Teste psihologice etalonateCe inseamna etalonarea unui test?

Etalonarea reprezinta ultima faza in constructia unui test si contribuie la standardizarea acestuia. Este un proces prin care se interpreteaza ulterior scorul subiectului in functie de ceilalti subiecti din etalon.

Etalonul cuprinde: populatia pentru care este valabil testul; cum s-a format esantionul de subiecti pe care s-a etalonat testul; cate persoane contine esantionul; caracteristicile esantionului precum sex, varsta, rasa, zona geografica, studii; cat de reprezentativ este testul pentru populatia tinta.

Teste etalonate:

NPQ (Nonverbal Personality Questionnaire)Chestionarul Nonverbal de Personalitate in Cinci Factori / FFNPQ (Five-Factor Nonverbal Personality Questionnaire) – Chestionarul Nonverbal de Personalitate in Cinci Factori

F.P.I. – Inventarul de Personalitate Freiburg

LSI (Learning Styles Inventory) – Inventarul Stilurilor de Invatare

C.P.I. (California Psychological Inventory) – Inventarul Psihologic California

SWS (Survey of Work Styles)
Testul SWS are 96 de itemi si contine 6 scale, care descriu patternuri ale comportamentului de tip A: nerabdare, furie, implicarea in munca, sentimentul lipsei de timp, insatisfactia legata de munca si competitivitatea. Este utilizat in mediul organizational.

FJAS (Fleishman Job Analysis Survey)
F-JAS este o metoda de analiza a muncii. Testul evalueaza prin cele 73 scale diferite o gama larga de abilitati in urmatoarele domenii: Cognitiv, Psihomotor, Fizic si Performanta senzorial-perceptuala.

MLQ (Multifactor Leadership Questionnaire)

NEO PI-R
NEO PI-R este un instrument de masurare concreta a cinci domenii majore ale personalitatii (nevroza, extraversiune, deschidere, agreabilitate si constiinciozitate) si cele sase fatete care definesc fiecare domeniu.

BTPAC (Bateria de Teste Psihologice de Aptitudini Cognitive)

CAS (Cognitrom Assessment System)
Cuprinde 40 de teste si poate fi aplicat in intervalul de varsta 12-60 de ani. Se aplica pe doua directii: evaluare individuala si evaluare si selectie de profesional.

M.B.T.I. (Myers-Briggs Type Indicator)
Acest tip de test psihologic mai poarta denumirea si de Test de personalitate Jung – fondatorul psihologiei analitice Carl Gustav Jung. Teoria tipurilor pleaca de la ideea ca toti ne nastem cu o anumita predispozitie spre unul din tipurile fundamentale, precum: Extravertit, Senzorial, Intuitiv, Reflexiv, Afectiv, Judecativ, Perceptiv. Jung a stabilit 16 tipuri psihologice diferite, caracterisiticile respective resimintindu-le fiecare din noi in procente diferite.

Testul de memorie REY

S.M.P. (Structura Motivationala a Personalitatii)
Chestionarul evalueaza aspectul motivational al personalitatii, masurand motivatia, trebuintele, nevoile. Testul poate fi folosit ca si indicator al orientarii subiectului catre scop. Se poate aplica in toate cele 3 mari domenii ale psihologiei: educatie, organizational si clinic.

Chestionarul pentru evaluarea stilurilor de gandire (Sternberg)
Facand o paralela intre guvernarea unei natiuni si auto-guvernare mentala, Sternberg elaboreaza 13 stiluri de gandire. Ele sunt: legislative, executive, judiciar, monarhic, ierarhic, anarhic, oligarhic, global, local, intern, extern, conservator, progresist. Testul evalueaza modul preferat de a gandi.

STAIC (Stait Trait Anxiety Inventory for Children) Inventarul de Expresie a Anxietatii ca Stare si Trasatura pentru Copii

S.T.A.I. (Inventarul de Expresie a Anxietatii ca Stare si Trasatura)
Masoara anxietatea ca stare (forma 1) si anxietatea ca trasatura (forma 2)

STAXI-2 (State-Trait Anger Expression Inventory)Inventarul de Expresie al Furiei ca Stare si Trasatura
Contine 57 de itemi cu 6 scale, 5 subscale care masoara felul in care este resimtita, exprimata si controlata furia.

RAVEN

Locus of Control (Locul Controlului)
Masoara o dimensiune a personalitatii si anume, locul controlului. Acesta se refera la tendinta oamenilor de a atribui evenimentele care le afecteaza viata fie propriilor actiuni (internalist), fie unor forte externe. De exemplu, atunci cand comportamentul poate fi perceput ca fiind in afara controlului intern al individului, el poate fi sub controlul elementelor exterioare acestuia, cum ar fi destinul, intamplarea, puterea celuilalt. El se numeste externalist.

Inventarul de Personalitate DECAS
Este un inventar de personalitate construit in Romania, luand in considerare particularitatile culturale si economice existente. Masoara cele cinci dimensiuni fundamentale ale personalitatii: Deschiderea, Extraversiunea, Constiinciozitatea, Agreabilitatea si Stabilitatea emotionala.

 

Lasa un comentariu