Mituirea copilului este o eroare in educatieParintii incearca sa isi educe in modul cel mai adecvat cu putinta copiii. Ei nu iau de multe ori in calcul faptul ca un copil nu are toate experientele pe care le are un adult si ca nu a ajuns la nivelul de interpretare pe care un parinte il poate avea.

Totusi, orice copil, in mod instinctiv, poate sa caute si sa obtina avantaje din comunicare folosindu-se mai ales de partea emotionala a relatiei. Astfel, daca un copil simte ca va putea sa santajeze emotional, o va face, pentru ca, pentru el, este o metoda sigura de a ajunge la ceea ce isi doreste.

Parintii folosesc de foarte multe ori metoda lui „daca….atunci..”. Ce inseamna acest lucru? I se spune copilului ca daca va face un anumit lucru, atunci il poate obtine pe cel pe care il doreste.

Este o metoda foarte buna daca parintele isi doreste un motivator momentan, de scurta durata, dar daca incearca sa corecteze ceva care necesita timp, atunci cu siguranta ca va da gres.

In cartea „ Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „La fel de autodistructiva este o alta abordare: sa-i spui in mod explicit unui copil ca daca va face (sau nu va face) un lucru, atunci va primi o recompensa:

  •  Daca te porti bine cu fratiorul tau, atunci o sa te duc la film.
  •  Daca nu ai sa mai faci pipi in pat, atunci o sa iti cumpar o bicicleta de Craciun.
  •  Daca o sa inveti poezia, atunci o sa te iau la pescuit.

 Tiparul <<daca…atunci>>poate constitui uneori un imbold pentru un copil pentru un tel imediat. Insa rareori ii inspira – daca ii inspira – eforturi sustinute. Insesi cuvintele noastre ii spun ca ne indoim de capacitatea lui de a se schimba in bine. <<Daca inveti poezia>> inseamna <<Nu suntem siguri ca poti>>. <<Daca n-ai sa mai faci pipi in pat>> inseamna <<Credem ca te poti controla, dar n-o faci>>.”

Un alt aspect important de discutat sunt recompensele. Ele sunt de multe ori distructive pentru ca multi copii ajung sa-si santajeze parintii pentru a primi anumite astfel de recompense.

De exemplu, ei ajung sa se poarte voit negativ pentru a primi un lucru pe care si-l doresc. Parintele va spune „daca esti cuminte, atunci iti voi da jucaria pe care o vrei sau iti voi cumpara ceea ce iti place sa mananci” si astfel, copilul invata mecanismul care il duce inspre satisfacerea placerii.

De aceea, mecanismul lui <<daca…atunci>> nu este unul foarte potrivit pe termen lung sau daca este folosit in exces. El poate fi utilizat uneori in cazul in care ceea ce se vrea obtinut este pe termen sucrt si nu reprezinta o posibila scadere a stimei de sine a copilului.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” – Haim Ginott

Lasa un comentariu