Noua moduri de a-i incuraja pe subordonati sa progresezeIntr-o organizatie, un manager, pe langa faptul de a fi un bun conducator, trebuie sa stie cum sa ii determine pe angajati sa progreseze.

O modalitate pe care o poate aplica un manager ar fi aceea de a le da sarcini importante. Le ofera sansa de a arata ce pot. Pot face fata cu brio unor proiecte riscante sau cu termen scurt de realizare, iar managerul observa prin asta potentialul angajatilor pe care ulterior il poate fructifica.

Managerul poate delega subordonatilor sai raspunderea unor sarcini pe care de obicei le ducea la indeplinire, singur. Pe langa faptul ca managerul va fi degrevat de sarcini, acesta va putea aborda si alte probleme interesante. Aceasta este inca o modalitate de a progresa avand in vedere ca subordonatii se confrunta cu sarcini noi.

Este binecunoscut feedbackul pozitiv cand angajatii au indeplinit bine o sarcina de serviciu. Cine nu se simte motivat cand stie ca eforturile ii sunt apreciate?!

 

Implicarea in procesul decizional constituie de asemenea un mod care sa le solicite gandirea si creativitatea la maxim alaturi de trimiterea acestora la un curs de pregatire, training sau workshop o data pe an. „Participarea la cursuri ii face pe oameni sa se simta importanti si le imbogatesc cunostintele”.

Observatiile obiective si oneste sunt necesare in evaluarea periodica a activitatii pentru a nu fi luat pe nepregatite cu date neasteptate. Insa comentariile pozitive si/sau observatiile trebuie facute exact cand momentul o cere, neasteptand prilejul acelor evaluari.

Subordonatii trebuie invatati sa isi rezolve singuri problemele. Managerul nu trebuie sa le rezolve in locul lor. Ceea ce ne duce la urmatoarea modalitate de stimulare a progresului si anume, managerul ar trebui sa-si pregateasca unul sau mai multi subordonati in asa fel incat sa-i poate lua locul sau sa preia sarcinile daca acesta pleaca sau este promovat.

Ca ultima modalitate, managerul ar trebui sa raman deschis problemelor si intrebarilor acestora. Atitudinea acestuia fata de subordonati trebuie sa fie deschisa astfel incat in orice problema care se iveste angajatul sa poata sa vina sa expuna problema fara teama.

 

 

Adaptare dupa Secretul oricarui succes – Sa actionam inteligent de Sam Deep, Lyle Sussman

 

Lasa un comentariu