Tipuri de incredere in relatieIn orice cuplu este necesara increderea in partenerul de viata. Daca ea exista, atunci relatia poate sa evolueze si sa dureze in timp. In cazul in care este subrezita, aceasta poate sa duca la ruptura emotionala si la despartire. Daca cei doi sunt alaturi unul de celalalt, atunci pot sa reconstruiasca uneori increderea pierduta, dar renegociind si gasind solutii sau tinandu-se de promisiunile noi facute.

Julia Cole vorbeste despre trei tipuri de incredere in cuplu.

In prima varianta, cuplul este dornic de incredere si fara ea nu poate exista relatia: „Asteptati foarte mult de la partener si ridicati standarde pe care le considerati cruciale pentru succesul relatiei.” Ceea ce este important intr-o astfel de relatie, este ca partenerii nu-si acorda incredere foarte rapid, ei trebuie sa treaca testul timpului, dar, dupa ce au incredere pare ca nimic nu le-o poate destrama. Exista si o parte negativa a acestui tip de asteptare: „S-ar putea ca viziunea pe care o aveti asupra relatiei sa fie usor „colorata in roz”, asteptandu-va ca partenerul sa fie fericit fara insa a mentine vii sentimentele dintre voi. Acest lucru ar putea duce la formarea unei asa-numite „pete oarbe” asupra realitatii suisurilor si coborasurilor relatiei, care poate genera o reactie exagerata in situatia in care problemele se agraveaza.”

In aceeasi carte este dat exemplul unui cuplu – Marie si Alan – in care partenerii au cateva luni de zile de la prima intalnire. Lui Alan i-a fost greu sa o invite in oras prima oara si i-a fost si mai greu sa se convinga de modul ei de a fi, punandu-i foarte multe intrebari personale, care la un moment dat au inceput a semana cu un interogatoriu. Marie totusi a rezistat acestor intrebari pentru ca Alan ii dadea senzatia ca este pusa pe un piedestal, ca este de neatins. Momentul in care s-au certat a fost momentul in care Marie a trebuit sa plece cu alti doi barbati intr-o calatorie de serviciu. Alan a devenit foarte gelos si posesiv. El nu a mai putut sa controleze situatia si a simtit ca totul se prabuseste pentru ca nu a putut sa vada suisurile si coborasurile, pentru ca i s-a zdruncinat increderea oarba pe care a plasat-o pe umerii partenerei.

In cea de-a doua varianta de incredere, partenerii sunt centrati pe incredere, dar si pe alte aspecte ale partenerului ca de exemplu aspectul fizic sau activitatile in comun. Exista o lejeritate in ceea ce priveste increderea: „Sunteti tolerant intr-o relatie, asteptandu-va ca partenerul sa aiba propria lui istorie, fara a va concentra excesiv pe cunoasterea fiecarui detaliu al trecutului sau.[…] Sunteti o persoana practica, gata oricand sa uite greselile ocazionale, privindu-le poate ca pe o componenta a unei relatii normale.” Astfel de persoane nu tolereaza minciunile si deceptiile, dar vor discutii legate de problemele delicate ale cuplului.

Exemplul dat este al unui cuplu de opt luni de zile – Clare si Kevin. Ei s-au cunoscut in facultate si s-au mutat impreuna dupa ce au terminat studiile intr-un oras apropiat. La inceput au fost doar prieteni, dar mai apoi au simtit ca sunt atrasi unul fata de celelalt peste bariera prieteniei. Ea a avut o aventura cu un barbat insurat si i-a marturisit lui Kevin imediat ce a incetat sa se mai intalneasca cu el. Apoi a descoperit ca el avea un card neacoperit dupa ce hotarasera sa plateasca impreuna datoriile. Ea s-a suparat, dar mai apoi a reusit sa discute cu el aceasta problema si sa o rezolve. Ea se incadreaza in acest tip de incredere in cadrul relatiei pentru ca a trecut peste problemele pe care le-a intampina, a vrut sa le discute, sa le rezolve si in cazul in care ea a gresit, dar si in cazul in care partenerul ei a gresit.

Ultimul tip de incredere prezentat este acela in care cel implicat nu are incredere in partenerul de viata. Relatiile sunt scurte tocmai din lipsa de implicare. In spatele acestui mecanism de aparare sta de obicei o experienta dureroasa, in care exista tradare si multa suferinta. Exista un potential pentru o implicare serioasa intr-o relatie, dar exista si multa frica de angajament.

Un ultim exemplu este al unei femei (Zoe) care cunoaste un barbat (Lee) intr-un bar. Ea danseaza cu el noapte de noapte si intr-o seara il invita la ea acasa. A doua zi incearca sa-i puna anumite intrebari despre el, dar el refuza sa raspunda si acest angajament tine cateva saptamani. La un moment dat ea afla ca el este casatorit si are un copil nou-nascut. El nu neaga aceasta informatie si se despart. Desi ea este ranita, nu arata acest lucru si se intoarce in bar pentru a gasi un alt barbat. Ea este cu siguranta o femeie ranita, o femeie care nu isi poate lua un angajament, care trece mai departe – cel putin aparent.

 

 

Adaptare dupa „Fata in fata cu infidelitatea” – Julia Cole & Relate

Lasa un comentariu