Test de Memorie ImediataPentru diagnosticarea timpurie a dementei Alzheimer este necesara evaluarea functiilor cognitive prin intermediul unor seturi de teste specifice.
Testul Grober si Buschke este folosit pentru a evalua capacitatea de memorare si pentru a diagnostica deficitul cognitiv lejer.

Instructiuni
Subiectul va primi 4 cartonase pe care sunt enumerati 4 itemi:

1 Hering Papagal Dentist Oreon
2 Vesta Tei Mure Dulap
3 Domino Telina Aur Fizica
4 Narcisa Vals Harpa Fotbal

 

Subiectul va trebui sa citeasca cu voce tare cuvintele enumerate pe cartonasele primite si sa indice categoria semantica corespunzatoare fiecarui item. Raspunsurile corecte se vor nota cu cate 1 punct in rubrica corespunzatoare a tabelului de mai jos.

Daca subiectul nu clasifica corect itemul, va primi un indiciu care contine un cuvant similar cuvantului corect. Spre exemplu, daca cuvantul pe care subiectul ar fi trebuit sa-l clasifice ar fi fost “somon”, indiciul va fi “biban”. Astfel vor fi completate rubricile “I1″ =”somon” si “R1″=”peste”.

Daca subiectul nu reuseste sa raspunda corect nici de aceasta data, are dreptul la inca un indiciu care va consta intr-un cuvant din aceeasi categorie cu cuvantul corect. Spre exemplu, daca cuvantul pe care subiectul ar fi trebuit sa-l clasifice ar fi fost “somon”, indiciul va fi “caracatita”. Astfel vor fi completate rubricile “I2″ =”caracatita” si “R2″=”peste”.

R1 – Raspuns 1
I1 – Indiciu 1
R2 – Raspuns 2
I2 – Indiciu 2

 

Categorii semantice Item Tinta R 1 I1 R2 I2
Peste
Haina
Jucarie/Joc
Floare
Profesie
Fruct
Metal
Instrument muzical
Pasare
Copac
Leguma
Dans
Boala
Mobila
Stiinte
Sport
Hering/Somon
Vesta/Palton
Domino/Table
Narcisa/Lalea
Dentist/Mecanic
Mure/Afine
Cupru/Aur
Harpa/Chitara
Papagal/Canar
Tei/Prun
Telina/Patrunjel
Vals/Tango
Oreon/Pojar
Dulap/Scaun
Fizica/Chimie
Fotbal/Tenis


Rezultate
Scor: 12-16 = Normal
Scor: <12   = Tulburare de memorie imediata

Lasa un comentariu