Problematica autoanalizei in cupluMotto: “Vezi paiul din ochiul altuia, dar nu barna din ochiul tau.”

 

Fiecare om greseste. Fiecare om are parti bune, calitati, si parti negative sau defecte. In diverse situatii de viata atat calitatile , cat si defectele ies la suprafata, uneori, necontrolat. Nimeni nu poate spune ca exista oameni perfecti sau oameni complet rai. Orice om greseste, dar de cele mai multe ori, este foarte greu pentru el sa isi observe propria greseala. De cele mai multe ori este mai usor sa o observe pe cea a oamenilor din preajma lui.

Este posibil chiar, sa greseasca mai mult decat oamenii cu care comunica in acel moment si sa nu poata sa vada nimic in neregula la el si sa dea vina pe ceilalti pentru conflictul aparut sau problema dintre ei.

In comunicarea dintre femei si barbati greselile sunt frecvente. Acest lucru se intampla pentru ca barbatii si femeile au modalitati de comunicare diferite. Pentru un barbat cel mai important este sa simta respectul din partea femeii, iar pentru femeie cel mai important este sa se simta iubita, sa simta afectiune.

Cand doi oameni se casatoresc, ajung intotdeauna la unele momente in care exista conflicte mai mici sau mai mari. In acele momente se declanseaza un cerc al non-comunicarii autentice. Femeia il cicaleste pe barbat asa cum este obisnuita de multe ori din relatia cu copiii, care trebuie sa fie ghidati in a vedea ce fac bine sau ceea ce fac rau, iar barbatul se enerveaza.

Acest lucru se intampla pentru ca se simte nerespectat. La randul lui, barbatul incepe sa nu ii mai arate afectiune, iar femeia se simte neiubita. Ea de multe ori va simti nevoia sa compenseze cu si mai multa dragoste, pentru ca asa este natura femeii, dar nu ii va arata respect, desi el asta asteapta. Pe masura ce timpul trece, barbatul care se simte nerespectat, se va indeparta emotional de sotia sau iubita lui.

Nici unul dintre ei nu poate sa vada ca, de fapt, cel care greseste este chiar el. Daca oricare dintre ei ar fi atent la nevoile celuilalt, atunci situatia s-ar rezolva. Problema este ca cei doi se centreaza pe nevoile proprii si uita de nevoile celuilalt. Daca femeia ar actiona astfel incat el sa se simta respectat, atunci indiferent de situatie, problema ar putea fi mai usor rezolvata, decat atunci cand face in asa fel incat sa se simta nerespectat.

De asemenea, daca barbatul ar fi mai iubitor, femeia ar fi mai disponibila, ar fi mai deschisa spre a rezolva conflictul, pentru ca, pentru ea, cea mai importanta este dragostea. Din moment ce simte ca are cel mai de pret lucru, atunci simte ca poate sa faca fata la unele provocari de moment.

Problema de comunicare ii priveste pe ambii parteneri. Daca fiecare dintre ei face efortul de a sti ce nevoie fundamentala are sotul/sotia si de a actiona conform acelei nevoi, atunci fiecare se va simti implinit pentru ca va primi la randul lui ceea ce asteapta.

De fapt, foarte important este ca cei doi sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce gresesc in relatie si in comunicare si sa observe partea care poate fi rezolvata de catre ei doar printr-o schimbare de atitudine.

Adaptare dupa Dragoste si respect – Emerson Eggerichs

Lasa un comentariu