Rolul societatii in instalarea dependentei de alcoolRolul societatii in instalarea dependentei de alcoolIn momentul in care sunt analizate cauzele instalarii dependentei, sunt luati in calcul mai multi factori. In primul rand este importanta cauza psihica a dependentei, apoi cea fizica. Acestea nu sunt usor de depistat si in urma studiilor s-a demonstrat ca nu exista o reteta sigura care sa conduca un om inspre a deveni alcoolic sau dependent de substante. In afara de acesti factori, pot fi luati in calcul toti acei factori care influenteaza intr-un fel sau altul deciziile omului de-a lungul vietii.

Pentru oricine, profesia, familia – cea nou formata, dar si cea de baza -, societatea in ansamblu, dar si microgrupul in care isi petrece timpul, au o mare importanta. Aceste detalii legate de viata unei persoane sunt determinante pentru alegerile de moment, dar si pentru stilul de viata si modul in care percepe lumea. Daca un om a stat toata viata alaturi de parinti alcoolici de exemplu, el ar putea fie sa respinga total alcoolul si sa realizeze cat de mult dauneaza, fie sa fie la randul sau alcoolic, urmand astfel modelul impus de parinti.

In ceea ce priveste profesia, studiile de specialitate au aratat o predominanta mai mare a riscului de alcoolism in cazul profesiilor din paturile sociale inferioare: „Cei care au asa-numitele meserii alcoolice, adica producatorii si distribuitorii de bauturi alcoolice, sunt deosebit de periclitati. De asemenea sunt periclitati: angajatii in constructii, in transporturi – mai ales in transporturi maritime – dar si liber-profesionistii fara program de lucru clar definit, precum si meseriile cu multa rutina si fara supervizare tehnica sau printr-o alta persoana (administratori, paznici). Este foarte important sa ai o pregatire de specialitate si sa dispui de un loc de munca ce-ti corespunde si este sigur. Somajul este un factor de risc foarte mare.”(Ralf Schneider, Ingrid Lux & Holger Lux, 1999).

Foarte importanta este suprasolicitarea in munca. Daca un om este suprasolicitat va tinde sa consume alcool pentru a reusi sa faca fata stresului si nivelului de munca cerut. De asemenea, femeile, cel mai adesea, recurg la medicamente care sa le calmeze sau sa le linisteasca. Un studiu realizat in Germania a ajuns la aceasta concluzie prin analiza de comparatie a muncitorilor mai solicitati cu cei mai putin solicitati. Femeile solicitate (in proportie de 63%) folosesc analgezice.

In cazul femeilor, cele care nu au serviciu, riscul de a deveni dependente creste conform aceluiasi studiu, iar atat barbatii, cat si femeile, cand nu sunt casatoriti/casatorite, au de asemenea un risc marit de a deveni dependenti.

Profesia si modul, conditiile, in care ea este realizata influenteaza deci posibilitatea aparitiei unei dependente.

O alta variabila care poate sa apara in paleta de influente este viata de familie sau, cu alte cuvinte, parintii. Acestia il pot influenta pe viitorul adult prin modul in care se comporta cu el, prin libertatea pe care i-o acorda sau nu, prin modelul pe care il reprezinta pentru copil in anii cand se formeaza: „Cea mai importanta influenta este aceea ca probabil ca fiul sau fiica sa nu fi invatat niciodata de la parinti cum sa biruie o problema in mod corect. Desi tanarul a trait deja experienta negativa a alcoolismului tatalui sau, poate sa preia el insusi modelul pentru a-si rezolva propriile probleme (invatarea dupa model). Este un proces asemenator cu cel al copiilor care au suferit de pe urma batailor primite de la parinti, dar care isi vor bate ei insisi copiii atunci cand vor deveni adulti, desi isi propusesera sa nu o faca.”

Acest sistem de reproducere a modelului vazut in familie, este unul care poate sa lase urme adanci in viata omului. O asemenea persoana, inconstient, se ajuta pe sine sa inteleaga punctul in care se aflau parintii in momentul in care faceau ceva care aducea suferinta. Dupa ce experimeneaza ei insisi starea respectiva, pot sa inteleaga pe deplin gandurile, suferintele si neputinta parintilor. Este ceva care nu este de dorit, dar care se intampla foarte des. De aceea, parintii alcoolici care au copii, risca sa predea modelul mai departe daca nu reusesc sa gestioneze la timp problema sau daca cei in cauza – copiii deveniti adulti – nu fac fata si nu inteleg realitatea din familie in ansamblu.

