Respectul de sine – sistemul imunitar al constiintei 

Fiinta umana nu poate spera sa-si realizeze potentialul propriu fara un respect de sine sanatos.

Integritatea personala este vitala pentru protejarea unei conceptii, pozitive despre sine, iar tradarea integritatii este daunatoare psihic.

In general oamenii prefera sa se refere numai la modul in care altii le pot rani sentimentele si capacitatea de autoapreciere, nu si la modul in care ei insisi isi pot genera astfel de raniri.

Majoritatea oamenilor tind sa-si subestimeze puterea de schimbare si evolutie, nu vad posibilitatea ALEGERII.
Oamenii isi dau seama rareori cat de mult sunt capabili sa faca pentru ei insisi, daca isi propun ca tel o autentica evolutie si isi asuma responsabilitatea pentru propria devenire.

Indiferent de ceea ce credem ,nu putem ignora autoevaluarea, totusi avem capacitatea de a “evada” , de a ignora problema autocunoasterii, facand declaratii false – cum ca noi suntem interesati doar de pragmatismul cotidian sau refugiindu-ne in diverse activitati – in munca sau si mai distructiv in consumul de alcool, in diverse aventuri sau chiar activitati recreative – in scopul de a evada din fata realitatii.

Cand vorbim de respectul de sine trebuie sa evitam cateva “capcane” in care putem aluneca cu usurinta:

1. Super-simplificarea a ceea ce presupune un respect de sine sanatos, si de aici dorinta de retete rapide si solutii miraculoase;

2. Cedarea in fata unui soi de fatalism – care conduce la ideea ca destinul fiecaruia este prestabilit si nu se poate face mare lucru in aceasta privinta.

Ambele viziuni incurajeaza pasivitatea si ne impiedica sa vedem ceea ce este cu adevarat posibil.

3. Credinta ca tiparul de ieri este valabil si azi si maine,(si il putem folosi sa rezolvam problemele de maine cu solutiile de ieri).

4. Credinta de a nu avea nici o putere ( care, in cele din urma devine o profetie care se indeplineste prin ea insasi)

Ambele credinte sunt disfunctionale si ne impiedica sa ne accesam adevaratul potential .

Respectul de sine – este o nevoie umana fundamentala, si de aceea impactul lui nu tine de cont nici de intelegerea noasta nici de consimtamantul nostru, ne ajunge din urma si ne zdrobeste daca nu luam masurile necesare la timpul potrivit.

Suntem liberi sa incercam sa percepem dinamica respectului de sine sau, sa ignoram aceasta dinamica, dar in acest caz vom ramane un mister pentru noi insine, vom suporta consecintele ca atare.

Ar trebui totusi inainte sa hotaram ce facem sa ne raspundem la cateva intrebari:

 • Suntem pregatiti sa platim pretul ignorantei
 • Cat trebuie sa platim inainte sa decidem ca este cazul sa renuntam la incapatanarea de a ne face ca nu vedem ceea ce este atat de evident – ignoranta noasta
 • Cate oportunitati lasam sa treaca pe langa noi, doar din orgoliul de a fi in situatia celui care “stie” ca nu se “poate” sau ca fericirea nu “exista”.
 • Cata energie ne permitem sa consumam urmarind tine iluzorii si himere
 • Cat din viata noastra avem dreptul sa consumam aiurea
 • Ce impact are ignoranta noastra asupra noastra si a celor din jur fata de care avem obligatia sa –i ajutam

RESPECTUL DE SINE – REPREZINTA:

 • Simtul innascut al propriei valori – care presupune ca este dreptul nostru obtinut prin nastere
 • Increderea in puterea noastra de a face fata provocarilor vietii
 • Increderea in capacitatea noastra de a gandi corect
 • Increderea in dreptul nostru de a avea success
 • Increderea in dreptul nostru de a fi fericiti
 • Increderea in dreptul nostru de a trai cu demnitate
 • Increderea in dreptul nostru de a fi iubiti

Trairea sentimentului ca meritam sa ne indeplinim valorile si sa ne bucuram de rezultatele eforturilor noastre = respect de sine

Respectul de sine nu este un dar pe care noi trebuie sa-l pretindem. El se construieste asemeni unei case, caramida peste caramida- o casa pe care fiecare este liber s-o construiasca in functie de vointa, efortul, creativitatea, imaginatia si corectitudinea de care este capabil sa dea dovada.

DINAMICA RESPECTULUI DE SINE

Daca am increderea in mintea mea, in judecata mea, voi actiona si in acelasi timp, voi atribui o mare constientizare activitatilor mele, ceea ce ma va conduce la rezultate pozitive. Experienta reusitei imi consolideaza increderea in mintea mea, in judecata mea, in propriile mele capabilitati, deci in puterea mea interioara, ceea ce ma va determina sa-mi propun teluri din ce in ce mai indraznete, sa –mi controlez astfel propria devenire.

