Psihoterapia contextual modularaA fost elaborata dupa anii nouazeci, de australianul MacNab.

Focalizarea demersului terapeutic. In fiecare sedinta de psihoterapie se urmaresc obiective foarte precise. Este incurajat activismul subiectului, care este ajutat sa treaca din postura pasiva, de persoana simptomatica, intr-o postura activa, cand realizeaza planuri pentru o noua etapa de viata.

Psihoterapia nu mai are ca obiectiv doar reducerea simptomelor sau modificarea unor comportamente, ci presupune dezvoltarea unor strategii de a face fata anxietatii, cultivarea stimei de sine si realizarea unor modificari in contextul social in care se misca persoana.

Sunt utilizate strategii din sisteme terapeutice diverse si toate acestea sunt combinate intr-un demers sistematic. Sistemul este flexibil, in sensul ca el poate fi adaptat in functie de fiecare caz in parte.

Psihoterapia contextual modulara contine elemente de: terapie dinamica, terapie de suport, tehnici de relaxare, autoreglare psihica; terapie comportamentala, precum si o abordare filosofica (oarecum asemanatoare cu terapia experientiala).

MacNab observa ca, indiferent cat de mare importanta este acordata psihodiagnozei, majoritatea demersurilor terapeutice nu sunt suficient de sistematice, si atunci rezultatele depind mai mult de talentul terapeutului decat de tehnica aplicata. Se preintampina abandonul psihoterapiei de catre clienti, pentru ca inca de la inceput, terapeutului ii este clar daca are sanse sa continue terapia si in ce directie se va indrepta.

Psihoterapia contextual modulara nu are la baza o anumita conceptie teoretica, aceasta plasand individul in sistemul de viata. Terapia se realizeaza in sase sedinte, acest numar putand fi marit. Dupa sase sedinte, terapeutul poate aprecia daca se continua terapia, daca s-au rezolvat anumite probleme sau este nevoie de o alta forma de terapie.

Caracteristici ale terapeutului:

  • Dezvolta la subiect o filosofie a sanatatii si functionarii personale eficiente.
  • Il ajuta sa-si formeze anumite strategii adaptative.
  • Actioneaza in directia actualizarii disponibilitatilor umane latente.
  • Corecteaza obiectivele gresit stabilite ale terapiei; inlatura confuzia si lipsa de coerenta logica a demersului terapeutic.
  • Reduce sansa de abandon a psihoterapiei si costurile ridicate ale acesteia.

Este un demers limitat in timp, incurajand persoana sa-si abordeze problemele ca pe niste prioritati si sa nu intre in capcana beneficiilor secundare. Reprezinta un proces de colaborare intre client si terapeut. Demersul este focalizat pe prezentarea problemei, dupa care se trece la examinarea rapida a proceselor psihopatologice care au provocat si mentinut problema.

Se ia in considerare descrierea pe care o realizeaza persoana a modului sau de functionare, persoana fiind plasata in context, in relatia sa cu lumea, cu ceilalti, cu mediul inconjurator. Pune accent pe forta personalitatii si pe achizitionarea unor deprinderi de autocontrol.

Abordeaza si conexiunile dintre vechile psihotraume si problemele actuale, dupa care se trece la restructurarea cognitiva si la reconstructia capacitatii clientului de a lua decizii.

Planul de psihoterapie este explicat clar, inca din prima sedinta, si se solicita colaborarea activa a clientului. Interviul preliminar va urmari sa exploreze dificultatile si deficitele din sfera personalitatii si a comportamentului, precum si obiectivele pe care si le propune clientul pentru succesul terapiei.

Elementele de luat in considerare:

  • aspecte biologice referitoare la simptome, rigiditati, flexibilitati, eventuale probleme somatice;
  • lumea celorlalti – sunt abordate relatiile interpersonale, deficitele in plan socio-comportamental, frustrarile, nevoia de intimitate, abilitatile sociale (comunicarea);
  • lumea interioara a eului – imaginea de sine, lumea interioara a fanteziilor, satisfactiile si insatisfactiile personale, posibilitatile si limitele autocontrolului.
  • lumea ideilor si valorilor – se insista pe proiectare de sensuri si scopuri si pe elaborarea unor planuri de viata.


Lasa un comentariu