Profunzimea hipnozeiNu toti oamenii pot fi hipnotizati in aceeasi masura. Unii nu reactioneaza de fel la inductia hipnotica, altii reactioneaza moderat, iar altii se dovedesc deosebit de receptivi. Susceptibilitatea hipnotica reprezinta capacitatea individului de a fi hipnotizat.

Oamenii difera in privinta acestei susceptibilitati asa cum difera in ceea ce priveste inteligenta sau aptitudinile sportive.
Specialistii au ajuns la concluzia ca performanta hipnotica depinde atat de susceptibilitatea hipnotica a individului, cat si de atitudinea acestuia fata de hipnoza (o persoana inalt hipnotizabila poate rezista la hipnoza daca isi propune acest lucru).

Pentru masurarea susceptibilitatii hipnotice au fost alcatuite, inca de la sfarsitul secolului trecut, scale de evaluare a gradului de profunzime al hipnozei pe care poate sa-l atinga un individ.

Profunzimea hipnozei, dupa Liebeault (1889) (cf. Hilgard, Weitzenhoffer, Lande si Moore, 1961).

A) SOMN SUPERFICIAL

  • Ameteala: toropeala, ameteala, senzatie de greutate in cap, dificultati de a deschide ochii.
  • Somn usor: semnele de mai sus, la care se adauga catalepsie (greutate, inertie musculara), dar cu capacitatea de a-si modifica pozitia membrelor.
  • Somnceva mai profund: insensibilitate, catalepsie, automatisme motorii. Subiectul nu mai poate interveni in desfasurarea miscarilor automate (daca se imprima 0 miscare rotativa a bratului, subiectul nu mai este capabil s-o controleze).
  • Stare intermediara: la catalepsie si automatisme se adauga faptul ca subiectul nu mai reactioneaza la nimic in afara de comenzile date de hipnotizator si nu-si mai aminteste decat interesele dintre el si hipnotizator.

B) STARE SOMNAMBULICA PROFUNDA

  • Somn de tip somnambulic obisnuit.

Se caracterizeaza prin amnezie totala la trezire. Halucinatii in timpul starii hipnotice care dispar la trezire. Subiectul se afla sub controlul hipnotizatorului.

  • Somn de tip somnambulic profund.

Amnezie totala la trezire. Halucinatii hipnotice si posibile halucinatii post-hipnotice. Subiectul aflat sub controlul total al hipnotizatorului.

 

Fragmente din  Hipnoza si fortele nelimitate ale psihismului – Irina Holdevici 

Lasa un comentariu