Ratiunea – un element important pentru barbati in relatia de cuplu 

Pentru orice femeie este important ca in relatia de cuplu sa se simta iubita. Pentru barbati, cel mai important este respectul. Daca un barbat se simte respectat va dori sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru a reusi sa o faca pe sotia lui sa il respecte si mai mult.

 

Un exemplu legat de importanta respectului pentru un barbat poate fi acela al unei sotii care nu isi respecta sotul deloc acasa. De fiecare data cand trebuia sa ia o decizie ea nu il respecta. Intr-o zi, a trebuit sa ajunga la el la serviciu, iar el a rugat-o sa astepte putin pentru ca este foarte ocupat. Ea a asteptat in firma unde lucra si a observat ca atat secretara cea tanara si draguta il trata cu mult respect, cat si alti barbati cu care lucra. A realizat atunci ca ea neglijase cel putin doua aspecte legate de sotul ei: faptul ca el avea niste calitati si o ratiune pe care le ignorase complet; si faptul ca el isi dorea sa aiba parte acasa de acelasi respect pe care il primea la serviciu.

 

De foarte multe ori femeile ignora ratiunea barbatului si il considera incapabil de a lua decizii in general. Ele se folosesc foarte mult de intuitia feminina, care este o caracteristica foarte importanta a oricarei femei. Dar, nu inseamna ca barbatul nu poate sa participe la procesul de luare al deciziilor.

Multe femei considera ca ideile sotului nu sunt bune de luat in seama si nu ii ofera nici macar sansa de a se exprima. Barbatul nu se simte respectat si relatia are de suferit.

Cand sotia sau iubita ii permite sotului cu adevarat sa se exprime, poate observa ca sotul sau iubitul este capabil de a avea rationamente bune, care o pot surprinde.

Exista diferente intre modul in care o femeie vede rezolvarea unei probleme si modul unui barbat care reuseste sa rezolve aceeasi problema. De aceea o noua perspectiva poate ajuta foarte mult cuplul sa reuseasca intr-un anumit domeniu de interes.

Pentru a face cuplul sa evolueze si sa se armonizeze, cei doi trebuie sa se foloseasca atat de intuitia feminina, cat si de ratiunea barbatului. Astfel cei doi se vor completa, iar deciziile pe care le vor lua vor fi bune pentru amandoi. Nici unul nu trebuie sa lase la o parte calitatile pe care cel de langa el le are.

Tocmai diferentele dintre modul in care priveste lumea un barbat si modul in care vede realitatea o femeie, ofera prilejul apropierii si descoperirii reciproce.

Sotul se va simti apreciat pentru modul in care gandeste si pentru sfaturile pe care le da, atunci cand:

  • Femeia ii spune in mod deschis ca vrea sa fie ascultata, fara a se ajunge ulterior la reprosul ca el incearca sa „rezolve” problema
  • Cand i se multumeste pentru sfaturi, fara sa i se reproseze ca nu tine cont de sentimentele partenerei
  • Cand partenera isi da seama ca tendinta lui de a rezolva orice problema decurge din felul lui tipic masculin de a-si manifesta empatia
  • I se pretuieste ocrotirea, protectia oferita
  • I se vorbeste respectuos atunci cand parerile difera de ale sale – chiar daca sotia sau iubita are dreptate, tonul discutiei trebuie sa fie unul care sa exprime respect
  • Este lasat uneori sa „rezolve lucrurile” si este laudat pentru solutia gasita
  • Si femeia recunoaste ca uneori greseste si este recunoscatoare pentru sfaturile primite de la el

Adaptare dupa „ Dragoste si respect” de E. Eggerichs

 

Lasa un comentariu