Recomandari pentru terapeuti inainte de inceperea transeiIata cateva reguli si recomandari de baza de luat in considerare inainte de a incepe sa practicati hipnoza.

Probleme orientate catre client

1. Va recomandam sa nu folositi aceste abordari hipnoterapeutice in cazul celor suferinzi de psihoze sau de personalitati multiple. Acesti indivizi au deja un control foarte scazut asupra experientelor constiente si folosirea transei poate sa le produca si mai multa confuzie sau sa le creeze anxietate si idealizari paranoice. Folosirea tehnicilor hipnotice la personalitatile duble poate sa agraveze problemele din relatiile interpersonale ce se intalnesc deseori la aceste persoane.

2. Desi procesul hipnoterapeutic poate fi folosit cu succes la clientii cu o inteligenta sub medie, procedurile folosite cu acesti indivizi de obicei trebuie sa fie mai directe, concrete decat la majoritatea abordarilor. In general, scenariile necesita cel putin un nivel mediu de inteligenta si vocabular.

3. Procedurile hipnotice prezentate aici pot fi folosite eficient la persoanele ce sufera de deteriorare neurologica, cat timp acest lucru nu a determinat pierderea abilitatilor verbale sau a rationamentelor abstracte. Acolo unde rationamentul abstract intampina probleme, ar trebui folosite sugestii si induceri directe. Cand sunt afectate abilitatile verbale, atunci aveti nevoie de abordari non-verbale pe care aceasta carte nu le cuprinde.

4. Cand un client are centrul de control extern lui insusi si crede asadar ca rezolvarea problemelor lui/ ei depinde complet de o schimbare a cuiva sau a ceva, scopul initial al terapiei este sa realizeze o deplasare catre un centru de control intern. Hipnoterapia nu va fi eficienta cat timp un individ crede ca nu are control sau responsabilitati asupra sentimentelor, gandurilor sau comportamentului sau. Prin urmare, la inceput trebuie folosita procedura de Transa de diagnosticare si diferite metafore pentru a ajuta clientul sa experimenteze cel putin o apreciere minima fata de relatiile dintre gandurile sale, imaginile, sentimentele si comportamentul sau si sa dezvolte o acceptare a responsabilitatii personale pentru acestea.

5. Multe probleme legate de obiceiuri, precum fumatul, mancatul in exces, etc, sunt foarte rezistente schimbarii. Doar clientii care au o tendinta naturala de schimbare tind sa raspunda la orice forma de interventie, inclusiv hipnoza. La indivizii care considera hipnoza un tratament magic care ii va face sa-si inceteze obiceiurile, sansele sunt mari ca hipnoza sa nu functioneze. Acest esec le va intari convingerea ca nu se pot schimba. Transa faciliteaza schimbari in tipul de obiceiuri si usureaza acest proces de schimbare, dar nu il poate forta. Prin urmare, cel mai important lucru este sa folosim hipnoza pentru a motiva persoana sa se schimbe, nu pentru a forta asemenea schimbari. Aceasta afirmatie este valabila si pentru alte probleme, dar mai ales pentru probleme legate de obiceiuri.

Probleme de procedura

1. Desi nu este absolut necesar, este cel mai bine sa realizam hipnoterapia intr-o atmosfera calma si comoda, cu cat mai putin lucruri care sa distraga atentia. Un pat comod poate usura procesul.

2. Pentru majoritatea clientilor, mai ales in primele cateva sesiuni, transa este o stare fragila, tensionata. Din cand in cand au tendinta sa iasa din ea (ca raspuns la un anumit cuvant, senzatie, zgomote externe sau idei interioare), moment in care au tendinta de a inghiti, de a-si misca usor corpul sau chiar de a deschide ochi. Cand se intampla asa, trebuie sa spuneti simplu: “Da, poti sa aluneci in transa si apoi sa revii la suprafata automat si apoi poti sa aluneci din nou fara nici un efort. ” Apoi continuati cu ceea ce faceati inainte.

3. Orice ar face sau ar experimenta un client in timpul hipnoterapiei trebuie sa fie acceptat ca adecvat si cu potential folositor. Nu ii sugerati niciodata ca ar fi facut ceva gresit, neobisnuit sau ciudat sau ca au esuat in vreun fel. Chiar daca deodata el incepe sa iti spuna ca nu functioneaza, ca nu se intampla nimic sau ca vor sa inceteze, este in ordine. Nu fiti dezamagit si nu va justificati. Pur si simplu spuneti-i ca se descurca foarte bine, dar ca uneori oamenilor le trebuie mai multe sedinte pentru a se acomoda cu procesul.

4. Clientii stiu mai bine decat terapeutii de ce anume au nevoie. Daca un client protesteaza sau refuza o sedinta de hipnoterapie, de obicei este intelept sa va conformati acestei dorinte.

5. Nu intrati in panica! Nu se pot prezice sau controla experientele unei persoane aflata in transa. Fiecare individ intalneste altceva cand el/ea este absorbita sau vine in contact cu gandurile si sentimentele inconstiente. Uneori clientii au manifestari neplacute. Daca se enerveaza, intrebati ce se intampla si linistiti-l in timp ce aflati care este problema.

6. Daca un client adoarme, treziti-l asa cum ati face-o cu orice alta persoana adormita. In mod delicat, dar hotarat. In sedinta urmatoare insa folositi o abordare mai activa sau directa sau sa stea intr-o pozitie mai putin comoda, cum ar fi in picioare.

7. Clientii sunt cei mai buni terapeuti pentru ei insisi. In general, scopul principal al hipnoterapeutului este sa trezeasca o stare de transa in client cu presupunerea ca clientul poate folosi acea stare ca o posibilitate de a face terapie. Prin urmare, va recomandam o abordare minimalista a hipnoterapiei. Faceti cat mai putin posibil. Faceti doar ceea ce este necesar pentru a trezi o transa si apoi nu faceti o inducere in transa. Faceti cat mai putin posibil pentru a desfasura o activitate terapeutica in timpul transei si apoi asteptati linistit succesul.

Ca regula generala, este mereu mai bine sa faceti prea putin decat prea mult. Incepeti cu o simpla inducere in transa si adaugati comentarii de inducere mai complexe doar daca transa nu se dezvolta. Odata ce transa se dezvolta, pur si simplu incurajati activitatea terapeutica. Daca nu se intampla nimic, folositi sugestii metaforice generale. Daca clientul continua sa para a evita constientizarea directa a problemelor de tratat, folositi sugestii sau afirmatii mai directe ca o ultima solutie.

8. Clientii pot realiza multe lucruri intre sedinte daca li se ofera instrumentele corecte. Scenariul final  este un proces de inducere a transei folosit pentru a ajuta clientii sa-si dezvolte capacitatea de a intra in transa si de a o folosi pe cont propriu.

Va recomandam sa folosti procedura descrisa in acest scenariu dupa una sau doua sedinte de hipnoterapie. Pe unii clienti ii ajuta foarte mult daca terapeutul inregistreaza pe o caseta sedinta, pentru ca ei sa o foloseasca acasa pentru practica. Inca o data, aceasta abordare recunoaste faptul ca clientii sunt propria lor sursa ideala de material terapeutic si ca ei sunt principalii responsabili pentru transele lor si pentru schimbarile in urma terapiei.

Scenarii de Hipnoterapie Neo-Ericksoniana

Lasa un comentariu