Tehnica levitatiei bratuluiM.H. Erickson a fost primul terapeut care a descris aceasta metoda. Insa scenariul pe care il vom prezenta apartine lui Lewis Wolberg (1948), cel care a facut una dintre cele mai bune prezentari ale acestei tehnici (cf. Weitzenhoffer, 1957, pp. 234-237).

In acest caz, inductia hipnozei se realizeaza prin stimularea unui raspuns ideomotor spontan, frecvent descris de catre hipnoza traditionala. Oamenii apreciaza starea celorlalti in functie de comportamentele observate, dar utilizeaza si in raport cu ei insisi acelasi procedeu.

De aceea, levitatia spontana a bratului este o manifestare neobisnuita, surprinzatoare nu numai pentru un observator extern, dar si pentru subiectul insusi, care dezvolta, astfel, credinta ca se manifesta ca o persoana hipnotizata.

Daca intentionez sa utilizez aceasta metoda cu un pacient, atunci ii amintesc acestuia, in interviul preliminar, de miscarile
involuntare ale bratelor noastre care insotesc comunicarea verbala sau care au ca scop aranjarea parului capului, precum si expresia „a pluti de bucurie, de fericire” (pentru a evidentia ca senzatia de „plutire” este o senzatie care exprima trairi mai profunde, complexe).

Iata scenariul levitatiei bratului prezentat de Wolberg:
“As dori sa te asezi confortabil si sa te relaxezi. Stand astfel, lasa ambele brate cu palmele orientate in jos, pe coapsele tale. Urmareste cu privirea bratele si asigura-te ca le poti observa cu atentie.
Tot ceea ce trebuie sa faci este sa stai pe scaun (fotoliu)… si sa te relaxezi. Apoi, vei observa ca, pe masura ce te relaxezi, se vor intampla anumite lucruri. Acestea apar de fiecare data cand te relaxezi, dar pana acum nu le-ai observat cu prea mare atentie. Eu iti voi orienta doar atentia asupra lor, pe masura ce apar. As dori sa te concentrezi asupra tuturor senzatiilor si emotiilor ce apar in mainile tale, indiferent care sunt acestea. Poate simti o senzatie de greutate ori o presiune a bratelor ce stau pe coapsele tale… Poate simti tesatura pantalonilor/rochiei care dezvolta si ea opresiune asupra palmelor; ori poate caldura bratelor ce stau pe coapsele tale. Poate simti usoare furnicaturi… Nu conteaza ce senzatii apar, important este sa le observi.

Priveste-ti bratul si vei observa cat de linistit este in pozitia in care se afla… Exista usoare miscari totusi in brat, dar inca nu sunt observabile. Doresc sa-ti privesti bratul. Atentia ta se poate abate de la brat, dar ea va reveni de fiecare data asupra bratului… si-ti privesti cu atentie mana si esti curios in legatura cu miscarea care apare in mana ta si care se va manifesta”.

Terapeutul va comenta orice miscare care apare in brat, degete… fapt ce va intensifica aceasta miscare. Terapeutul poate, de asemenea, comenta si orice alta reactie obiectiva a pacientului, precum miscarea picioarelor sau respiratia profunda.

“Ar putea fi interesant sa observi care dintre degete se va misca primul, ar putea fi degetul mijlociu, aratatorul sau inelarul… ori poate degetul mic sau cel mare… Unul dintre degete va incepe sa tresara sau sa se miste… Nu stii exact cand si la care mana… Priveste cu atentie si vei incepe sa observi o usoara miscare, poate in mana dreapta… Pe masura ce apare miscarea, vei observa un lucru interesant. Foarte incet, spatiul dintre degete se mareste, degetele vor
incepe incet sa se miste separat si vei observa ca distanta dintre degete devine din ce in ce mai mare… Ele se vor misca fiecare, incet, incet… Vei vedea degetele rasfirandu-se fiecare din ce in ce mai mult, din ce in ce mai mult… … si, pe masura ce degetele se departeaza unele de altele, vei observa, ca in curand ele vor avea tendinta sa se arcuiasca deasupra coapselor, ca si cum ar dori sa pluteasca, sa pluteasca din ce in ce mai sus…”

Daca unul din degete se ridica:

“Observa cum degetul se ridica… si, pe masura ce el se ridica, si celelalte degete au tendinta de a-l urma, ridicandu-se usor, usor… … si, pe masura ce degetele se ridica, devii din ce in ce mal constient de senzatia de usurare din bratul tau, de senzatia de plutire, astfel incat degetele se vor arcui si intreaga mana se va ridica si va pluti usor, ca un fulg, ca si cum un balon o trage placut in sus, facand-o sa pluteasca… si, pe masura ce privesti mana ta ridicandu-se, vei observa ca bratul incepe sa se ridice si sa pluteasca din ce in ce mai sus, mai sus, …mai sus..
… Priveste mana si bratul si, pe masura ce ele se ridica, devii foarte repede constient de cat de somnorosi si obositi devin ochii tai. Ai, pe masura ce bratul se ridica, vei deveni din ce in ce mai somnoros, mai somnoros… Ochii devin din ce in ce mai obositi si pleoapele doresc sa se inchida… si, pe masura ce bratul se ridica din ce in ce mai sus, vei dori sa te simti din
ce in ce mai relaxat si somnoros si vei dori sa te bucuri de sentimentul de relaxare linistitoare pe care ti-l da inchiderea ochilor si intrarea in starea de somn…
Bratul se ridica din ce in ce mai mult si devii din ce in ce mai somnoros… Pleoapele tale devin din ce mai grele, respiratia.. din ce in ce mai rara, profunda si regulata. Respiri profund… inspiri… expiri… si, pe masura ce iti privesti mana si bratul si te simti din ce in ce mai somnoros si relaxat…, vei observa ca directia mainii se va schimba. Bratul se va indoi
usor si mana se va orienta din ce mai mult spre fata ta … din ce in ce mai sus, mai sus… si, pe masura ce ea se ridica, vei intra incet dar sigur intr-un somn profund, profund, foarte profund, in care te vei relaxa profund si te vei simti foarte bine… Bratul va continua sa se ridice din ce in ce mai mult pana iti va atinge fata si vei deveni din ce in ce mai somnoros, mai somnoros, dar nu vei intra in somn pana ce mana nu-ti va atinge fata.
Cand mana iti va atinge fata, vei fi adormit, profund, adormit… “.

Astfel, pacientul este condus sa-si aleaga propriul ritm de a intra in somn.
“Bratul tau isi schimba acum directia. Se misca in sus, din ce in ce mai sus spre fata ta… Pleoapele tale devin din ce in ce mai grele… Devii somnoros, din ce in ce mai somnoros, mai somnoros. Ochii obosesc…. pleoapele devin din ce in ce mai grele … si mana se orienteaza spre fata ta. Devii obosit si somnoros. Ochii se inchid, se inchid… Cand mana iti va atinge fata, vei fi adormit, profund adormit. Te vei simti foarte somnoros, din ce in ce mai somnoros, adormit, foarte obosit… Pleoapele sunt ca de plumb si mana ta se misca in sus… din ce in ce mai sus spre fata ta … si cand iti va atinge fata vei fi adormit.”

Mana pacientului atinge fata si ochii i se inchid.
“Intri intr-un somn profund, dormi, dormi… si, pe masura ce adormi, te simfi foarte obosit si relaxat. Doresc sa te concentrezi asupra relaxarii, asupra detensionarii relaxante… Nu te gandesti la nimic altceva decat la somn …. somn profund …. somn profund …”

Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha – Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice

Lasa un comentariu