Mezencefalul 

Mezencefalul este cuprins intre puntea lui Varolio si diencefal, este orientat longitudinal si continua in sus bulbul si puntea. Are o fata anterioara, una posterioara si doua laterale. Din mezencefal se dezvolta doua formatiuni structurale principale: pedunculii cerebrali si tuberculii cvadrigemeni.

Structura interna a mezencefalului cuprinde substanta alba si cenusie. Substanta alba face legatura intre structurile inferioare si scoarta cerebrala, fiind alcatuita din fibre care au originea in talamus, hipotalamus, maduva spinarii sau fibre care merg la centrii mezencefalului si la scoarta.

Substanta cenusie formeaza nuclei mezencefalici, iar intre nuclei si substanta alba se gaseste substanta reticulata. Cei mai reprezentativi nuclei din mezencefal sunt: substanta neagra, nucleul rosu, nucleii unor nervi cranieni precum: nucleul nervului trohlear, nucleul nervului oculomotor si nucleul nervului ocular.

Functiile mezencefalului sunt functia de integrare reflexa si cea de conducere. Prin aceste functii, la nivelul mezencefalului se realizeaza miscarile voluntare ale globilor oculari, miscarile de convergenta ale globilor oculari, reflexele pupilare si de clipire si miscari de masticatie.

Acoperisul mezencefalului alcatuieste cateva structuri aparte, dintre care cele mai cunoscute sunt tuberculii cvadrigemeni superiori si inferiori. In acestia substanta alba alterneaza in straturi cu substanta cenusie.

Tuberculii cvadrigemeni superiori au rol in reglarea automata a miscarilor oculare si in miscarile implicate in realizarea reflexului de orientare fata de stimulii vizuali. De asemenea, au rol in fixarea obiectului in zona de perceptie vizuala maxima.

Tuberculii cvadrigemeni inferiori realizeaza reflexele motorii neconditionate la stimuli acustici, precum si reflexul de orientare care precede si faciliteaza perceptia auditiva.

 

Lasa un comentariu