Tipurile de personalitate ale varstei a treia 

Exista diferite modalitati de a face fata solicitarilor varstei a treia. Reichard et al. (1962) au identificat cinci tipuri de personalitate, in functie de succesul ajustarii la varsta a treia si modul in care sunt orientate sentimentele negative si cele de ostilitate. Primele doua tipuri sunt asociate cu o slaba adjustare la perioada varstei a treia:

  • Personalitatea ostila: care ii acuza pe ceilalti pentru propriul esec;
  • Personalitatea caracterizata prin ura de sine isi orienteaza ostilitatea impotriva propriei persoane.

In schimb, exista alte trei tipuri de personalitate, asociate cu succesul ajustarii la solicitarile aceastei varste:

  • Stilul constructiv: care accepta pierderile pe care le aduce varsta batranetii si continua sa interactioneze pozitiv cu ceilalti.
  • Stilul dependent: care priveste batranetea ca pe o varsta a odihnei, bazandu-se pe altii care ii ofera asistenta.
  • Stilul defensiv: incearca sa ramana foarte activ, ca si cum batranetea nu ar fi sosit.

Aceste rezultate sunt relevante si pentru teoriile prezentate anterior (dezangajarea, teoria activitatii). Stilul de personalitate dependenta prezinta in mod clar elemente de dezangajare, in timp ce stilul de personalitate defensiva este bazata in primul rand pe angajare si implicare in activitate.

Altfel spus, observam ca, de fapt, teoriile amintite mai sus sunt complementare si fiecare dintre ele ne poate ajuta in explicarea unor aspecte diferite ale procesului de ajustare la problemele varstei a treia.Lasa un comentariu