Sindromul burnout, boala care te poate ucideConform ultimelor date publicate de Agentia Europeana pentru Securitatea si Sanatatea Muncii, o mare a populatiei sufera de sindromul burnout, cunoscut si sub denumirea sindromului “arderii complete” sau a oboselii cronice.

Sindromul burnout se refera la starea de epuizare fizica si psihica care se intinde pe o perioada indelungata de timp. Orice persoana care este expusa unui stres prelungit poate fi afectata. Deobicei, cei mai afectati sunt cei expusi stresului de lunga durata la locul de munca. In aceeasi masura pot fi afectati si studentii, cei care sunt la inceputul carierei sau cei care sunt nevoiti sa ingrijeasca in permanenta alti membrii ai familiei. Pe langa toate acestea se adauga si stresul cotidian si alte probleme care pot agrava si mai mult starea.

O lupta continua cu propriile trairi, care de cele mai multe ori pot fi de neinteles pentru cei din jur si uneori chiar si pentru persoana afectata, persoana, care desi la nivel rational intelege absurditatea si amploarea fenomenelor pe care le manifesta, nu reuseste sa regaseasca echilibrul interior si forta necesara de a merge mai departe. Starile emotionale alterate – epuizarea emotionala, lipsa energiei, performanta redusa, lipsa puterii de concentrare, fuga de responsabilitati, afecteaza treptat intreaga existenta a individului.

Etape de manifestare:

1. Nevoia de afirmare.
Individul cauta sa i se recunoasca meritele si valoarea.

2. Munca extenuanta.
Pentru a-si atinge obiectivele inalte, individul se angreneaza in proiecte solicitante si care necesita un grad inalt de efort.

3. Neglijarea nevoilor personale.
Nevoile personale sau ale familiei trec pe plan secund, intreaga sa atentie este canalizata asupra proiectelor sale prezente.

4. Negarea problemelor.
Odata ce oboseala se resimte tot mai mult, scade si interesul individiului de a mai interactiona cu cei din jur. Persoana se poate manifesta agresiv/violent.

5. Izolarea.
Individul se retrage. Nemaigasind niciun scop in viata, acesta evadeaza in viciile care ii sunt cel mai la indemana.

6. Desconsiderare.
Individul nu mai se considera util sau valoros fata de el insusi sau fata de cei din jur.

7. Sentiment de “gol interior”.
Pentru a compensa lipsurile de la locul de munca sau din planul personal, individul recurge la diferite actiuni care ii pot oferi satisfactie pe termen scurt.

8. Depresia.
O stare apasatoare de indiferenta si de lipsa de speranta care afecteaza calitatea vietii pe absolut toate planurile.

9. Burnout.
Epuizarea permanenta atat la nivel fizic cat si emotional. Conform specialistilor, acest colaps poate conduce la aparitia gandurilor suicidale. Statistic, se pare ca sunt putine cazurile in care este dus si la bun sfarsit planul suicidal.

Semnele care pot alerta starea de burnout:

1. Epuizarea, oboseala permanentam lipsa energiei.
Doar simplul gand ca trebuie sa te duci la servici sau sa depui orice tip de efort iti provoaca o stare de rau si de iritabilitate.

2. Lipsa motivatiei.
Nu mai gasesti nici un sens in a te face remarcat sau sa avanzezi la locul de munca. Incepi sa te intrebi de ce te mai dai jos din pat pentru a face in continuare toate aceste lucruri care te obosesc tot mai mult si care nu iti aduc nici un beneficiu.

3. Concentrare si productivitate scazuta.
Nu mai reusesti sa te concentrezi sau sa retii cu usurinta lucruri complet banale. Indiferent de amploarea acestora, epuizarea cronica iti afecteaza capacitatea de a reusi sa rezolvi problemele pe care le intampini zi de zi.

4. Cautarea unuri refugiu.
Pentru a putea face fata stresului prelungit, majoritatea oamenilor recurg la diverse mecanisme deobicei nesanatoase: mancare, consum de alcool, droguri.

5. Incapacitatea de a te detasa de problemele profesionale (sau personale)
Majoritatea timpului il petreci planificand si cautand solutii la problemele pe care le ai. In acest fel, stresul continuu iti va afecta in mod vizibil capacitatea de a te recupera. Mai bine spus, ajungi sa te sabotezi singur!

6. Pesimism, frustrare si resemnare
Epuizarea cronica iti intuneca judecata. Nimic nu mai pare a fi in regula. Gandirea circulara te aduce mereu in punctul in care nu mai gasesti nici un sens in ceea ce faci: “Nu mai suport situatia de fata!”,” “Nu pot face fata in aceste conditii”, “De ce ma mai gandesc sa rezolv eu ceva? Mai bine renunt!”.

Solutiile pe care sa le ai in vedere:

Pentru a depasi aceste stari, fie ca ne referim la sindromul burnout, la sindromul oboselii cronice, depresie sau anxietate, poti apela la ajutorul si suportul familiei, prietenilor sau al unui specialist (psihiatru, psiholog sau psihoterapeut).

Una dintre cele mai utile metode de tratament, recomandate in toate aceste cazuri, este psihoterapia cognitiv comportamentala.

Este important sa se mentina un stil de viata sanatos: odihna suficienta si alimentatie sanatoasa, activitate fizica zilnica.

Organizarea, delimitarea aspectelor zilnice si capacitatea de stabilire a prioritatilor. Exista timp atat pentru munca, cat si pentru hobby-uri si perioade de relaxare sau odihna.

2 Raspunsuri pentru “Sindromul burnout, boala care te poate ucide”

  1. Stoian Simona says:

    Ma recunosc în descrierea de mai sus! Mediul este toxic la nivel psihic la locul de munca!amenintari,injurii,tipete,jigniri,acuzatii nefondate,hartuire si ura declarata in fată!Orasul e foarte mic si nu am unde sa plec cu serviciul! Singura iesire si scapare din mediu respectiv este pensionarea pe caz de boala! Stresul la servici mi a agravat hipotiroidia si am tiroidita autoimuna,stresul m a dus la depresie atacuri panica anxietate,internari la nevroze! Simt cum ma sting ca luminarea si nu am ce face! O situatie fara rezolvare si fara iesire! Am nevoie de servici de bani,am copil cu handicap! Dar nu mai rezist si nimeni nu ma poate ajuta! Cum sa tratezi stresul in mediu stresant?

  2. Draghici says:

    Buna Stoian ce faci cum stai cu starea esti ok.Hai sa-ti vand un pont studiaza dezvoltarea personala pe google sau pe youtube si vei afla secretele fericirii uni om evoluat,te vei elibera de stresul cotidian si vei zambi mereu înfata rautatilor vei învata cum sa gestionezi relatia cu cei din jur totul consta în educatie sa nu raspunzi la rau cu rautate mentine-te sanatoasa gandind pozitiv.Educatia înseamna iluminare psihica si te ajuta sa depasesti orice problema,secretul e sa nu mai pui la suflet rautatea umana si sa fi calma în orice situatie.Elibereaza-te de energii negative fiind optimista si cu încredere în Dumnezeu.Lasa divinitatea sa te copleseasca trup si minte e bine sa vezi binele în orice situatie.

Lasa un comentariu