Tipuri de aventura extraconjugalaPrin cercetarile sale minutioase, autorul cartilor despre relatii, Allan Pease a catalogat 9 tipuri de aventuri in care oamenii se pot implica. Motivul pentru care oamenii intra intr-un astfel de  ciclu al aventurilor, este ca din relatie automat lipseste cate ceva. Unii oameni se gandesc sa varieze monotonia din cuplu cu adrenalina unei aventuri perfecte, insa nu exista asa ceva. Aventura va implica mereu straduinta de a acoperi minciunile, grija de a nu fi descoperit, sentimente de vina si rusine.

Deseori persoana care insala se va razbuna pe partenerul de cuplu din cauza remuscarilor si maniei pe care le simte in urma propriei greseli.

 

Aventurile sunt de tipul:

  • „Am inca valoare pe piata”

Prin acest tip de aventura simti ca partenerului i-a scazut interesul fata de tine. Iti ignora nevoile, simti ca lipseste o parte din tine. Faptul ca v-ati casatorit prea devreme sau sunteti impreuna de foarte mult timp ori nu aveti experienta suficienta, te va determina sa vezi daca poti sa atragi si alti parteneri. Vrei sa ai o aventura pentru a-ti clarifica indoielile asupra ta si a relatiei. Daca te vei lamuri asupra valorii tale „pe piata” si vei reusi sa treci peste remuscarile actiunii, lucrurile se vor imbunatati in caminul vostru.

  • „Varstei mijlocii”

Criza varstei mijlocii este consecinta schimbarii infatisarii corpului, schimbarilor fiziologice si problemelor existentiale care cuprind gandurile, mai ales pe cele ale barbatilor. Te gandesti pentru ce mai traiesti, daca nu ti-ai irosit viata, apetitul sexual se diminueaza, incep bolile, unii prieteni de aceeasi varsta chiar mor. Pentru ca finalul vietii se intrezareste tot mai mult la orizont, vrei sa faci ceva nebunesc, memorabil. Autorul spune ca „panica se instaleaza si va doriti sa faceti un lucru <<nebunesc>> numai pentru a da un rost existentei voastre”. El spune ca nu de aventura ai nevoie, ci de consiliere psihologica in privinta imbatranirii prin care sa iti si fixezi noi obiective incitante.

  • „Pentru comparatie”

Acest gen de aventura are loc in primii ani de casnicie sau intr-o relatie serioasa, dar abia inceputa. Vrei sa stii daca ai facut alegerea potrivita, vrei sa vezi daca problemele dispar in urma aventurii, daca esti mai fericit/a cu altcineva.

Daca esti implicat/a intr-o astfel de aventura, identifica aspectul pe care vrei sa-l remediezi in relatia ta. Daca ai gasit ce trebuie, renunta la aventura si continua-ti viata adevarata.

  • „Bomba cu ceas”

Aventura incepe pentru ca nu vrei sa pui cartile pe fata si sa-i spui partenerului ca nu mai suporti. Nici macar nu te ascunzi in privinta acestui lucru, lasi indicii peste tot. Speri ca lucrurile sa explodeze si astfel sa fii scutit/a de a discuta cu partenerul/a despre nemultumirile tale. Totusi, nu ai nevoie de aceasta aventura pentru asta. Ar trebui sa vorbesti deschis cu el/ea. O astfel de abordare este mai putin costisitoare si mai putin dureroasa decat o aventura.

  • „Suntem chit”

Asa cum sugereaza si titlul, aventura este o forma revansarda. Te-a inselat si vrei sa simta pe propria ei/lui piele acest lucru. Nu ai recurs la aventura din cauza pornirilor sexuale sau in urma unei experiente emotionale, ci din dorinta de a te razbuna. O astfel de aventura te va face sa te urasti si mai mult, sa urasti relatia si persoana cu care ai avut aventura.

  • „Un umar pe care sa plangi”

Aceasta este o aventura care include si sexul. El este un element minor fata de experienta „terapiei” in care iti deschizi inima in fata amantului. Simti ca persoana te intelege, te asculta si te incurajeaza. Sexul grozav este „mic copil” fata de ocazia de a-ti pune sufletul pe tava in fata unei persoane care-ti asigura confortul psihic.

  • „Ofertei mai bune”

Aceasta apare in urma unor schimbari majore asupra: aspectului fizic, cresterii salariului, experientei profesionale deosebite, ai pierdut in greutate sau partenerul a devenit delasator in relatie si pasiv.

La momentul casatoriei el/ea era cea mai buna persoana pe care ai fi putut-o gasi la acel moment. O data cu inaintarea in varsta, cu o experienta de viata mai bogata crezi ca ai putea obtine pe cineva mai bun. Cel mai bine este sa discuti cu partenerul/a lucrurile care nu iti mai convin si sa stabiliti impreuna directia cuplului.

  • „Dorintele nu-mi pot fi satisfacute”

Ceri prea mult de la partener decat poate el sa ofere. Fie ca este vorba despre o discutie din suflet, de tot felul de variatii sexuale prin locuri indraznete, impliniri emotionale s.a.m.d. Astfel, incerci sa gasesti in alta parte aceste lucruri. Daca simti ca neimplinirile sunt mai mari per ansamblu atunci ar fi mai bine sa pleci. Aventura nu-l va face pe partener sa se schimbe in ceva ce nu este.

  • Aventura neintentionata

Exprima pur si simplu sintagma „la locul si timpul potrivit”. Nu stii cum ai ajuns acolo, dar tii minte cat de bine a fost. Te intrebi de ce ai facut-o, ceea ce inseamna ca ceva scartaia in relatia voastra de cuplu, insa amandoi ati incercat sa negati. Afla ce anume ai nevoie si pune capat aventurii.

 

Allan Pease scrie: „banuiala ca partenerul are pe altcineva poate fi o povara mai grea decat adevarul. Numeroase femei vor cauta sa nege realitatea, in vreme ce majoritatea barbatilor in general vor cauta o dovada si vor dori sa stie limpede cum stau lucrurile”.

Daca ai avut parte de o aventura gandeste-te daca fuga ta de realitate nu face mai mult rau relatiei. Daca partenerul afla, este posibil sa nu ierte mica escapada. Eforturile de a nu lasa nici o urma care sa duca la aventura, nici pe chipul tau care trebuie sa ascunda evenimentul, constituie o uriasa cantitate de energie folosita. Persoana care are remuscari, de obicei va dori sa impartaseasca escapada ca sa fie absolvita de vina. Insa, de cele mai multe ori, aventura aflata fie prin dovezi, fie prin prieteni, va duce la destramare. Nu poti sa nu te intrebi daca a meritat sau nu.

 

Adaptare dupa “De ce barbatii au nevoie de sex si femeile de dragoste” – Allan & Barbara Pease
Editura Curtea Veche


Lasa un comentariu