Trasaturi specifice persoanelor codependenteConform psihologului Robert Hemfelt, literal, codependent inseamna „dependent de”. Cum a aparut termenul? Persoana alcoolica se afla intr-o stare de codependenta activa.

Dependenta se manifesta fata de un lucru – alcoolul. Partenerul de viata este dependent de o persoana, alcoolicul si de un anumit tip de relatie, doarece atitudinea sa incurajeaza dependenta alcoolicului. Ambii sunt dependenti unul de celalalt si in egala masura – codependenti.

 

Trasaturi specifice persoanelor codependente (criterii selectate conform Hemfelt, R. & al):

  • Persoana codependenta este dominata de una sau mai multe obsesii

Comportamentul codependentilor nu poate fi definit ca „negativ”; de fapt, unele obsesii, cum ar fi aceea de a munci, sunt apreciate pozitiv in anumite cercuri sociale.

Indiferent de valoarea sa pozitiva sau negativa, obsesia exista. Unele dintre impulsurile de necontrolat se refera la alcool, droguri, agresiuni fizice, tulburari de nutritie, dependente sexuale. Altele se manifesta mai subtil: mania de a numara obiecte, de a le aranja geometric, obsesia spalarii mainilor frecvent, sa faca dus de 4 ori pe zi fara sa fie conditionat de temperatura de afara. Dependentele legate de munca sunt mai putin evidente.

In societatea noastra, oamenii care isi tin casa curata, sunt profesionisti sau care iau numai note de zece sunt considerati demni de toata admiratia. Dar cei care manifesta aceste admirabile calitati sunt adesea victimele nefericite ale propriilor obsesii.

  • Persoana codependenta este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut

Fiecare familie poarta cu ea reminiscentele trecutului personal intr-o oarecare masura. In cazul unei personalitati armonioase ele sunt in stare latenta permitand din cand in cand o privire furisa in trecut, cu efecte benefice. In cazul personalitatilor afectate grav de codependenta, ele distorsioneaza realitatea. De cate ori auzim in prezent, vocea mamei sau a tatalui care spune „ niciodata nu faci ceva bine”, „nu esti bun/a de nimic”, „prostule” ?

Care sunt comportamentele obsesiv-maniacale manifestate de membrii familiei?

Ex : tata alcoolic, fiica are mania voluntarismului. Incercand sa repare acele lucruri din trecutul ei ea se straduie sa fie mama si sotie perfecta.

  • Persoanele afectate de codependenta au un foarte scazut respect de sine

In familiile cu probleme, copiii pot creste fara sa auda fraze esentiale despre valoare, merit si demnitate. Vor sfarsi prin a se crede fara importanta si valoare. Persoanele codependente se indreapta cu disperare spre ceilalti pentru a-si gasi respectul de sine, gandind inconstient : daca reusesc sa-i fac pe ceilalti sa ma aprobe, o sa ajung sa am o imagine mai buna despre mine si o sa ma simt mai bine.

  •  Codependentul este sigur ca fericirea lui depinde de ceilalti

Fericirea unei persoane depinde aproape in intregime de ceea ce fac sau gandesc ceilalti. Ex: „daca el/ea m-ar asculta, as fi fericit/a. Atunci ar merge si casnicia noastra mai bine”. „daca ea m-ar lasa in pace, as iubi-o mai mult si casnicia noastra ar fi mai fericita”, „daca el/ea s-ar schimba, as fi fericit/a”; „daca el/ea ar arata ca ma accepta si imi aproba actiunile, as fi fericit/a”.

Oamenii sanatosi din punct de vedere afectiv isi dau seama ca nu pot controla alti oameni sau diferite situatii.

  •  Persoana codependenta se simte excesiv de responsabila pentru ceilalti

Vorbim despre persoana codependenta care se simte raspunzatoare pentru tot ce se intampla cu ceilalti, pentru fericirea, sentimentele, gandurile, actiunile lor si, chiar pentru puterea lor de discernamant, care-i tine departe de probleme.

Ex: „daca nu intervin, el/ea poate gresi ingrozitor”; „daca ma straduiesc sa fiu mai bun el/ea va fi fericit/a”; „ceea ce vreau eu este mai putin important fata de ceea ce-si doreste persoana care imi cere sa fac acel lucru”.

Numeroase persoane incearca sa evite propria suferinta luand asupra lor problemele altora. Daca mariajul celui mai bun prieten se destrama, codependentul gandeste : „ar fi trebuit sa fiu in stare sa le rezolv problemele”.

  • Persoana codependenta foloseste des negarea ca mecanism de aparare

Codependenta este generata de problemele familiei de origine. Cu toate acestea persoana codependenta isi apara in mod sincer familia. „De obicei, ele nu pot vedea lucrurile asa cum sunt, nu pot aprecia situatiile ca fiind rele precum se prezinta in realitate.”(Hemfelt, R. Labirintul Codependentei) Ele pretind ca nimic rau nu s-a intamplat si considera utilizarea introspectiei prea dureroasa pentru ele.

  • Persoana codependenta isi face griji pentru lucrurile pe care nu le poate influenta si incearca adesea sa le schimbe

Ea isi manifesta frustrarea incercand sa controleze situatii ori persoane care nu au cum sa fie in sfera lor de influenta.

Aici, oamenii care au o stima de sine negativa, se asteapta sa esueze in obiectivele pe care si le propun. Vad in viitor doar dezamagiri si infrangeri. Daca se intampla uneori ca realitatea sa le dea o data dreptate, frustrarea le genereaza si un mai scazut respect de sine si ajung la concluzia initiala: „sunt ceea ce am crezut mereu ca sunt”.

  • De obicei, viata persoanei codependente se desfasoara intre extreme

Este vorba despre toate acele reactii comportamentale de polarizare extrema: economie si apoi bani aruncati; furie si tandrete; dragoste si razboi, control si libertinaj.

Atitudinea persoanei codependente fata de autoritate este marcata de extreme: ai auzit de omul umil in fata sefului, care poate fi un adevarat tiran acasa. De asemenea codependentul poate simti o teama profunda fata de un anumit tip de autoritate sau poate sfida altul. Nu exista un echilibru sanatos, nu exista certitudinea controlului asupra propriei persoane.

  • Persoana codependenta cauta in permanenta acel ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala

Persoanele codependente sunt nerabdatoare si nemultumite, indiferent de conditiile exterioare. Niciodata, nimic nu este de ajuns. Fie ca persoana doreste sa cumpere mai mult si mai mult din toate sau sa economiseasca cat ar fi vrut; fie ca nu reusea sa extinda controlul cat ar fi vrut; indiferent cate excese sexuale ar fi avut, niciodata nu era de ajuns; mereu se doreste mai mult si mai mult.

  • Relatia dintre codependent si partenerul lui de viata sau alta persoana importanta pentru el este tulburata de o lipsa vatamatoare si instabila de echilibru intre dependenta si independenta cu efecte nocive

Binele nostru este responsabilitatea noastra. Nimeni altcineva nu poate fi facut responsabil cu implinirea tuturor nevoilor noastre.

Persoanele dependente manifesta in relatiile lor un comportament impins la extrem: fie „ nu pot trai fara tine”, fie „ ma descurc foarte bine si fara tine, nu am nevoie de nimeni”.

 

Lasa un comentariu