Sugestii terapeutice in problematica durerii 

Dupa ce hipnoza a fost indusa si pacientul atinge cel putin stadiul de transa usoara se pot administra sugestii directe, vizand disparitia simptomului.

Aceste sugestii pot avea fie un caracter autoritar, fie un caracter permisiv. Clinicienii sunt de parere ca sugestiile permise sunt mai bine acceptate de majoritatea pacientilor.

Practica a demonstrat si necesitatea exprimarii acestor sugestii in termeni pozitivi, evitandu-se negatiile. Motivul pentru care astfel de sugestii sunt mai indicate consta in aceea ca ele actioneaza la nivel subconstient, unde procesarea psihica se realizeaza prin imagini, metafore, analogii si nu prin operatori de negare.

Astfel, este mai indicat sa spunem in loc de “nu mai ai nevoie de somnifere” “vei putea dormi foarte bine noaptea” sau in loc de “nu mai simti durere”, “te simti din ce in ce mai bine”.

De asemenea, este indicat ca sugestiile terapeutice sa fie scurte, clar exprimate, sa aiba un caracter repetativ si, in masura posibilitatilor, sa fie insotite de imagini plastic-intuitive. Clinicienii au ajuns si la concluzia ca nu este bine sa se administreze sugestii in legatura cu prea multe probleme.

Este de dorit ca in terapie sa se lucreze asupra unei singure probleme (cel mult doua), urmand ca celelalte probleme ale pacientului sa fie abordate gradat, dupa ce s-au rezolvat cele considerate prioritare.
Pentru a evidentia felul in care se actioneaza sugestiv asupra unui simptom, vom prezenta un model de utilizare a sugestiilor terapeutice in combaterea durerii.

Durerea este unul dintre simptomele cele mai raspindite, ea fiind implicata aproape in orice sindrom, boala sau traumatism. Ea are forme de manifestare cele mai variate comparativ cu alte simptome.

Cele mai dificile cazuri sunt cele privind simptomele migratorii (de tip cenestopat), unde nu se evidentiaza un corespondent anatomic specific pentru durere. Durerile de tip psihogen reprezinta un mod de a comunica, prin care subconstientul pacientului isi exprima nevoia de suport si ajutor psihic. In aceste cazuri este indicata hipnoanaliza pentru a scoate in evidenta (la iveala) conflicte profunde ale pacientului.

Pentru durerile cu suport organic cunoscut, sugestiile terapeutice vizeaza:

  • relaxarea musculara (cunoscut fiind faptul ca incordarea accentueaza durerea);
  • pentru procesele inflamatorii se transmit sugestii care se refera la trairea senzatiei de racoare in tesutul afectat sau sugestii directe (zona respectiva se simte tot mai bine);
  • mesaje sugestive pentru reducerea suferintei secundare produse de accident sau boala, care impiedica desfasurarea activitatii normale (de pilda, o fractura la un picior impiedica pe pacient sa se deplaseze si sa-si rezolve problemele);
  • mesaje pentru reducerea iritabilitatii, depresiei si anxietatii legate de durerea suferita.

Desi pentru pacient este importanta inlaturarea durerii, nu trebuie sa neglijam importanta functiei de comunicare a durerii care actioneaza ca semnal de alarma pentru organism.

Pentru a se evita pericolul ca in absenta durerii procesele patologice sa progreseze necontrolat, se poate sugera pacientului aflat in hipnoza, un mesaj de tipul: “vei simti durerea doar atunci cand e important pentru tine sa o simti, pentru ca ea trebuie sa iti comunice ceva”.

Se poate sugera pacientului sa reduca durerea dar pana la un anumit prag de semnalizare, fara sa o inlature complet.
Hipnotizatorul trebuie sa tina seama si de faptul ea unii pacienti se asteapta sa aiba dureri pentru ca  le-a spus medicul, in timp ce altii se pot teme in mod inconstient ca daca nu au dureri nu vor fi crezuti de ceilalti ca sunt bolnavi.

Controlul durerii incepe prin sugestii de relaxare musculara.

