Relatia de camaraderie in casnicieIn fiecare casnicie exista situatiile tipice in care femeia si barbatul comunica diferit. Acest lucru nu ar fi o problema, daca cei doi ar intelege ca modalitatile de exprimare sunt altfel decat s-ar astepta sa fie din partea celuilalt.

Multi oameni nu observa ca pur si simplu sunt diferente de comunicare intre femeie si barbat si acest lucru nu este unul negativ. El  poate fi acceptat asa cum este si oamenii se pot dezvolta prin relatia cu partenerul de viata.

Un exemplu pentru a arata stilul diferit de comunicare dintre femei si barbati: doi oameni casatoriti petreceau o zi impreuna in aceeasi casa. Barbatul statea in dormitor si citea, iar femeia spala vasele. La un moment dat sotul a chemat-o pe sotia lui sa vina in camera si sa stea cu el. Ea si-a facut timp si a venit in dormitor. L-a intrebat despre ce doreste sa vorbeasca. El insa nu dorea sa vorbeasca nimic, ci pur si simplu sa stea cu ea in preajma, dorea sa stea cu el in timp ce el citeste. Sotia s-a suparat si a inceput o cearta intre ei.

Ce s-a intamplat in realitate? Modalitatile lor de comunicare sunt diferite. Pentru femeie este normal sa doreasca sa impartaseasca verbal ceea ce doreste sa comunice, iar pentru barbat este absolut natural sa comunice prin impartasirea unei activitati. Simplul fapt ca ea era in preajma lui in momentul in care el facea o activitate, pentru el reprezenta un mod de comunicare si de apropiere.

In casnicie este necesara si dragostea de tip prietenie. Ea este importanta atat pentru femei cat si pentru barbati, dar la barbati are o semnificatie speciala. Ea ii ajuta sa comunice in modul lor propriu de exprimare. De aceea daca o sotie sta in preajma sotului ei atunci cand el lucreaza la un mecanism sau cand zugraveste o camera, pentru el poate insemna ca ii este aproape.

Un exemplu in acest sens poate fi o zi descrisa de o femeie care a plecat cu sotul ei la vanatoare. Ea l-a ajutat sa construiasca o ascunzatoare, a stat langa el toata ziua sa pandeasca un posibil vanat. Ziua a trecut, nu a venit nici un animal pe care sa-l vaneze, nu au vorbit nimic toata ziua, la sfarsit au daramat ascunzatoarea si au plecat acasa. La finalul zilei, barbatul i-a spus sotiei lui „ aceasta a fost o zi minunata”!

Desigur ca nici o femeie cu dorinta de a vorbi si a discuta despre lucrurile care urmeaza sa fie facute sau care deja au fost indeplinite, nu poate intelege dorinta naturala a barbatilor de a impartasi prin tacere si actiune.

De aceea tot ce trebuie sa faca sotul si sotia este sa accepte ca intre ei exista diferente si sa caute sa le inteleaga cu adevarat.

Sotul simte ca ii este pretuita prietenia atunci cand:

  • Sotia ii spune si ii arata ca ii place de el – e important pentru el sa stie si ca este iubit, dar de multe ori are intrebarea „ oare ma place, suntem prieteni? Nu o deranjeaza hobby-urile mele?”
  • Sotia raspunde invitatiei de a participa la activitati rectreative impreuna sau il insoteste, ca spectatoare
  • Sotia il ajuta sa se deschida fata de ea atunci cand fac activitati impreuna, ca doi prieteni
  • Sotia il incurajeaza sa petreaca si timp singur
  • Nu este criticat pentru timpul pe care il petrece cu prietenii sai

Adaptare dupa „ Dragoste si respect” de E. Eggerichs

 

Lasa un comentariu