Terapia de grupTerapia de grup are ca element fundamental actiunea terapeutica particulara pe care o confera grupul terapeutic. Grupul terapeutic este limitat ca dimensiune, se compune dintr-un numar de persoane cu probleme asemanatoare, cu o „cultura” comuna, cu un scop comun, elemente care au rolul de a mari gradul de coerenta interna si eficacitate.

In cadrul grupului membrii se implica activ in „rezolvarea de probleme”, au un grad de libertate si spontaneitate ridicat, terapeutul avand rol de mediator si faciliteaza, initiaza teme de discutie.

Grupul este cel care „vindeca” prin membrii sai, care isi pot exercita actiunea asupra celorlalti membri. In cadrul grupului se modeleaza relatiile adaptative si de integrare a individului, se modeleaza personalitatea subiectilor – se favorizeaza schimbul de informatii, scaderea tensiunii si anxietatii generate de problema cu care se cofrunta membrii grupului.

Terapia de grup este indicata pentru pacientii cu afectiuni somatice (de ex., pacientii cu diabet, ulcer, cardiopatii, cancer etc, dar si pentru cei cu diverse probleme emotionale).Lasa un comentariu