Din nou, un model preluat este acela al consumului de medicamente. Sunt multi copii care observa in jurul lor in familie, un consum de medicamente foarte mare si fara sens. De multe ori adultii folosesc medicamente pentru a contracara efectele unor actiuni gresite facute chiar de ei insisi.

De exemplu, in loc sa manance mai sanatos, iau medicamente care sa le ajute digestia. Daca un copil observa la parintii lui acest comportament in fiecare zi, va considera ca este o normalitate, ca ajuta cu adevarat si nu-si va pune problema sa nu consume medicamente la cea mai mica neplacere fizica aparuta. De asemenea, sunt persoane care dau copiilor medicamente de mici, dezvoltandu-le o toleranta si o nevoie ulterioara permanenta de consum: „36% dintre parinti sunt dispusi sa administreze copiilor lor in varsta de zece ani medicamente pentru imbunatatirea capacitatii lor de concentrare. Pentru copiii pana la 12 ani frecventa celor „calmati” cu medicamente este de unu din opt. Dintre adolescentii intre 12 si 17 ani, fiecare al treilea este tratat cu medicamente psihoactive”.

Conflictele sunt si ele o cauza a dependentei. De fapt nu conflictul in sine determina o dependenta in viata unui om, ci modalitatea in care el gestioneaza acest conflict. Daca de exemplu, un copil are mari probleme cu parintii sai, el poate sa aleaga sa se confrunte cu problema, sa incerce sa inteleaga de unde provine si ce poate sa faca pentru a o rezolva pe o cale cat mai buna pentru el si pentru parinti, dar poate de asemenea sa aleaga sa evite problema, sa evite confruntarea cu realitatea, sa isi gaseasca o lume imaginara in care sa se adaposteasca. O astfel de abordare il va conduce pe acel copil cu pasi repezi inspre abuzul de substante, indiferent care vor fi acestea: „Exista mai ales in adolescenta conflicte pe care tanarul nu le poate nici rezolva, nici ocoli. Aici se numara cerinte scolare pe care cel in cauza efectiv nu le poate indeplini, cerinta de a manifesta un anume comportament care din cauza temperamentului nu poate fi mentinut tot timpul, invinovatirea de catre adulti – de a carei incorectitudine adolescentii nu-si pot da seama in momentul respectiv.”

Societatea joaca un rol deosebit de mare in instalarea dependentei. Aceasta influenteaza imaginea despre consumul de alcool de exemplu prin reclame, prin promovarea media. Imaginea creata este aceea a barbatului „adevarat” care consuma mult alcool pentru ca este puternic, pentru ca rezista mult timp fara sa fie afectat de ceea ce bea. Aceasta imagine isi pune amprenta mai ales asupra adolescentilor care doresc sa fie vazuti ca fiind puternici, maturi, care isi doresc sa se impuna in grupul lor de apropiati: „Atitudinea publicului larg fata de alcool si fata de alcoolic este echivoca. In timp ce alcoolicul este dipretuit ca fiind „betiv”, sunt admirati toti cei care la un chef reusesc sa bea cat mai mult. Consumul temporar excesiv, de exemplu cu ocazia sarbatorilor anuale sau familiale, este considerat un semn al „barbatiei”.[…] Prin aceasta larga acceptanta fata de alcool, opinia publica sprijina consumul de alcool si promoveaza astfel, involuntar, pericolul aparitiei dependentei. Cum societatea minimalizeaza consumul crescut, ea il ajuta pe cel periclitat de a deveni dependent sa se amageasca multa vreme ca pericolul in care se afla nu este atat de grav.”

O alta problema a societatii este aceea a promovarii produselor de tip medicament care ajuta la inlaturarea oboselii, la reducerea stresului, la adaptare mai buna la conditii dure de munca ce impun oboseala cronica, la lipsa de concentrare si rezultate proaste in studiu. Sunt foarte multe medicamente care aparent ajuta la inlaturarea acestor simptome si aduc un aport de energie si astfel creste capacitatea de concentrare, creste rezistenta la stres. In realitate, omul trebuie sa schimbe ceea ce a condus la aparitia problemei si nu sa inlature artificial simptomul. De aceea toate reclamele si intreaga societate promoveaza lucruri care nu pot sa duca decat la dependenta. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca nu va fi inlaturata problema si astfel va aparea din nou si din nou aceeasi manifestare care va fi tratata ca si pana atunci cu medicatie. In timp corpul devine imun si omul creste doza.

Astfel, intregul context de viata – incluzand familia, parintii, conflictele care nu sunt bine gestionate si societatea in ansamblu – duce la aparitia unei dependente. Aceasta poate fi prevenita daca sunt analizate toate acestea si daca omul isi gaseste puterea de a trece peste probleme fara sa apeleze la substante.

Lasa un comentariu