Tehnica metamorfica 

Tehnica metamorfica a fost initiata de Robert St. John in anul 1960. Adept al terapiei naturiste, la un moment dat, nu a mai fost satisfacut de tratamentele pe care le prescria deoarece a observat ca multe din cauzele bolilor isi au originea in suferinte psihice pe care le creem noi insine.

Studiind reflexologia si-a indreptat atentia catre observarea efectelor psihologice ale tratamentului, suprapunand in cele din urma o harta psihologica peste cea a punctelor reflexe. Cu ajutorul acestei harti, a descoperit ca intre principiul patern, situat in degetul mare al piciorului si principiul matern situat in calcai se afla reflectarea unei alte harti – „harta timpului”, reprezentata de cele noua luni de sarcina.

Prin suprapunea celor trei harti – harta reflexologiei – care arata cum se reflecta corpul nostru fizic in regiunea picioarelor, – harta psihologica – care arata capacitatile de exprimare a grijii si receptivitatii, relatia cu realitatea, cu autoritatea etc si – harta timpului – care reflecta cele noua luni pe care le petrecem in uter, R. St John sustine ca putem intra in legatura cu „forta vietii” – reprezentand potentialul de care putem dispune in viata.

Tehnica metamorfica foloseste „harta timpului” si permite fortei vietii sa actioneze, sa se implineasca, sa depaseasca anumite blocaje ce se pot manifesta in conditii de viata defavorabile. Prin practicarea acestei tehnici, pacientul obtine transformari ce se pot manifesta la nivel spiritual, mintal, emotional, comportamental si fizic.

Aceasta tehnica are o abordare holistica, sustine faptul ca o persoana trebuie tratata ca unitate vie integrata si nu ca suma partilor componente, avansand ideea ca in interiorul nostru exista capacitatea de autovindecare.
„Viata” – este puterea care vindeca, dar folosirea acestei puteri s-a atrofiat cu timpul. Omul modern fiind in cautarea permanenta a „ceva” extrem de sofisticat, ignora ceea ce a primit prin nastere – insasi viata.

Pentru a destepta potentialul de autovindecare omul are nevoie de un catalizator. In cadrul tehnicii terapeutice, terapeutul are rol de catalizator in aceeasi masura in care pamantul este un catalizator pentru semintele ce cad pe el. Pamantul si elementele naturii nu fac decat sa-i creeze conditiile pentru a-si elibera potentialul.

Obiectivul terapeutului este de a lucra cu „forta vietii” pacientului fara a-si impune vointa si fara a o dirija in vreun fel, pentru ca „forta vietii” va sti sa gaseasca calea pentru a-si implini potentialul.

Transformarea are loc prin propria putere de vindecare si implinire. Desi nu avem programat in noi insine un moment de transformare radicala asemanator omizii, suntem in egala masura capabili de transformare.

Transformarea nu este un proces usor; ea presupune o miscare dinspre ceea ce esti spre ceea ce ai putea sa fii. Pe masura ce vechile modele de existenta se destrama si se deschide calea spre implinire, apare un nou tip de intelegere si o mai buna constientizare a potentialului de care dispunem.

In cadrul acestui proces putem intampina rezistente teribile, deorece amintirile trecutului, teama de viitor, pierderea „confortului”- chiar daca acesta presupunea suferinta devenita parte a propriei conditii, teama eliberarii, etc. actioneaza in sens negativ si conduce la diverse tipuri de blocaje si refuz al transformarii.

Uneori o stare grava poate sa nu fie modificata in mod direct, dar starea de spirit obtinuta in spatele acestei situatii se poate manifesta puternic, iar acest lucru va influenta transformarea la toate nivelele fiintei.

Tehnica Metamorfica este un proces simplu, dinamic, presupune o anumita atitudine si tehnici de masaj in punctele indicate de autor. Se invata usor, nu presupune ani de antrenament si nu contine nimic mistic. Este o tehnica care se poate aplica in familie, in special parintii o pot aplica copiilor.

Se foloseste intr-o gama larga de afectiuni fizice si tulburari psihice, dar si la persoanele sanatoase care doresc sa-si foloseasca in mod optim potentialul, evitand perioade de inhibitii si blocaje energetice.

Se recomanda la orice varsta, iar mamele care asteapta un copil, practicand Tehnica Metamorfica, pot influenta benefic atat propria stare cat si pe cea a fatului. Practicata de ambii parinti influenteaza pozitiv starea de spirit a familiei si-i imbunatateste caracteristicile ca unitate, relationare, comunicare, comportament.

 

 

Lasa un comentariu