Cand se dau sugestii de inlaturare a durerii este de dorit ca terapeutul sa ofere pacientului si o motivatie logica pentru disparitia durerii ca in exemplul: “De cele mai multe ori durerea este produsa si agravata de supraincordare. Deci, eu cat te relaxezi mai mult, cu atat devii mai destins, mai putin tensionat si cu atat te simti mai bine. Cu cat devine mai profunda, cu atat durerea devine mai suportabila, descreste tot mai mult. Te simti tot mai relaxat din ce in ce mai relaxat. Cu cat te simti mai profund relaxat, cu atat durerea scade, scade tot mai mult, pana cand dispare complet”.

Dintre tehnicile de inlaturare pe cale sugestiva a durerii mentionam (Hunter, 1987):

TEHNICA DISOCIERII

Se refera la sugerarea separarii persoanei de durerea sa. Indivizii sever accidentati realizeaza acest lucru in mod spontan. Acest fenomen se observa frecvent la camerele de garda ale spitalelor de urgenta cand multi pacienti accidentati afirma ca nu au simtit durerea si ca mai curand ei s-au privit din afara, ca si cum ceea ce li se intampla s-a intamplat altei persoane.

In cadrul tehnicii disocierii se pot administra sugestii de tipul: “Acum da-mi bratul sa ti-l pun in ghips, iar tu, in timpul asta imagineaza-ti ca faci altceva”.
Subiectilor li se poate sugera de asemenea, ca parasesc corpul pe care il lasa sa lucreze automat, ca in timpul nasterii, de pilda.

TEHNICA SUBSTITUTIEI

Se sugereaza pacientului o alta senzatie in zona afectata, senzatie care se substituie celei dureroase: amorteala, raceala, caldura; se dau astfel de sugestii:
“Degetul tau se raceste, se raceste tot mai mult, atat de mult incat nu-l mai simti”.

O varianta in cadrul tehnicii mentionate poate fi mutarea durerii dintr-o zona in alta a corpului (de pilda, se sugereaza mutarea durerii de la cap la calcai). In unele cazuri este utila si tehnica amanarii durerii; sportivii traumatizati o realizeaza adesea in mod spontan, ei continuand sa joace fara sa simta durerea, pe care o vor resimti dupa incheierea meciului.

TEHNICA MODIFICARII IMAGINII DURERII

Pacientul este intai interogat cum isi reprezinta durerea proprie, cerandu-i-se s-o descrie (“e un bolovan care ma apasa pe piept” sau “e ca un fier inrosit”).

Odata identificata imaginea durerii, terapeutul administreaza sugestii prin care senzatia neplacuta este inlocuita cu una agreabila. De pilda Ewen (cf. Hunter, 1987) sugera pacientilor sai cu arsuri,ca trupul lor este rece si se simt bine.

Pacientilor care sustin ca durerea s-a intensificat dupa aplicarea hipnozei este bine sa li se spuna:”E perfect! inseamna ca incepi sa influentezi durerea daca ai facut-o sa sporeasca; hai sa vedem acum daca n-o putem face sa scada!”

Inlaturarea simptomului va fi mult mai eficienta daca se dau subiectului inainte de sugestiile directe, sugestii cu caracter mai general, de intarire a eului de reducere a anxietatii si de crestere a increderii in sine (Hartland, 1965).

Autorul citat subliniaza faptul ca reactiile psihologice la boala se impart in doua categorii:

  • reactii propriu-zise la starea de boala – anxietate, depresie, teama, agitatie, tensiune, supraincordare;
  • reactii care reprezinta consecinta unor tulburari ale personalitatii: lipsa de incredere in fortele proprii, dependenta, dezadaptare etc

Eficienta terapiei creste foarte mult daca se combina sugestiile generale de intarire a eului cu sugestiile terapeutice propriu-zise, care au ca obiectiv inlaturarea simptomului.

Hartland este de parere ca in construirea sugestiilor de intarire a eului trebuie sa se puna un accent deosebit pe ritm, repetitie, pauze si pe accentuarea unor elemente specifice.
Desi specialistii afirma ca profunzimea nu conteaza se poate totusi afirma ca cu cat transa e mai adanca~ cu atat tratamentul este mai rapid si mai eficient.

