Problemele si adolescentul – mic ghid pentru parinti 

Orice parinte se confrunta cu dificultati in relatia cu adolescentul sau adolescentii. Orice parinte isi pune intrebari referitoare la modalitatea cea mai potrivita de a aborda o problema sau de a ajunge la un consens.

Cele mai multe dintre fricile pe care le experimenteaza parintii sunt justificate de imaginea pe care o au despre propria adolescenta in care au existat probleme asemanatoare. Indiferent de generatia in discutie, in momentul ajungerii la pubertate, schimbarile aparute au determinat acelasi tip de revolta interioara.

Cand exista o cearta sau o diferenta de viziune asupra unui lucru, parintele incearca sa rezolve problema cat mai bine cu putinta. De multe ori doreste sa ia asupra lui responsabilitatea, dar alte ori o lasa total pe umerii adolescentului. Nici una dintre aceste variante nu este cea care poate aduce un plus de intelegere reciproca.

Pentru a rezolva o problema, atat adultul cat si adolescentul trebuie sa lucreze impreuna. A rezolva o problema impreuna cu adolescentul nu este o abordare tipica pentru majoritatea familiilor cu adolescenti.

Primul pas pe care un parinte poate sa il faca este sa invite adolescentul sa isi spuna punctul de vedere. Este un pas foarte greu de facut pentru parintii care nu sunt obisnuiti sa asculte cu adevarat ce are de spus copilul lor. Varianta unui adolescent poate fi de multe ori surprinzatoare pentru parinti, de aceea este bine ca ei sa incerce sa asculte pana la sfarsit fara sa judece informatia primita.

Un al doilea pas important este aducerea in discutie a punctului de vedere al parintelui. In aceasta situatie parintele trebuie sa se faca ascultat, ceea ce va fi mult mai usor atunci cand la randul sau a ascultat cu atentie ceea ce adolescentul a avut de spus anterior.

Al treilea pas, un pas care poate lega foarte mult o relatie, este gasirea impreuna a unor solutii. Explorarea tuturor posibilitatilor, chiar si a celor absurde sau mai putin probabile, este foarte importanta. In aceasta etapa, se formeaza o legatura emotionala, mai ales pentru ca exista acceptare reciproca.

Pasul patru este legat foarte mult de cel anterior, si anume: trecerea pe o foaie de hartie a tuturor ideilor gasite impreuna. Acest pas ofera o posibilitate de reordonare mentala si de vizualizare a problemei.

Ultimul pas, pasul cinci, este pasul in care toate ideile din lista sunt recitite si se decide ce e important pentru amandoi. Este de asemenea esential cum vor fi puse in practica noile idei si modalitatile in care se negociaza.

Impreuna problemele pot fi rezolvate mult mai usor. Atat parintii, cat si adolescentii au sansa de a se cunoaste mai bine, de a explora noi parti ale relatiei si de a construi noi punti de comunicare armonioasa.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu