Psihologie sau spiritualitate?“Nu suntem fiinte umane care au o experienta spirituala. Suntem fiinte spirituale care au o experienta umana”
(Teilhard de Chardin)

 

 

Este psihologia mai practica decat spiritualitatea? Nimic nu este mai practic decat spiritualitatea. Ce poate sa faca sarmanul psiholog? El nu poate decat sa atenueze putin presiunea. Eu insumi sunt psiholog si practic psihoterapia si am acest conflict interior, atunci cand am de ales intre psihologie si spiritualitate. Ma intreb daca asta are vreun inteles pentru cinveva. Pentru mine n-a avut nici un inteles, timp de multi ani.

Va voi explica. N-a avut nici un sens pentru mine timp de multi ani, pana cand am descoperit dintr-o data, ca oamenii trebuie sa sufere indeajuns de mult intr-o relatie, ca sa ajunga dezamagiti de toate relatiile. Daca stam sa ne gandim, nu este asta ceva ingrozitor?

Trebuie sa sufere indeajuns de mult intr-o relatie, pana sa se trezeasca si sa spuna: „M-am saturat! Trebuie sa existe o cale mai buna de a trai, decat dependenta de alta fiinta umana”.

Si ce faceam eu ca psihoterapeut? Oamenii veneau la mine cu problemele relatiei lor, cu problemele lor de comunicare etc, etc, si, cateodata ceea ce am facut, a fost de ajutor. Dar cateodata, imi pare rau sa o spun, nu a fost, pentru ca i-a mentinut pe oameni intr-o stare de somnolenta. Poate ca ar fi trebuit sa fi suferit un pic mai mult. Poate ar trebui sa ajunga la capatul puterilor si sa spuna „M-am saturat de tot”.

Cei mai multi dintre oameni merg la psihiatru sau la psiholog, pentru a capata alinare. Repet: pentru a capata alinare, nu pentru a iesi din suferinta.

Iata povestea micutului Johnny, despre care se spune ca era retardat mintal. Dar devine evident ca nu era, dupa cum veti afla din aceasta poveste:

Johnny merge la ora de modelaj la scoala lui pentru copii speciali, primeste bucata sa de lut si o modeleaza. Ia un mic bulgare de lut, merge intr-un colt al camerei si se joaca cu el. Profesorul vine la el si-i spune: „ Buna Johnny’. Si Johnny spune „Buna”. Iar profesorul intreaba:”Ce ai acolo in mana?” Si Johnny spune: „Asta e o bucata de baliga de vaca”. Profesorul intreaba iar: „Ce faci din ea?”. El raspunde: „fac un profesor”.

Profesorul gandeste: „Micutul Johnny a regresat de-a binelea”. Asa ca il cheama pe director, care tocmai trecea pe langa usa in acel moment, si-i spune: „Johnny a regresat”. Astfel ca directorul merge la Johnny si spune: „Buna fiule”. Iar Johnny raspunde: „Buna”. Directorul intreaba: „Ce ai in mana?” Iar el ii spune: „ O bucata de baliga de vaca”. „Ce faci din ea?” iar el spune: „ Un director”.

Directorul gandeste ca acesta este un caz pentru psihologul scolii si trimite dupa psiholog. Psihologul este un tip destept. El merge si spune: „Buna”. Iar Johnny spune: Buna”. Psihologul zice: „Stiu ce ai in mana”. „Ce?” „O bucata de baliga de vaca”. Johnny spune: „Exact”. „Si stiu ce faci cu ea”. „Ce?” „Faci un psiholog”. „Gresit. Nu am destula baliga de vaca!”

 Iar ei ziceau ca e retardat mintal.

Sarmanii psihologi, fac o treaba buna. Chiar asta fac. Sunt momente cand psihoterapia este de un ajutor extraordinar, pentru ca, atunci cand esti pe punctul de a deveni nebun, de a-ti iesi din minti, esti pe cale fie de a deveni bolnav psihic, fie de a da in misticism. De aceea, misticismul este opusul nebunului.

Stiti care este semnul ce arata ca v-ati trezit? Este atunci cand va intrebati: „Sunt nebun eu sau sunt ei cu totii nebuni?”

Asa este, cu adevarat, pentru ca suntem cu totii nebuni. Nebuni dovediti. Singurul motiv pentru care nu suntem inchisi la balamuc e acela ca suntem atat de multi.

Traim cu idei nebunesti despre iubire, despre relatii, despre fericire, despre bucurie, despre tot. Am ajuns sa cred ca suntem intr-atat de nebuni, incat, in caz ca toata lumea este de acord asupra unui lucru, poti sa fii sigur ca acel lucru este gresit.

Fiecare idee noua, fiecare idee mare, cand a aparut prima data, era a unei minoritati formata dintr-unul singur. Acel om numit Iisus Hristos – minoritate de unul. Toti spuneau altceva decat spunea el. Buddha – minoritate de unul. Toti spuneau altceva decat el.

Pentru ca oamenii sunt nebuni, sunt lunatici, iar cu cat iti dai seama mai devreme, cu atat e mai bine pentru sanatatea ta mentala si spirituala. Sa n-ai incredere in ei. Sa n-ai incredere in cei mai buni prieteni ai tai. Lasa-te dezamagit de prietenii tai cei mai buni. Ei sunt foarte smecheri. Asa cum esti si tu in relatiile tale cu ceilalti – cu toate ca tu probabil nu o stii. Ah, tu esti atat de viclean, de subtil si iscusit. Iti faci bine numarul!

Nu sunt vorbe de lauda din partea mea, nu? Dar repet: voi vreti sa va treziti. Credeti ca sunteti atat de iubitori. Ha! Pe cine iubiti? Pana si faptul ca va sacrificati, va face sa va simtiti bine, nu-i asa? „Ma sacrific! Imi urmez idealul”. Dar obtii ceva din asta, nu-i asa? Tu mereu obtii ceva din tot ce faci – pana cand te trezesti.

Deci, iata primul pas. Realizati ca nu vreti sa va treziti. E destul de greu sa te trezesti cand ai fost hipnotizat sa gandesti ca un rest de ziar vechi este un cec de un milion de dolari. Ce greu va este sa va rupeti de acel rest de ziar vechi.

Anthony de Mello: Constienta – Capcanele si sansele realitatii

 

Cititi si articolul: „Despre trezire

Un raspuns pentru “Psihologie sau spiritualitate?”

  1. Andrei-Cezar says:

    Mi-a placut mult ceea ce am citit. Mi-ar placea sa lucrez cu voi, chiar si pe bani putini. Nu conteaza asta, conteaza ceea ce pot face, si faptul ca sunt facut sa fac asta.

    Multumesc.

    Andrei-Cezar

Lasa un comentariu