Refuzul de a merge la scoala 

Refuzul de a merge la scoala – uneori cunoscut si sub denumirea de „fobia scolii” – constituie cea mai frecventa fobie a copilariei. Nu este acelasi lucru cu chiulul, desi rezultatul final poate sa fie similar prin aceea ca elevul pierde o parte din pregatirea scolara. Principala diferenta consta in aceea ca acei copii care evita scoala tind sa fie anxiosi si tematori si vor sa ramana acasa in compania parintilor sau a persoanelor care ii ingrijesc, in vreme ce chiulangiii tind sa fie de tipul de rebeli, care mai curand ar pierde vremea pe strazi sau la mall cu prietenii.

Din punct de vedere legal, parintii sunt raspunzatori sa se asigure ca copiii lor se duc la scoala. Daca copilul tau refuza sistematic sa se duca la scoala, poate sa fie vorba despre o mare problema. Chiar daca il conduci pana la poarta scolii – ceea ce nu este intotdeauna posibil – nu ai nici o garantie ca va ramane la scoala toata ziua. Trebuie neaparat sa ajungi la radacina problemei si sa descoperi de ce copilul tau – care eventual a fost cat se poate de fericit pana acum sa se duca la scoala – a decis brusc ca nu vrea sa se afle in locul acela.

Uneori, problema tine de scoala, alteori este mai curand vorba despre teama copilului de a pleca de acasa. Unii dintre copiii care pretind ca nu se simt bine in diminetile cand trebuie sa se duca la scoala si care in mod evident sunt genul anxios, se adapteaza in general foarte bine odata ajunsi la scoala si in compania prietenilor.

Pot sa fie ingrijorati din pricina unei probleme de acasa – unul dintre parinti sau dintre frati bolnavi, certuri in familie, aparitia unui alt copil, o posibila schimbare a domiciliului – orice ar putea sa-i faca sa se simta nesiguri pentru moment.

Unii copii sufera mai multa vreme decat altii de „anxietatea despartirii” si nu agreeaza sa se desparta de mamele lor. Plansul, agatatul de mama/tata, iesirile temperamentale sunt perfect normale pentru un copil de 2-3 ani, si ceva mai ingrijoratoare in cazul copiilor mai mari, mai ales in cazul unui copil care paruse, anterior, sa se simta destul de bine la scoala. Intreaba-te daca nu cumva s-a intamplat ceva anume recent acasa, un lucru care sa fi putut duce la aparitia acestei noi anxietati.

Daca problema nu este acasa, poate sa fie la scoala. Din nou, poate sa fie un lucru pe care un adult nu l-ar considera grav, dar care sa conteze enorm pentru copilul tau. Poate ca nu-i place sa citeasca cu voce tare la ore sau sa se schimbe pentru ora de educatie fizica. Poate ca se simte jenat sa ceara voie sa se duca la toaleta. Sau problema poate sa aiba legatura cu invatatura – se chinuieste la o parte dintre materii. Este posibil sa fie un elev nou in clasa sau sa nu se inteleaga cu invatatoarea ori cu un alt membru al conducerii scolii. Sau poate sa fie o problema legata de un alt coleg sau de mai multi colegi.

Copilul tau poate sa fie victima bruscarilor, in cadrul scolii sau in afara ei.
Indiferent care este problema, trebuie sa-i explici copilului tau ca intotdeauna se poate face ceva – dar ca nimeni, nici chiar tu, nu poate fi de ajutor daca nu se stie care este problema.

Va trebui sa dai dovada de foarte mult tact. Copiilor nu le place sa fie scosi in evidenta de altii si ultimul lucru de care ar putea sa aiba nevoie un copil timid sau sicanat este ca mama sau tata sa navaleasca in scoala si sa puna lucrurile la punct. Copiii trebuie sa stie ca grijile lor sunt luate in serios si ca nu numai tu, ci si personalul scolii si majoritatea elevilor sunt de partea lui.

Asigura-te ca-l lasi sa inteleaga exact ce trebuie, chiar de la inceputul vietii scolare a copilului. El va lua de buna ceea ce receptioneaza de la tine si daca ii sugerezi ca scoala poate sa fie amuzanta, va porni la drum cu mentalitatea care trebuie. Daca ii pari temator la randul tau sau plin de lacrimi in prima zi de scoala, el va intelege ca ceva nu este in regula – asa ca pastreaza-ti lacrimile sentimentale pentru mai tarziu, cand ramai singur. Daca propriile tale amintiri din perioada scolii nu sunt unele deosebit de fericite, este posibil sa-ti vina greu sa-ti convingi copilul ca scoala este locul cel mai bun in care ar putea ajunge.

Copiii dau cel mai bun randament atunci cand sunt fericiti, astfel incat daca exista o problema, atrage-o pe invatatoare de partea ta. Daca copilul continua sa manifeste anxietate sau sa refuze sa se duca la scoala, este posibil sa fie necesara implicarea unei persoane specializate in asemenea probleme sau a unui psiholog.

 

Fragmente din  Copilul anxios– Jill Eckersleyd
Editura Antet

3 Raspunsuri pentru “Refuzul de a merge la scoala”

  1. claudiu brezoianu says:

    eu am fetita de 7 ani si sapte luni in clasa doua si refuza sa mearga la scoala,vrea sa stea cu maicasa,dar sa stea cu usa clasei deschisa sa o vada.plange tot timpul de cand intra pe poarta scolii pana pleaca pe urma nu mai are nimic acasa.nu stiu ce sa mai fac.si anul trecut a facut la fel a stat sotia cu ea o luna jumate dupa care s-a potolit pana spre sfarsitul anului scolar cand a inceput iar.daca puteti ajutati-ma cu un sfat.

  2. elena says:

    am un baiat de 15 ani si nu mai vrea sa mearga sub nici o forma in scoala care invata acum.El si-a facut prieteni cu un comportament ciudat,acum am auzit ca fumeaza iarba si cred ca anturajul in care a ajuns la facut in felul acesta.A inceput sa se bata in scoala cu alti baieti(fiind negri ).NUvrea sa mai auda de noi ca parinti.el vrea un transfer la alta scoala dar pana se aproba trebuie sa fie la cursuru ptr ca nu se stie daca alta scoala il va primi afland ce fel de comportament are.Noi suntem in Londra prieteni lui sunt toti ROMANI ceea ce duce faima si urgia cand e vb de romani nu stiu cum sa procedez cu el .Multumesc

  3. Radu Elena says:

    Am un băiat de 12 ani refuza sa mai meargă la școală am încercat să îl conving chiar și cu politia și chiar i-am spus că am să îl înscriu la o școală de corecție dar pe el nu îl interesează viitorul lui

Lasa un comentariu