Micul dejun al copiilor – fara morala!Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Este prima masa pe care o iau atat adultii cat si copiii, si, de obicei, ea este luata in familie. Este momentul in care familia se trezeste si imparte un moment de liniste! Sau asa ar trebui sa se intample, pentru ca, in realitate, la foarte multe mese exista certuri, mofturi, nervi si tipete atat din partea parintilor catre copii, cat si a parintilor intre ei sau doar a copiilor.

Ar fi bine ca un copil sa se trezeasca intr-o atmosfera calda si iubitoare si sa ia masa de dimineata impreuna cu parintii sai sau cu parintii si cu fratii, in cazul in care ei exista. Aceasta este desigur imaginea ideala. Nu intotdeauna acest lucru este posibil.

Motivele aparute sunt multiple: pot exista probleme majore de familie, pot exista probleme care tin de locul de munca al parintilor, de certurile dintre acestia, copilul poate sa aiba o zi proasta sau o lucrare in acea zi la scoala de care se teme, se poate ca un membru al familiei sa nu se simta bine sau sa nu aiba o dispozitie buna fara sa stie motivul pentru care se simte astfel, se poate sa nu doreasca sa manance ceea ce este disponibil in acel moment si lista poate continua.

Indiferent de motivul pentru care apare o tensiune intre membrii unei familii, totul tine de gestionarea corespunzatoare a momentului pentru ca ziua respectiva sa nu continue sa fie o zi cu cearta si neintelegere.

In primul rand parintii joaca un rol extrem de important in gestionarea oricarui conflict. Un copil nu stie foarte bine sa faca fata unei tensiuni din interior, nu stie sa puna punct unui impuls de moment, cel putin nu atunci cand este foarte mic de varsta. Parintele este cel care il ghideaza inspre a stapani si limita comportamentul distructiv sau negativ.

Parintele este cel care este atent la dispozitia copilului si poate sa ia o decizie, poate sa schimbe ceva. Cel mai important este sa adopte o postura pozitiva, fara acuze si jigniri. Cu cat este mai ferm, dar orientat spre a ajuta copilul sa depaseasca punctul critic, cu atat va avea rezultate mai bune.

In cartea „Intre parinte si copil”, de Haim Ginott, este dat exemplul lui Debbie, care este suparata pe mama ei pentru ca nu ii cumpara ceea ce isi doreste sa manance la micul dejun. Comportamentul lui Debbie a suparat-o pe mama ei si au inceput amandoua sa se certe foarte tare si au plecat spre serviciu si spre scoala prost dispuse: „Este important sa nu lasam un copil sa hotarasaca el raspunsul sau dispozitia parintelui. In loc sa contraatace, mama lui Debbie ar fi trebuit sa ia cunostinta de nemultumirea acesteia si astfel sa mentina atmosfera diminetii placuta:

MAMA: Mi se pare ca nu gasesti in frigider nimic care sa-ti placa in dimineata asta.
DEBBIE: Nu, nu e nimic din ce-mi place. De fapt, nu prea mi-e foame. O sa iau doar o banana.”

Parintii isi petrec din ce in ce mai putin timp cu copiii lor. Unul dintre putinele momente din timpul zilei in care apuca sa-si vada copiii este dimineata in timpul micului dejun. Unii nici macar atunci nu reusesc sa imparta clipe cu familia, ci sunt nevoiti sa isi termine un referat pe care nu au reusit sa-l termine cu o zi inainte sau trebuie sa fuga sa-si ia hainele de la calcat.

In familiile in care reusesc macar de cateva ori pe saptamana sa ia masa cu copiii, parintii au tendinta de a discuta tot ce pot pentru a recupera ceea ce nu reusesc sa vorbeasca in restul timpului. De aceea masa se transforma intr-un interogatoriu, intr-o cearta pentru ceea ce nu fac corect sau bine, pentru ceea ce trebuie sa mai imbunatateasca la notele de la scoala sau in comportament in general.

De aceea micul dejun devine in mintea copiilor un punct al zilei pe care vor sa il ocoleasca, un moment de care vor sa fuga sau care doresc sa-l termine cat mai repede: „Micul dejun nu e un moment potrivit ca sa-i invatam pe copii adevaruri filosofice universale, principii morale ori bune maniere. Este un moment potrivit ca parintii sa pregateasca o masa hranitoare, in timp ce-i ajuta pe copii sa ajunga la scoala la vreme.”

Daca parintii ar simplifica lucurile si ar trai momentul asa cum este el, adica o simpla masa la micul dejun, un zambet si un motiv de bucurie pentru ca sunt alaturi de cei dragi, ar putea sa dezvolte o relatie mult mai buna si mai autentica si ar reusi sa aiba o atmosfera relaxanta si plina de umor daca este posibil.

Orice om are nevoie de un moment de relaxare si de discutie cu cei din familie. Acesta poate sa fie momentul mesei de dimineata, dar este bine ca el sa fie dorit de toti ceilalti membri ai familiei pentru ca atmosfera creata sa nu fie intretinuta doar de unul dintre ei.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu