Nefericirea in cuplu. CauzeCele mai frecvente teme in contradictoriu care apar in cuplu duc inevitabil la certuri inversunate. Inainte de a afla cauzele conflictelor, vom da o scurta definitie a conflictului. Conform DEX: „neintelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; cearta, diferend, discutie (violenta); contradictie intre ideile, interesele sau sentimentele diferitelor personaje.”

Am realizat o scurta trecere in revista a conflictelor dupa Jamie Turndorf – „Arena Conjugala”, nemultumirile conjugale fiind de regula exprimate de femei.
Sa identificam cateva dintre conflictele ce apar de obicei in cadrul casniciilor sau relatiilor de lunga durata:

Conflicte afective
Apar dezacorduri in legatura cu frecventa manifestarilor de tandrete. Femeia isi doreste mai multe gesturi de afectiune decat daruieste celalalt.
„Nu ma mai iei si tu in brate!”
„Inainte de casatorie erai mai tandru. Acum ce-ai patit?”
„Esti total lipsit de romantism! Cine m-a pus sa te iau?!”

Conflicte de natura sexuala

Se critica frecventa, durata, „unde”, „cand”, „cum”, lipsa de chef.
Neintelegerea oboselii cauzata de munca extenuanta la serviciu etc.

Conflicte generate de gelozie

Conflicte privind treburile casnice si nerespectarea indatoririlor: „iar ai lasat dezordine in sufragerie!”, „de cate ori ti-am zis sa inchizi naibii usa aia?!”; „chiar trebuie sa iti spun de fiecare data sa dai cu aspiratorul in week-end?”

Dispute privind relatia cu rudele: „tot o suni pe maica-ta; nu vrei sa te muti la ea?”;
Dispute privind egoismul: „nu-ti pasa deloc de mine!; „nu ma intrebi si tu cum ma simt”
Dispute privind „sefia” in cuplu : „m-am saturat sa fac numai ce zici tu”; „nu te intereseaza si dorinta mea!”
Dispute referitoare la bani. Tendinta unuia dintre cei doi care doreste sa aiba controlul asupra veniturilor. Se scoate in evidenta ori risipa ori zgarcenia exagerata.

Conflicte privind lupta pentru putere. Consecinta a unui subiect asupra caruia nici unul dintre cei doi nu doreste sa cedeze.
Conflicte privind „cercul intim”, in care femeia de regula reproseaza sotului ca nu o face partasa la viata lui si nu doreste sa discute cu ea ceea ce il deranjeaza. Probleme in care unul dintre cei doi doreste sa petreaca mai mult timp singur, iar celalalt nu intelege acest lucru.

Unul dintre ei isi petrece prea putin timp acasa si nu asculta exprimarea sentimentelor celuilalt.

…si incheiem cu conflicte axate pe ideea „nu asculti niciodata ce iti spun”.

In mod inconstient, unele cupluri isi gasesc forta vitala in insasi inima conflictelor. Cauta si gasesc placere in perpetuarea conflictelor, iar lipsa acestora ar fi chiar mai suparatoare decat „lupta” insasi. Psihologii numesc acest lucru „acomodarea cu conflictul”, dependenta de conflict ce are ca substrat mai multe temeri posibile: teama de intimitate (de a lasa pe celalalt sa se apropie mai mult), de verificare a faptului ca este independent de ea si nu si-a pierdut libertatea; sa obtina confirmarea ca inca mai tin unul la altul; placerea de a-i face celuilalt rau etc.

Ati gasit exemplele de mai sus in viata dumneavoastra personala? Interesant este ca aceleasi conflicte se regasesc si in cuplurile fericite. Dar acestea stiu cum sa interactioneze constructiv pentru a rezolva problemele ivite. Cuplurile nefericite se lasa prinse in valtoarea maniei, certurile scapa de sub control si se incheie cu retragerea barbatului ceea ce duce la imposibilitatea rezolvarii problemei.

 

 

Cititi si articolele:

Jocurile puterii in cuplu
De ce intorc barbatii spatele femeilor agresive
Casnicia si lupta conjugala

3 Raspunsuri pentru “Nefericirea in cuplu. Cauze”

 1. daniela says:

  Foarte bun articolul si de actualitate.

  cauzele sunt clare, dar solutiile ?

  cum gestionam cercul vicios?

 2. ioana says:

  nu exista solutii. induram calvarul si plangem ca proastele.
  cam asta e tot.
  e cea mai nefericita perioada in viata mea, mai ales pt ca mi-am pierdut speranta ca e doar un ghinion temporar. nu este.

 3. jora says:

  foarte bine spus

Lasa un comentariu