Tehnici eficiente in comunicarea asertivaTehnici eficiente in comunicarea asertivaIn momentul in care exersezi aceste tehnici este bine sa incepi sa le exersezi intr-o situatie neutra. Aceasta inseamna ca emotiile nu sunt prea puternice in situatia respectiva. Apoi, pe masura ce devii mai priceput, poti incepe sa le folosesti in situatii mai dificile sau cu un impact emotional mai puternic.

Nu uita! La fel cum se intampla cu orice noua abilitate pe care o inveti, lucrurile s-ar putea sa nu mearga asa cum ai planuit. Este important sa nu te lasi invins, ci sa te uiti la ce a mers gresit si sa te gandesti cum ai putea sa faci lucrurile diferit data viitoare. Cu timpul, vei vedea ca totul va merge mai usor.

Atentie! Aminteste-ti de LIMBAJUL NONVERBAL

Cu fiecare dintre aceste tehnici este important sa iti amintesti de comunicarea nonverbala precum si cea verbala. Poti sa te gandesti ca esti asertiv pentru ca folosesti o tehnica specifica asertivitatii; cu toate acestea este posibil sa o folosesti intr-un mod agresiv sau pasiv daca nu ai grija la comunicarea nonverbala. Ca sa fii sigur ca folosesti o comunicare nonverbala asertiva trebuie sa ai un ton calm, volumul vocii si ritmul normal, sa mentii contactul vizual cu celalalt si incearca sa reduci incordarea fizica.

 

Asertiunea de baza

Asertiunea de baza inseamna o afirmatie care exprima clar ceea ce vrem, ce avem nevoie, convingerile, opiniile sau sentimentele noastre. Acest tip de asertiune poate fi folosit in fiecare zi ca sa ne facem cunoscute nevoile.

Afirmatii tipice de baza folosesc formula “EU”. Exemple de formulari:

 • “Eu trebuie sa plec pana in ora 17.”
 • “Eu sunt multumit de felul in care a fost rezolvata aceasta problema”.

 

Poti utiliza afirmatii de baza si cand doresti sa complimentezi sau sa lauzi pe cineva, cand oferi informatii sau vorbesti despre fapte sau cand discuti pentru prima data o problema cu cineva. De exemplu:

 • “Eu nu m-am gandit la asta inainte, am nevoie de timp sa ma gandesc la ideea ta”.
 • “Eu cred ca prezentarea ta a fost foarte buna”.
 • “Pretul va fi 2000$”
 • “Imi place cand ma ajuti”.

 

Este important sa fii specific atunci cand faci o afirmatie. Hotaraste ce anume vrei sau clarifica ce simti, si spune-o intr-o maniera specifica sau directa. Evita cuvintele de umplutura si fa o propozitie simpla si scurta. Aceasta abilitate te ajuta sa fii clar in ceea ce vrei sa comunici mai exact.

De asemenea, asertiunile de baza includ ceea ce unii oameni numesc tehnica dezvaluirii de sine, care inseamna in esenta dezvaluirea propriilor sentimente printr-o simpla afirmatie. De exemplu:

 • “Sunt nervos”
 • “Ma simt vinovat”
 • “Sunt furios”

Efectul imediat al dezvaluirii de sine este sa-ti reduca anxietatea, permitandu-ti sa te relaxezi si sa te ocupi de tine si de sentimentele tale. Folosirea asertiunii “Eu” pentru a-ti exprima sentimentele in aceasta maniera, arata si faptul ca preiei responsabilitatea asupra propriilor sentimente.

 

Asertiunea Empatica

Empatia inseamna ca incercam sa intelegem sentimentele, nevoile sau dorintele celeilalte persoane. Deci, acest tip de asertiune contine un element de recunoastere a sentimentelor, nevoilor si dorintelor interlocutorului, la fel ca si in cazul afirmatiilor pe care le faci tu despre nevoile si dorintele tale.

Acest tip de asertiune se poate folosi cand cealalta persoana este implicata intr-o situatie care nu se potriveste cu nevoile tale si vrei sa ii arati ca esti constient si sensibil la pozitia sa.

Exemple de Asertiuni Empatice:

 • “Sunt perfect constient de faptul ca nu iti place noua procedura, insa, pana cand este schimbata, as vrea sa o aplici”
 • “Stiu ca esti ocupat momentan, John, dar trebuie sa iti cer ceva”.
 • “Recunosc ca este dificil sa fii precis in ceea ce priveste costurile, insa, am nevoie de o estimare riguroasa”.

 

Asertiunea empatica este utila pentru ca te opreste sa reactionezi agresiv si iti ofera timp sa iti imaginezi pozitia celuilalt si sa iti domolesti astfel raspunsul.

Este posibil sa folosesti foarte des frazele empatice si poate sa inceapa sa sune nesincer. Pot fi de asemenea folosite sa mascheze agresivitatea. De exemplu, daca cineva spune “Sunt constient de ceea ce simti, dar…” atunci afirmatia empatica “Sunt constient de sentimentele tale” este subminata de cuvantul “dar” si fraza devine o agresiune mascata ca asertie.

