Relatia idealaFoarte multi oameni se gandesc la relatia ideala. Se gandesc la cum ar trebui ea sa fie, ce anume sa se intample in interiorul acelei relatii, etc. Din pacate acesta este doar un vis, dar in relatia actuala pot exista anumite asemanari si pot exista lucruri chiar mai satisfacatoare decat cele din imaginatia noastra.

Este posibil ca un om sa ne surprinda cu gesturi atat de frumoase incat sa nici nu ni le putem imagina, se poate intampla ca dragostea pe care o simtim sa fie extrem de mare, se poate intampla ca omul de langa noi sa fie minunat. Chiar si in aceste situatii, exista intotdeauna lucruri care ne fac sa suferim, care nu sunt intocmai cum ni le-am dori sau pe care cu siguranta ca le putem imbunatati.

Un exercitiu foarte bun este acela in care luam o foaie de hartie si pe ea descriem relatia ideala.

In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” sunt date intrebari ajutatoare pentru aceasta sarcina de lucru: „Cat de multa libertate va doriti? Si cat de multa ati putea sa acordati? Cum va veti acorda increderea unul fata de celalalt? Imaginea voastra ideala depinde de aparenta exterioara, comportament, comunicare, angajament sau de alte lucruri? Aveti nevoie de anumite circumstante pentru a avea o relatie de incredere ideala? De exemplu, aveti nevoie de siguranta financiara, casatorie (sau nu) ori de sprijinul prietenilor? Care actiuni din cadrul unei relatii demonstreaza increderea?”

Aceste intrebari vizeaza in primul rand increderea in partener, increderea in cadrul relatiei in general. Desigur ca aceste aspecte nu sunt suficiente pentru a forma imaginea unei relatii ideale. Sunt necesare mult mai multe detalii si mult mai multe aspecte ale vietii care sa fie cuprinse in aceasta descriere.

Dupa ce imaginea relatiei ideale este formata, ea poate fi comparata cu relatia actuala, dar fara a minimaliza aspectele ce tin de viata reala, aspecte ce uneori nu pot exista intr-o lume a fanteziei. De exemplu, daca barbatul ideal trebuie sa fie conform imaginii ideale atat sigur pe el, cat si supus si dornic sa va indeplineasca orice dorinta, sau daca femeia ideala este in acelasi timp extrem de frumoasa, dar nimeni nu se uita dupa ea, atunci aceste aspecte pot fi din start excluse din comparatie, insa pot fi luate in calcul pentru definirea nevoilor dumneavoastra din interior. Aceste nevoi nu vor putea fi indeplinite in totalitate, dar vor putea fi macar stiute si poate fi aflata cauza lor.

Daca ambii parteneri vor indeplini in acelasi timp aceasta sarcina, atunci pot sa compare aspectele care sunt asemanatoare si cele care difera, mai ales in ceea ce priveste raspunsul la intrebarile legate de incredere. Ei pot descoperi ca au idei diferite sau asemanatoare. Daca sunt asemanatoare pot sa imbunatateasca punerea lor in practica sau se pot bucura in continuare de modul in care au decis pana in prezent sa actioneze, iar daca exista diferente pot gasi solutii sau alte modalitati de a face fata la provocarile respective. Este o modalitate prin care partenerii se pot cunoaste mult mai profund si isi pot impartasi dorinte si nevoi pe care de mult timp nu au avut sansa sa le discute.

Este oferit un exemplu al unui cuplu care a descoperit ca exista diferente in ceea ce priveste increderea. Ea a observat ca il face sa sufere pe iubitul ei pentru ca ii ascunde anumite aspecte legate de partea financiara. Ea este pasionata de haine si de moda si in fiecare luna isi cumpara anumite articole de imbracaminte, dar nu ii spune cat anume cheltuieste pe aceste haine si iubitului ei. La sfarsitul lunii ea trebuie sa plateasca jumatate din cheltuielile casei si nu are acesti bani. De aceea se imprumuta de la prieteni care incep sa nu o mai considere de incredere. Nu si-a dat seama de acest cerc vicios pana cand nu a discutat cu iubitul ei despre incredere si despre relatia ideala.

 

Adaptare dupa „Fata in fata cu infidelitatea” – Julia Cole & Relate

Lasa un comentariu