Tehnica Sand-playTeorie

Nisipul este pamantul aflat chiar la granita dintre profunzimile inconstiente, nevazute ale marii si patrunderile constiente ale tarmurilor. Nisipul marcheaza urmele timpului. Marcheaza legaturile cosmice, acea miscare intre fiinta dinamica si nemiscarea vida. Castelele de nisip au prins imaginatia copiilor si adultilor de cand oamenii au populat tarmurile.

Psihicul este o  experienta vie in  sandplay –  ideea nu impietreste, ci  devine vizibila in expresie tridimensionala. Acest lucru, permite un nou potential, acela ca, dupa ce identificarea cu sandplay poate sa conduca spre material arhetipal arhaic sau regresia spre starea preistorica a psihismului, procesul retrograd sa fie reinnoit de constientizarea din cand in cand a intelesurilor relative la viata proprie a individului respectiv. Acest gen de experiente par sa reinnoiasca starea dinamica ulterioara a psihicului.

Cand apare o submergere (a se scufunda) spre instinct, rezistenta la haosul ei dinamic este compensata de nevoia de forma si ordine. Sandplay da posibilitatea unei schimbari rapide si flexibile pe dimensiunea haos – ordine.

Psihicul celui care lucreaza  creeaza simbolul care exprima cel mai bine spectrul dinamic care elibereaza libidoul legat de inconstient. Simbolul  incearca de fiecare data sa indice  eliberarea din aceste legaturi de energii prinse in cursa si sa elucideze partial.

Imaginea fanteziilor copilariei si ulterioara proiectie a arhetipului copilului in imaginile sale constiente cer implinirea si integrarea  in adult odata cu utilizarea sandplay-ului.

Fanteziile adesea anticipa evenimente umbrite in inconstient. C. G. Jung vorbeste adesea despre simbolul care vindeca, – si care apare din locul de unde nimeni nu se asteapta. De aceea, atitudinea cea mai importanta si corecta este de a nu te lansa in nici un fel de presupuneri anticipative cand construiesti un sandplay.

Jocul cu nisip simbolic este o cale de mijloc in care opusele pot curge impreuna intr-o noua miscare, astfel ca functii care au fost inerte pana acum tind sa vina la viata, elemente reprimate si subevaluate intra in jocul cu nisip prin cea mai putin valorizata functie a vietii constiente. Psihicul blocat curge din nou indepartandu-se de chemarea abisului maternal.

Descriere si administrare

Tehnica sandplay include folosirea a doua cutii standard cu nisip sterilizat, a unui aparat polaroid de fotografiat si  a  unei  colectii  de  miniaturi.  Spatiul  de  lucru  este  o  incapere  separata  de  camera  de consultatie analitica.

Descrierea instrumentelor

Dimensiunile cutiei: – 43.2 cm, 55.2 cm, 8.4 cm. In interior este vopsita in albastru azuriu rezistent la apa. Cutia este pusa pe o masa si umpluta cu nisip pana la jumatatea inaltimii.

O cutie cu nisip uscat, o a doua cu nisip ud, pacientul urmand sa aleaga pe cea care, in prezent, o prefera.

Cupe cu apa pentru udat nisipul la nevoie.

Figurile miniaturale sunt asezate pe rafturi de-a lungul peretilor incaperii.

Figurile sunt mici ca dimensiune si reprezinta viata umana, animale, plante si minerale.

Cladiri pentru orice tip de utilitate, pentru cat de multe culturi posibile. Animale fantastice, preistorice. Figuri culturale, istorice, simbolice din cultura estica sau vestica. Vehicule pentru apa, uscat, aer.

Inregistrarea pe diapozitive sau film color a seriei de imagini realizate de fiecare pacient. Fotografiile se fac dupa plecarea pacientului, inainte ca  terapeutul sa reaseze lucrurile.

Teoria Nisipului

Nisipul este mediul de baza pentru aceasta modalitate terapeutica, cea mai simpla si comuna cu pamantul. Alegerea nisipului ca fundament pentru sandplay nu a fost intamplatoare, mai degraba a fost un fenomen natural. Legatura omului cu pamantul este fundamentala. Conectandu-ne cu pamantul, simtim legatura cu spiritul interior si creatia din exterior.

Nisipul are si calitatea de a readuce istoria. Un fir de nisip poate calatorii mii de km si mii de ani inainte de a gasi un loc de odihna. Nisipul este produs de forte naturale diverse.

Multe forte intervin si la nivelul vietii omului – unele din familia de origine, altele care tin de factorii sociomediului, altele din crizele traversate si traumele resimtite. Deformarea interioara a   firului de nisip vorbeste metaforic de durerea intrapsihica adusa cu ei de multi dintre pacientii cabinetului de terapie.  Nisipul este un produs al istoriei sale, la fel ca noi insine.

