Terapii cognitiv comportamentaleSe utilizeaza pentru schimbarea gandurilor negative care perturba comportamentul si afecteaza calitatea vietii impreuna cu inlocuirea comportamentelor neadecvate cu unele corespunzatoare.

Terapia cognitiv comportamentala pleaca de la ipoteza potrivit careia majoritatea trairilor noastre negative sunt generate sau amplificate de o atitudine nerealista, de o perceptie distorsionata a informatiilor, perceptie ce are rolul de a accentua caracterul negativ al acestora si care este intretinuta de un monolog interior, irational si de credinta in false necesitati.

Terapia CP consta intr-o suita de exercitii cognitive cu ajutorul carora sa infruntam diverse situatii care ne perturba confortul psihic.

Tulburarile de dispozitie sunt provocate de un limbaj interior nereliast si descurajant, de stereotipuri si distorsiuni ale rationamentului. Invatand sa le recunoastem vom reusi sa ne gasim echilibrul emotional prin accesarea unor alternative pozitive si realiste.

Revenirea la dispozitii sanatoase si constructive presupune parcurgerea catorva etape:

  • Elucidarea cauzelor indispozitiei
  • Enumerarea sentimentelor negative si notarea gandurilor negative asociate cu indispozitia
  • Confruntarea acestor ganduri- idei cu realitatea
  • Identificarea unor alternative pozitive si realiste

Psihoterapeutul va insoteste in acest demers, va pune la dispozitie instrumente si metode pentru identificarea gandurilor negative si a schemelor cognitive disfunctionale, dar procesul de „schimbare” are loc numai daca este bazat pe dorinta sustinuta si convingerea clara a persoanei de a merge in directia reorientarii modului de a gandi, a restructuraii valorilor, credintelor si in final a atitudinilor sale.

In cadrul procesului terapeutic pacientul poate ajunge sa-si identifice corect natura suferintelor, sa depaseasca momentele de incertitudine si tergiversarile, sa-si asume responsabilitatea propriei deveniri, sa gaseasca mijloacele care-i permit gasirea drumului catre o viata plina de satisfactie si implinire.

Aplicarea metodelor din PC au rezultate deosebite in patologia sexuala, depedente, obezitate, unele tulburari cu caracter somatic, fobii etc.Lasa un comentariu