Prezentam mai jos un model de sugestii de intarire a eului (dupa Hartland, 1965). Odata ce pacientul a intrat in transa hipnotica se administreaza urmatoarele sugestii:

” Esti atat de destins, de relaxat, de profund relaxat incat psihicul tau devine tot mai receptiv la ceea ce iti spun. Tot ceea ce iti spun va intra adanc in inconstientul tau, se va intipari acolo si va lasa o urma adanca pe care nimeni nu o va putea sterge.
Ceea ce se va intipari in subconstientul tau va exercita o mare influenta asupra ta, asupra modului in care te simti, gandesti, actionezi. Ideile pe care ti le sugerez si care se vor intipari in subconstientul tau, vor actiona asupra gandurilor, sentimentelor si modului tau de a actiona si atunci cand nu te afli in prezenta mea, cand esti la serviciu, acasa sau in alta parte. Aceste ganduri vor actiona asupra ta tot atat de putemic ca atunci cand esti la mine in cabinet.
Esti profund relaxat si tot ceea ce iti spun ti se va intampla si aceasta este spre binele tau, spre intarirea si vindecarea ta. Tot ceea ce iti voi spune ti se va intampla si vei continua sa gandesti, sa simti si sa actionezi asa cum iti voi spune eu.
Aceste ganduri vor actiona cu putere asupra ta atat aici, cat si in alta parte. In timpul acestei relaxari te vei simti tot mai puternic, tot mai eficient, cu tot mai multa incredere in fortele proprii. Te vei simti mai vioi, tot mai alert, mai energic, tot mai eficient.

Vei fi tot mai putin obosit, tot mai putin descurajat, tot mai putin depresiv. Zi dupa zi vei deveni tot mai interesat de ceea ce se intampla in jur, astfel incat mintea ta va fi distrasa de la propria persoana, de la propriile probleme si necazuri. Te vei gandi tot mai putin la tine insuti, la dificultatile tale, vei fi tot mai putin preocupat de propria persoana, de propriile trairi. Zi de zi, nervii tai vor deveni tot mai tari, mintea va deveni tot mai limpede, tot mai clara, vei fi tot mai adunat, mai linistit, tot mai calm. Vei deveni tot mai putin ingrijorat, tot mai putin agitat, tot mai putin anxios, tot mai putin deprimant. Vei fi capabil sa gandesti tot mai clar, sa te concentrezi tot mai bine. Si vei concentra tot mai mult atentia asupra a ceea ce faci. In consecinta, memoria ta se va imbunatati, vei deveni capabil sa vezi lucrurile din perspectiva lor reala, fara a amplifica in mod subiectiv dificultatile, fara a le permite sa ia proportii. Zi de zi, devii tot mai calm, tot mai relaxat, te enervezi tot mai putin. Devii si ramii tot mai relaxat, cu tot mai multa incredere in fortele proprii, in posibilitatile tale de a face fata la ceea ce ai de facut. Vei avea tot mai multa incredere in tine, vei actiona fara anxietate, fara incordare, fara teama de a gresi.

Zi dupa zi te vei simti tot mai independent, mai stapan pe tine, vei fi capabil sa stai pe propriile tale picioare, vei putea face cu bine fata oricarei dificultati. Zi dupa zi te vei simti tot mai bine, tot mai increzator in tine, in posibilitatile tale, vei avea un sentiment de siguranta si bunastare personala. Cu fiecare sedinta de hipnoza aceste ganduri vor pune stapanire pe tine, vor actiona asupra ta. Cu fiecare sedinta de hipnoza te vei simti tot mai fericat, tot mai increzator, mai multumit, mai optimist. Vei fi tot mai capabil sa te bazezi doar pe tine insuti, si-ti sustii parerile si judecatile, sa stai pe propriile tale picioare. Vei simti tot mai putin nevoia sa te bazezi pe alti oameni, sa depinzi de altcineva … “.

 

Irina Holdevici – Hipnoza si fortele nelimitate ale psihismului

Lasa un comentariu