Legatura terapeutica si procesarea  zbuciumului emotional adanc inradacinat nu sunt doar asistate de utilizarea nisipului. Chiar nisipul este cel care creeaza liantul, puntea, cararea. Nisipul este mijlocul princare pot fi exprimate sentimente – emotii puternice pentru ca poate fi aruncat, tasat, modelat, sapat si mangaiat, si datorita acestui fapt pot fi exprimate in mod concret simboluri, Eichoff, 1952.

Nisipul este astfel mai mult decat un mediu terapeutic – este un mijloc de exprimare a chiar miezului a ceea ce suntem.  Actul jocului cu nisip permite  pacientului sa se apropie de propria sa totalitate, Dora Kalff, 1980.

Joc si terapie

Jocul este, la fel ca nisipul, terapeutic prin sine insusi. Atribute unice ale jocului  :

  • jocul este prin natura sa voluntar si, intr-o lume plin de reguli, jocul reimprospateaza si da sentimentul de libertate;
  • jocul nu cere evaluare si judecare, deci poti face in siguranta greseli fara sentimentul esecului;
  •  jocul incurajeaza fantezia si utilizarea imaginatiei, dand posibilitatea controlului fara competitie;
  • jocul creste implicarea personala si interesul;
  • jocul incurajeaza dezvoltarea sinelui personal (eul), Caplan & Caplan, 1974.

Terapia prin joc implica mai mult decat aplicarea terapiei traditionale dublata de un mediu de joc. Definitie, Landreth, 1991, jocul ca relatie interpersonala dinamica intre materiale de joc selectate si faciliteaza dezvoltarea unei relatii de siguranta pentru ca pacientul sa-si exprime total si sa-si exploreze fiinta (sentimente, ganduri, trairi, comportamente) prin intermediul mediului natural de comunicare al copilariei, nisipul.

Tehnica Jocul cu nisip – sandplay – implica o relatie interpersonala dinamica.

Indiferent de specificul fundalului teoretic prin care se abordeaza acest tip de terapie, cruciala este tocmai relatia copil – adult, precum si terapeutul format pentru acest tip de proceduri terapeutice care furnizeaza evolutia si dezvoltarea unei relatii interpersonale dinamice.

D. Kalff, considera important ca terapeutul sa creeze un loc liber si protejat. Doar dragostea terapeutului poate crea un astfel de spatiu. Din acest motiv principal, acest gen de terapie cere formare in procedurile de sandplay, formare care include atat experienta proprie a jocului cu nisip, fundalul teoretic dar si experienta personala cu supervizare. De exemplu, selectarea miniaturilor si prezentarea lor nu este nici intamplatoare, nici lipsita de ordine. Clientul poate fi confuzionat de o colectie dezorganizata, inundat de emotii de o colectie nelimitata, sau prea restrans de o colectie limitata.

Terapeutul trebuie sa faciliteze, nu sa directioneze experienta terapeutica. Copiii, familiile intra in procesul terapeutic cu sentimentul de a fi covarsiti si lipsiti de control.  Aceasta calitate de facilitare este descrisa de Siegelman, 1990 – a fi un participant, – observator in momentul cand un pacient inspaimantat si constrans  simte suficienta siguranta  pentru a face primul pas in taramul jocului simbolic -, este a fi o moasa pentru nasterea   capacitatii de a da sens, inteles.

Facilitarea astfel inteleasa creeaza pacientului posibilitatea de a-si exprima si explora deplin fiinta. Auto-exprimarea si auto-explorarea sunt cruciale pentru procesul de consiliere si fundamentale in sandplay.

Ultimul aspect al definitiei lui Landreth se aplica in particular procesului din sandplay. Jocul este mai mult decat un mediu natural de comunicare al copilariei. Este un mediu  expresiv natural de comunicare pentru pacientul in criza.

Legatura dintre terapie de familie si terapia prin sandplay este fireasca – angajeaza creativ si dinamic terapeutul, dar si participarea familiei intr-un mod dinamic, fie prin intensificarea, fie prin inlocuirea comunicarii verbale.

Permite o includere activa si intentionata a copilului. Nathan Ackerman, 1979, fara angajarea copilului intr-un schimb cu sens de-a lungul generatiilor, nu poate fi vorba de o terapie de familie.

Nisipul creeaza o punte pentru interschimbari cu sens, continutul sandplay-ului furnizeaza o amprenta metaforica pentru alianta de familie, stadiile personalitatii si modelele de intergeneratii. Permite accesarea unei informatii care nu poate fi dezvaluita verbal, si posibilitatea de a observa climatul emotional al familiei.

 

Fragmente din Introducere in tehnici proiective – Mihaela Minulescu

Lasa un comentariu