 

Asertiunea Consecinta

Este cea mai puternica forma de asertiune si este considerata ca si comportament folosit in ultima instanta. De obicei, tehnica este folosita intr-o situatie in care cineva nu ia in considerare drepturile celorlalti si vrem ca el sa-si schimbe comportamentul fara ca noi sa devenim agresivi. Intr-o situatie de serviciu, poate fi folosita cand procedurile sau instructiunile standard nu au fost urmate.

Cand folosesti asertiunea care exprima o consecinta, informezi interlocutorul care sunt, pentru el, consecintele daca nu isi modifica comportamentul. Poate fi considerata cu usurinta o afirmatie amenintatoare si, ca urmare, agresiva. Foloseste aceasta forma de asertiune doar in cazul in care exista sanctiuni pe care le poti aplica si doar atunci cand esti pregatit sa le aplici.

Pentru ca acest tip de asertiune poate fi usor tratata ca fiind agresiva, trebuie sa fii foarte atent la semnele non-verbale pe care le folosesti. Pastreaza-ti tonul vocii calm, ritmul si volumul la un nivel moderat, pastreaza contactul vizual si incearca sa-ti pastrezi muschii fetei si ai corpului relaxati.

Exemple de asertiuni care exprima Consecinte:

 • “Daca vei continua sa nu-mi dai informatiile, nu am alta optiune decat sa ma duc la directorul de productie. Si as prefera sa nu fac acest lucru”.
 • “John, nu sunt pregatit sa las pe nimeni din echipa mea sa colaboreze cu tine la proiect, daca nu le dai acces la aceleasi facilitati pe care le au si oamenii tai”.
 • “Daca acest lucru se mai intampla, nu am de ales, decat sa aplic o procedura disciplinara. As prefera sa nu fac asta”.

 

Asertiunea Discrepanta

Asertiunea care prezinta o discrepanta se refera la indicarea discrepantei dintre ce a fost dinainte stabilit si ceea ce se intampla de fapt. Este utila pentru a clarifica daca este vorba despre o neintelegere sau o contradictie si cand comportamentul unei persoane nu se potriveste cu acele cuvinte pe care le-a folosit.

Exemple de asertiuni care prezinta o discrepanta:

 • “Din cate am inteles, noi am fost de acord cu acel proiect. Era prioritar. Acum imi ceri sa iti dau mai mult timp cu proiectul B. Mi-ar placea sa clarificam ce anume este in acest moment prioritar.”
 • “Paul, pe de o parte spui ca vrei sa imbunatatim colaborarea intre departamente, dar pe de alta parte faci afirmatii despre noi care fac dificila orice colaborare. Sunt de acord ca putem sa imbunatatim situatia, asa ca as vrea sa vorbim despre asta”.

 

Asertiuni care exprima sentimente negative

Asertiunea care exprima sentimentele negative este folosita cand experimentezi sentimente negative legate de o persoana – manie, resentimente, durere s.a.m.d. Intr-o maniera controlata si calma atragi atentia asupra efectului indezirabil pe care l-a avut comportamentul acelei persoane asupra ta. Acest lucru iti permite sa gestionezi ceea ce simti fara sa ai o izbucnire necontrolata si alerteaza persoana cealalta de efectele pe care le-a avut actiunea sa asupra ta.

Exista patru pasi intr-o asertiune care exprima sentimente negative:

 

Pasul

Exemplu

1. Descrie obiectiv comportamentul celuilalt. Ai grija sa faci acest lucru fara a interpreta sau a-l judeca. Atunci cand amani atat de mult scrierea acelui raport…
2. Descrie impactul pe care il are comportamentul lui asupra ta. Fii clar si concis. Nu suprageneraliza. …implica faptul ca trebuie sa lucrez mai mult in weekend…
3. Descrie ceea ce simti …ma simt deranjat de acest lucru,….
4. Specifica felul in care ai prefera sa fie comportamentul sau in viitor. … astfel ca, in viitor as vrea sa-l primesc pana Vineri la pranz.

 

Exemple de asertiuni care exprima sentimente negative:

„Cand ma interupi continuu atunci cand fac bilantul, trebuie sa o iau iar de la capat. Acest lucru ma irita, asa ca as prefera sa astepti pana cand termin”.

„Cand vii acasa tarziu, fara sa imi spui dinainte, ma ingrijorez ca s-a intamplat ceva rau si ma enervez. As aprecia foarte mult daca m-ai suna si mi-ai spune in prealabil”.

 

Asertiunea “Moara stricata”

Copiii sunt experti in tehnica morii stricate. Aceasta abilitate implica pregatirea a ceea ce vrei sa spui si repetarea sa de cate ori este necesar, intr-o maniera calma si relaxata. Aceasta abilitate se poate aplica in aproape toate situatiile.