Daca nu am incredere in mintea mea, in judecata mea, tind sa fiu pasiv, sa atribui activitatilor mele un grad redus de constientizare, sa am o perseverenta mai mica in confruntarea cu realitatea, ceea ce ma va determina sa resimt o lipsa de putere, care ma va conduce la o si mai scazuta incredere in capabilitatile mele, si desigur la un respect de sine si mai scazut.

In general oamenii cu respect de sine scazut mai degraba renunta sau, la fel de periculos, “evadeaza ” in convingeri disfunctionale, in activitati inselatoare, in iubiri iluzorii , etc. cu alte cuvinte se “saboteaza” singuri.

Daca ma respect si pretind si celor din jurul meu sa ma trateze cu respect, atunci, automat transmit la nivel non- verbal, inconstient, anumite semnale si ma comport in asa fel incat probabilitatea ca cei din jur sa ma respecte creste, ceea ce imi confirma si consolideaza ideea de respect si stima de sine, ca urmare voi transmite semnale si mai pozitive.

Daca imi lipseste stima pentru mine, si ca urmare consider fireasca lipsa de politete, insulta sau exploatarea din partea celor din jur, dupa acelasi model al dinamicii respectului de sine, transmit in mod inconstient, acest lucru, iar rezultatele vor fi pe masura, ceilalti ma vor trata la nivelul acestei emisii, pe care in general si ei o percep tot la nivel inconstient. Cand se intampla acest lucru, ma resemnez, gradul meu de autoapreciere se diminueaza, se deterioreaza si mai mult, ca urmare voi transmite semnale si mai negative.

VALOAREA RESPECTULUI DE SINE – nu consta numai in faptul ca ne permite sa ne simtim din punct de vedere psihologic bine, dar ne da si posibilitatea de sa “traim mai bine” – sa reactionam la provocari si oportunitati cu mai multe resurse si intr-un mod mai adecvat.

Un respect de sine sanatos se coreleaza cu toate capabilitatile noastre – rationalitate, intuitie, creativitate, independenta, flexibilitate adaptibilitate, capacitatea de a recunoaste (si corecta) greselile, bunavointa, spiritul de cooperare, capacitatea de a gestiona corect resursele cognitive si afective, etc.

Un respect de sine scazut se coreleaza cu “capabilitatile negative” – irationalitatea, rigiditatea, teama, conformism inadecvat sau non –conformism inadecvat, exacerbat, reactii defensive, agresive, violente, comportament servil sau tiranic, ostilitate, furie, etc.

Un respect de sine puternic avem atunci cand:

 • suntem capabili sa facem fata provocarilor din viata personala si profesionala
 • suntem capabili sa depasim esecurile
 • suntem capabili sa cautam provocarile unor obiective indraznete, dar realiste
 • suntem mai ambitiosi si perseverenti in ceea ce dorim sa infaptuim
 • suntem capabili sa ne exprimam pe noi insine, reflectand bogatia interioara
 • suntem capabili sa ne aparam demnitatea intr-un mod adecvat
 • suntem capabili sa ne raportam in mod flexibil la realitatile vietii, astfel incat noi sa controlam mediul nu mediul pe noi
 • suntem capabili sa comunicam deschis, mai onest si mai adecvat, intrucat avem incredere in valoarea gandurilor noastre
 • suntem capabili mai degraba ne bucuram decat sa ne temem de limpezimea lucrurilor
 • suntem capabili sa discernem intre lucrurile care stau in putere noastra si cele care nu stau in puterea noastra
 • suntem capabili sa oferim sprijin altora si in acelasi timp sa nu ne abatem de la telurile noastre
 • suntem capabili sa ne gestionam corect impulsivitatea, emotiile si sentimentele
 • suntem capabili sa ne adaptam comportamentul cu usurinta la medii diferite, fara a ne pierde propria identitate
 • suntem capabili sa avem in permanenta si in orice context o atitudine asertiva (sa ne respectam pe noi si sa-i respectam si pe ceilalti)
 • suntem capabili sa acceptam diversitatea, dar sa ne mentinem identitatea
 • suntem capabili sa luam decizii corecte, chiar daca presupun anumite “pierderi” sau mai mult efort.
 • suntem capabili sa ne acceptam pe noi insine, si sa ne gestionam propria devenire, evolutie
 • suntem capabili sa luptam pentru a ne continua drumul spre telurile noastre veritabile
 • suntem capabili sa daruim caldura sufleteasca si devotement in tot ceea ce facem
 • suntem capabili sa ne dezvoltam permanent capacitatea de a iubi si a darui
 • suntem capabili sa traim starea de fericire, placere, bucurie
 • suntem capabili sa dezvoltam relatii interumane stimulative – dupa modelul : “sanatatea atrage sanatate” , “puterea atrage putere”, “bucuria atrage bucurie’

 

 

Un raspuns pentru “Respectul de sine – sistemul imunitar al constiintei”

 1. Eva says:

  Exceptional! Multumesc ca l-ati postat,dand astfel posibilitatea unor oameni de a afla mai multe despre sine si altii si de a porni pe un drum ce conduce la o schimbare in bine.
  Multumim!

Lasa un comentariu