasputeri sa ii fac pe oameni sa imi impartaseasca punctul de vedere.

 

Calcularea rezultatelor

Scrieti de cate ori ati raspuns prin „da” la urmatoarele seturi de intrebari:

Intrebarile de la 1 la 3                                                           
Intrebarile de la 4 la 6                                                           
Intrebarile de la 7 la 9                                                           
Intrebarile de la 10 la 12                                                       
Intrebarile de la 13 la 15                                                       


Interpretarea punctajului obtinut

 

Introvert sau extravert

Daca ati raspuns mai des prin „da” la intrebarile 1-3, aveti tendinta de a fi introvert. Va bucurati de singuratatea dvs., nu va place sa fiti in centrul atentiei si, in mod caracteristic, singur va rezolvati problemele si va duceti la bun sfarsit ideile.

Daca mai multe dintre raspunsuri sunt „nu”, sunteti mai degraba extravert si de cele mai multe ori preferati sa fiti in compania altor oameni. Probabil ca aveti multe relatii sociale, sunteti expresiv si usor de „citit”.

 

Idealist sau realist

Daca ati raspuns mai des prin „da” la intrebarile 4-6, preferati sa va imaginati lucruri posibile si sunteti mai aproape de tipul idealistului. Aceasta inseamna ca iubiti ideile, viziunile si implicatiile noi si aveti tendinta de a va concentra intreaga energie asupra viitorului si a „ceea ce ar putea sa fie”, in loc de ceea ce este acum.

Daca ati raspuns mai des prin „nu” la intrebarile 4-6, manifestati tendinta de a va concentra mai mult asupra realitatii si mai putin asupra posibilitatilor. Vedeti lucrurile in sensul lor strict, perfectand specificul si realismul in detrimentul a ceea ce nu puteti vedea sau a ceea ce trebuie sa va inchipuiti.

 

Sentimental sau pragmatic

Faptul ca ati raspuns mai des prin „da” la intrebarile 7-9 indica faptul ca sunteti mai degraba sentimental decat pragmatic. A fi sentimental inseamna ca aveti tendinta de a fi mai concentrat asupra sentimentelor si valorilor personale.

Daca ati raspuns mai des prin „nu”, atunci preferati sa fiti pragmatic, orientandu-va catre analiza, legi, reguli si politici.

 

Organizat sau spontan

Daca ati raspuns mai des prin „da” la intrebarile 10-12 va place sa fiti organizat si preferati planificarea vizand obiective fixe ce au termene-limita exacte.

Daca ati raspuns mai ales prin „nu”, sunteti spontan si preferati obiectivele care au un termen nedefinit. Aveti tendinta de a fi flexibil si adaptabil la situatii schimbatoare.

 

Dominant sau docil

Raspunzand mai des prin „da” la intrebarile 13-15, inseamna ca sunteti dominant. Aveti tendinta de a fi mai degraba autoritar si plin de hotarare.

Daca ati raspuns prin „nu” la doua sau mai multe dintre intrebarile 13-15, aveti tendinta de a fi docil, pasiv, preferand sa stati in umbra decat sa preluati conducerea grupului.

 

Sursa: Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului/2010

Lasa un comentariu