Este o abilitate eficienta atunci cand ai de-a face cu oameni care exprima clar ceea ce vor si tot ceea ce trebuie sa faci este sa te tii de formularea pe care ti-ai pregatit-o. Te ajuta sa ramai relaxat pentru ca stii deja ce trebuie sa spui si poti mentine un discurs constant, evitand logica irelevanta sau momeala argumentativa. Este o tehnica deosebit de eficienta ca sa spui „Nu”.

Exemplu pentru tehnica Moara Stricata

Kate: Imi imprumuti si mie 20$?
Dave: Nu-ti pot imprumuta bani. Nu mai am.
Kate: Ti-i voi da inapoi imediat ce pot. Am nevoie disperata de ei. Esti prietenul meu nu-i asa?
Dave: Nu-ti pot impumuta bani.
Kate: As face la fel pentru tine. Nu vei simti lipsa a 20$.
Dave: Sunt prietenul tau, dar nu-ti pot imprumta nimic. Am ramas fara bani.

 

Aceasta tehnica poate fi combinata cu alte tehnici ale comunicarii asertive pe care le-ai invatat deja. Incepi intotdeauna cu o atitudine de mijloc si devii din ce in ce mai asertiv pe masura ce consideri ca este potrivit. Evita sa sari din prima la fraza care exprima consecintele; aceasta va fi considerata o amenintare si un comportament agresiv, NU un comportament asertiv.

Urmatorul exemplu al acestei tehnici foloseste toate nivelele de asertivitate incepand cu asertiunea de baza, trecand apoi la cea empatica si la consecinte.

Asertiunea de Baza

 • „Am cumparat ieri acest ceas de aici. Butonul care misca limbile ceasului nu functioneaza si as vrea sa il schimb, va rog”

In acest moment asistentul fie va fi de acord, fie:

 • „Acest ceas ar fi trebuit verificat inainte sa fi iesit din magazin” 

Asertiunea empatica

 • „Imi dau seama ca ar fi facut lucrurile sa fie mai usoare, cu toate acestea, tot as dori sa il schimb”.

In acest moment asistentul fie va fi de acord, fie:

 • „Nu am autoritatea de a schimba obiecte”

Raspunsul „Tot as dori sa il schimb”.

 • Dupa cateva schimburi de replici nivelul ar putea fi ridicat pana la :

Consecinte:

 •  „As dori obiectul schimbat. Daca nu sunteti gata sa faceti asta, ma voi duce cu aceasta problema la director. As prefera sa rezolv problema acum”.

 

Singura situatie cand folosirea acestei tehnici poate fi un dezavantaj este atunci cand ceri ceva unei persoane care nu doreste sa faca ceea ce ai cerut. Atunci cand continua sa opuna rezistenta, cererea ta pierde din putere de fiecare data cand o repeti. Repetarea excesiva a unei cerinte poate duce la diminuarea autoritatii tale in fata celeilalte persoane. In acest caz este necesar sa ai pregatite anumite consecinte la indemana.

 

Exersarea tehnicilor

Toate aceste tehnici necesita exercitiu. Incepe cu asertiunea de baza si exerseaz-o timp de o saptamana sau doua inainte sa incepi sa le incerci si pe celelalte. Alege o singura tehnica si foloseste-o de cate ori este potrivita. Poate fi util sa folosesti un jurnal in care sa scrii situatiile in care ai fost capabil sa folosesti tehnicile asertive.

Apoi poti vedea cat de des folosesti asertivitatea si care dintre tehnici sunt cele mai utile pentru tine. Iata, mai jos, un exemplu. Il poti folosi pe acesta sau construieste altul in cazul tau.

 

Foaie de exercitiu pentru Tehnicile Asertive

Data/Ora Tehnica folosita Situatia si cum a fost folosita tehnica asertiva Observatii pentru data viitoare
Exemplu:Marti, ora 10 Asertiunea de Baza La serviciu. Am complimentat-o pe Mary in legatura cu raportul ei. Vocea mi-a fost putin cam moale si nu m-am uitat prea mult la ea. Data viitoare sa vorbesc mai tare si sa mentin contactul vizual.
Exemplu:Miercuri, ora 14. Asertiunea „Discrepanta” La serviciu. Seful mi-a spus ceva si apoi 5 minute mai tarziu mi-a zis sa fac altceva. Cred ca m-am enervat putin si vocea mea a sunat cam deranjata. Trebuie sa incerc sa fiu mai calm.
 Exemplu:….

 

Rezumat

 • Exista mai multe tehnici asertive. Acestea includ asertiunea de baza, empatica, de tip consecinta, asertiunea care arata o discrepanta, tehnica „moara stricata” si asertiunea prin care se exprima un sentiment negativ.
 • Este important sa ne aducem aminte de comunicare non-verbala atunci cand folosim aceste tehnici.

 

 

Traducere si adaptare din Assert Yourself. Michel, F. (2008). Perth, Western  Australia: Centre for Clinical Interventions

Lasa un comentariu