Psihoterapia bolnavilor medulari 

Aspecte psihosociale si psihoterapeutice ale bolnavilor medulari

Mersul vertical este o achizitie importanta a evolutiei umane, intrucat a eliberat bratele, a perfectionat libertatea de a efectua miscari diferite ale mainilor, a largit orizontul vizual, a dat auzului o finete selectiva, a facut posibila receptionarea unei cantitati mai mari de informatii favorizand, astfel, dezvoltarea inteligentei. Dar, mentinerea statiunii bipede si realizarea locomotiei presupun, obligatoriu, integritatea anatomica si functionala a maduvei spinarii.

De aceea, instalarea unei tulburari medulare produce o schimbare majora a echilibrului personalitatii si a modului general de raportare si de integrare a pacientului in mediu. Subiectul nu mai poate sa-si evalueze corect posibilitatile fizice si psihice, in functie de nivelul sau cultural, de starea sa afectiva premorbida, de sperantele si promisiunile de viata, de gradul si durata imbolnavirii. De aceea, devine foarte important modul in care subiectul isi utilizeaza imaginea despre sine, atunci cand se pune problema revizuirii planurilor de viitor.

Psihicul unui bolnav medular care prezinta tulburari senzoriale, motorii,vezicale, sfincteriale si genitale este evident zdruncinat mai ales cand prognosticul afectiunii este nefavorabil.

Climatul de ingrijire a acestor bolnavi trebuie sa fie incurajator si tonic. Bolnavii arata o revolutie afectiva, determinata de discordanta dintre nivelul de aspiratie si imposibilitatea realizarii acestora impusa de boala. Aceasta duce la instalarea unei nevroze psihogene, care face parte integranta din tabloul simptomatic al bolii. Aici poate interveni psihoterapia, in ideea modelarii unor noi linii de perspectiva pentru pacienti.

Ca urmare a modernizarii vietii, numarul de traumatisme vertebro-medulare si de bolnavi cu sechele grave este tot mai mare si ridica probleme noi, atat terapeutice, cat si psihosociale. Initial, dorinta de viata este pastrata, dar in timp, pe masura prelungirii bolii si a aparitiei complicatiilor inerente, visurile de mai bine se prabusesc rand pe rand, iar dorinta de a lupta cu greutatile scade treptat, odata cu instalarea unor serioase tulburari ale echilibrului psihic.

Tulburarea afectiva de tip regresiv este dominanta si se poate transforma in timp intr-un handicap serios. In aceste situatii, bolnavul trebuie ajutat prin calmarea durerilor cu ajutorul sedativelor, prin crearea unei atmosfere apropiate de mediul familial, prin inlesnirea vizitelor si prin psihoterapie care, la un loc, vor mentine un tonus optimist, la fel de important ca si recuperarea motorie.

Alte afectiuni psihice care se adauga acestei drame sunt psinastenia, melancolia, isteria, deseori schizofrenia. Dezordinea psihica si dezorientarea sunt primele semne asupra carora medicul si psihologul trebuie sa ia atitudine, pentru a nu permite dezvoltarea nevrozei.

Psihoterapeutul trebuie sa observe primele semne de tulburare psihica, respectiv fizionomia, expresia verbala, conduita generala, activitatea otrica pastrata. Ca simptome subiective, se vor lua in considerare emotiile, experimentele de viata respectiv evenimentele descrise de pacienti si procesele mentale deduse din conduita sau exprimate verbal.

Se poate concluziona faptul ca intr-o leziune medulara psihicul se deterioreaza odata cu fizicul, iar reeducarea motorie neinsotita de o reeducare psihica da un rezultat cel mult injumatatit.

Psihoterapia bolnavilor medulari poate fi de grup sau individuala.

Psihoterapia de grup poate fi de 3 tipuri majore:

 • analitica, care ajuta bolnavul sa constientizeze mai clar temerile si nelinistile sale, usurandu-i in acest fel adaptarea la un nou tip de viata
 • psihanalitica, care se bazeaza pe studiul motivatiilor inconstiente ale pacientului
 • psihoterapia prin analiza tranzactionala, bazata pe legaturile si tranzactiile ce apar in cursul sedintei de psihoterapie

 

Metodele de terapie individuala sunt:

 • psihoterapie de relaxare
 • psihoterapie de sinteza si reconstructie
 • psihoterapie nondirectiva prin vis dirijat in stare treaza
 • psihoterapie existentiala si ocupationala.

In cazul pacientilor medulari, cea mai indicata este psihoterapia de relaxare, care combate durerea, contractura musculara, tensiunea, nelinistea si frica. Ea trebuie sa mentina un tonus psihic satisfacator, pe fondul caruia sa se poata trece la rezolvarea problemei reintegrarii familiale si sociale a bolnavului, problema care este destul de complicata.

Daca la inceput bolnavii sunt ingrijiti cu un devotament extraordinar, cu timpul datorita aspectului cronic al bolii, entuziasmul si afectiunea scad. Solutia ar putea fi existenta unor centre specializate de reeducare psihosomatica, in vederea combinarii tratamentului medical cu cel psihic si socio-profesional.

Psihoterapia trebuie sa se realizeze dupa un plan riguros stabilit, care ar trebui sa includa 4 etape obligatorii:

 • in prima etapa se realizeaza un examen psihologic aprofundat pentru evaluarea tipului de personalitate, a vointei, a starii afective actuale si a capacitatii de rationare. Se va actiona in aceasta etapa pentru combaterea complexului de inferioritate si a atitudinii de rupere si evitare a contactelor sociale
 • in a doua etapa bolnavul trebuie determinat sa participe personal, in mod progresiv la reeducarea motrica, in acest sens sportul fiind o foarte buna metoda
 • in a treia etapa psihoterapia se va imbina cu sedintele de activitate profesionala, atat in vederea reducerii consecintelor bolii, cat si pentru reintegrarea socioprofesionala a bolnavului
 • in a patra etapa numarul sedintelor si durata acestora vor creste, cuprinzand activitatea profesionala si psihoterapie, pentru cresterea increderii in fortele proprii si a sentimentului de utilitate sociala. Durata acestei etape depinde de natura si gravitatea deficitului senzorio-motor si somato-psihic si depinde, de asemenea, daca pacientul isi continua exercitarea propriei profesii sau trebuie sa se recalifice pentru o profesie accesibila.

 

Fragmente din Neuropsihologie

Lasa un comentariu