Scindarea RomanieiProbabil va intrebati ce cauta acest articol pe un portal de psihologie. In primul rand este un editorial, in al doilea rand are mare legatura cu psihologia maselor, iar in al treilea rand este un subiect sensibil, putin discutat iar personal cred ca, spre binele comun, unele tabu-uri trebuiesc incalcate.

De fiecare data cand am ocazia amintesc o fraza rostita de Nicolae Iorga “Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita”. Personal, uitandu-ma la modul de organizare al campaniilor electorale din ultimii 20 de ani, nu observ nicio diferenta intre realitate si povestirile din nuvelele lui Caragiale. Afisele concurentei smulse de pe ziduri, batai, mita electorala, minciuni, injuraturi, videoclipuri si mesaje electorale obsceneĀ  reprezinta modul de a face campanie al politicienilor romani, indiferent de formatiune. Indraznesc sa spun ca nu ei poarta vina. Daca nu ar exista cerere, nu ar exista nici oferta. Daca scandalurile, emisiunile obscene, cancanurile nu ar fi devorate zilnic ele ar disparea fiind inlocuite cu povestiri de succes, filme documentare, emisiuni despre evolutia artei si stiintei, dezbateri pe teme religioase sau cu tenta spirituala. Judecand dupa audienta acestor emisiuni se poate deduce si nivelul la care ne aflam, ca popor. Si din pacate este unul foarte scazut.

Cred ca este timpul sa acceptam adevarul crud: istoria noastra a fost falsificata in secolul 19 in lipsa unei identitati nationale bine stabilite. Mihai Viteazul, marele nostru erou a legalizat iobagia pentru a-si forma o armata iar ajutorul sau de nadejde, Preda Buzescu l-a tradat. Mihai a castigat lupta de la Calugareni, dar a pierdut razboiul fiind nevoit sa fuga. Stefan cel Mare a castigat la Vaslui impotriva rezervei armatei otomane, dar a pierdut raboiul fiind nevoit sa plateasca tribut triplu. Traian Vuia, Henri Coanda, Pallade precum si alti inventatori au fost ignorati total de catre statul roman, realizandu-si inventiile in tari straine. Justin Capra, unul dintre cei mai mari inventatori ai nostri este inca in tara, traieste dintr-o pensie de mizerie. Pot presupune corect ca procentul celor care au auzit de Bianca Dragusanu este infinit mai mare decat al celor care cunosc numele inventatorului sus mentionat. Si acestea sunt doar cateva exemple care imi intaresc afirmatia initiala.

In Romania s-a dezvoltat cel mai feroce comunism din toata Europa. In timp ce ungurii au iesit in strada infruntand tancurile sovietice (revolutia maghiara din ’54), noi participam la congrese, strangeam sticle si borcane si faceam cozi la Alimentara.

Nu ne mai regasim ca popor, ca identitate, pur si simplu nu mai avem resurse sa facem ceva pentru noi ca si colectiv. Doar individual, fiecare paraseste pe rand corabia in cautarea unui viitor mai bun pentru el. Orice forma de lupta pare inutila si sortita esecului. Mahalaua, ignoranta, grobianismul, nesimtirea ne-au acaparat. Preferam sa votam pe cel care ne da o sticla de ulei sau un prezervativ insotit de un limbaj obscen pentru ca “macar asta a dat ceva” in loc sa votam un principiu. “Stanga” si “Dreapta” nu mai reprezinta nimic pentru romani, principiile sunt moarte intr-o tara care din pacate se afla la baza piramidei lui Maslow. Cui ii pasa de principii atata timp cat este nevoit sa-si dramuiasca fiecare banut?

Problema de fond este mentalitatea. In cazul nostru, mentalitatea victimei. Asteptam cu mana intinsa un ajutor de la politicieni, de la Dumnezeu, de la UE, de la Statele Unite, dar nu facem nimic. Si cu durere o spun, pentru generatia mea nu mai exista speranta. Tot ce putem face este sa tinem cont de acest semnal de alarma si sa facem ceva pentru cei care vin dupa noi. Suntem datori sa ne schimbam mentalitatea, daca nu pentru noi, macar pentru urmasii nostri. Daca nu o facem, vom inceta sa existam, vom disparea ca popor asa cum au disparut imperii intregi de-a lungul istoriei, pentru ca n-au putut tine pasul. Iar ca sa-l citez pe Marin Preda, timpul nu mai are rabdare..

Schimbarea incepe cu tine.Lasa un comentariu