Principalele distorsiuni cognitive in anxietateSunt gandurile tale rationale sau nu?

Exista cateva patternuri de ganduri irationale, cunoscute ca fiind erori de gandire sau cognitii distorsionate. Aceste patternuri te pot ajuta sa determini daca gandurile tale sunt rationale sau nu.

Principalele distorsiuni cognitive sunt:

1. Gandirea “tot sau nimic”: Fie vezi lucrurile in alb, fie in negru. De exemplu,”ei spun ceva neplacut, deci sunt niste persoane rele”, ”O singura greseala, imi ruineaza intreaga munca”.

2. Suprageneralizare: Consecintele unui singur eveniment neplacut se rasfrang asupra mai multor situatii. De exemplu: “Sunt neajutorat in tot ceea ce fac”, “sunt un incompetent in toate domeniile”.

3. Filtru mental: Tu alegi un singur detaliu, te legi numai de el si ajungi la concluzii nefondate. De exemplu daca nu primesti un telefon de la un prieten concluzionezi: “ Nu-i pasa de mine.” Sau daca in timp ce vorbesti cu cineva, observi ca acea persoana casca, ajungi la concluzia: “ il plictisesc”.

4. Minimalizarea si ignorarea succeselor: Ignori experienta placuta, ca si cum ea nu conteaza. In acest fel poti mentine un anumit gand negativ, care este in contradictie cu experienta de viata. De exemplu: la locul de munca ai reusit sa te impui, propunand o idee, dar tu “uiti” acest lucru, iar la sfarsitul zilei iti spui: “inca o zi pierduta, in care nu am facut nimic.”

5. Tragerea unor concluzii pripite: Interpretezi negativ un eveniment, desi nu sunt suficiente informatii despre acesta:

  • “Citirea altor persoane sau a ceea ce gandesc”: pornind de la anumite gesturi, cuvinte, ajungi sa evaluezi persoana intr-un anumit fel, fara sa verifici daca asa stau lucrurile.

Exemplu: “Daca nu rade inseamna ca nu-i place de mine”
“Ofteaza pentru ca ii creez diconfort”.

  • Eroarea prezicatorului: Anticipezi ca lucrurile vor fi bune sau rele si esti convins ca predictia ta este adevarata.

6. Catastrofarea sau minimizarea: Exagerezi importanta anumitor evenimente, aspecte si ignori altele.

7. Folosirea lui “trebuie”: incerci sa te motivezi, folosind cuvinte ca si “trebuie” cu inteles de obligativitate. Astfel de expresii ne mai limiteaza foarte mult si actiunile (“trebuie sa fac asta si nu altceva”), iar nerealizarea sarcinii respective ne face sa ne simtim vinovati, frustrati, furiosi.

8. Personalizarea: Te vezi pe tine ca fiind cauza unor evenimente externe negative, pentru care nu esti responsabil.
Ex: “Aduc ghinion”, “I-am suparat” “Se simt rau din cauza mea”. Aminteste-ti ca asa cum tu esti responsabil pentru ceea ce simti, asa si ceilalti sunt responsabili pentru trairile lor emotionale.

 

Sursa: scribd.comFobia sociala

Lasa un comentariu