Medicamente folosite in mod abuzivMedicamente folosite in mod abuzivMedicamentele sunt de obicei folosite pentru ameliorarea sau vindecarea unor boli, pentru a ajuta un om care sufera sa ajunga la starea de sanatate, pentru a combate o agravare a unei indispozitii fizice sau pentru a preveni o stare de rau despre care se stie ca din anumite motive va fi prezenta intr-un anumit interval de timp.

Se stie insa ca exista anumite persoane care utilizeaza aceste medicamente pentru alte scopuri. „In principiu se poate abuza de orice medicament, daca este administrat fara respectarea indicatiilor farmacologice. Nu toate medicamentele poseda insa potentialul de a crea dependenta, chiar daca este evident ca de folosirea regulata a anumitor preparate depinde santatea sau chiar supravietuirea. […] Este vorba despre abuz ori de cate ori dozele administrate depasesc indicatia medicala. Chiar si consumul in doze corecte terapeutic, dar pe timp indelungat, a multora dintre medicamentele enumerate mai jos, in special din clasa benzodiazepinelor, este problematic deoarece intr-un interval de doua pana la sase saptamani se poate instala asa-numita „dependenta de doze mici.”” (Ralf Schneider, Ingrid Lux & Holger Lux, 1999)

Autorii mai sus mentionati au realizat o lista, incompleta, care arata majoritatea claselor de medicamente folosite in mod abuziv:

  1. Somnifere: Ciclobarbital, Fenobarbital, Luminal
  2. Tranchilizante: Benzodiazepinic, de exemplu Diazepam, Oxezam, Nitrazerpam, Lorazepam, si altele ca Meprobamat, Hidroxizin, Atarax
  3. Substante stimulante ale sistemului nervos central: Cofedol, Cafeina natriu benzoic (fiole)
  4. Analgezice: Antinevralgic, Fasconal, Codamin, Fortral, Tramal, Diclofenac, Voltaren, Paduden
  5. Alte preparate psihoactive: Amitriptilina, Maprotilina (Ludiomil)
  6. Alte preparate care nu sunt psihoactive: siropuri de tuse pe baza de codeina, laxative si purgative, preparate pentru reducerea poftei de mancare

O problema pe care o intalnim frecvent este aceea ca farmaciile ofera medicamente fara prescriptie medicala in cazul celor la care se recomanda utilizarea prescriptiei.

Exista de asemenea un risc ridicat in cazul medicamentelor care contin mai multi principii activi: de exemplu Antinevralgicul contine acid acetilsalicilic, cafeina si fenacetina. Ultima este interzisa in destul de multe tari din cauza posibilitatii de dependenta si din cauza problemelor de natura renala pe care le poate da.

Chiar si in cazul in care medicamentele nu contin anumite substante care sa creeze dependenta, exista intotdeuna riscul unei dependente psihice, mai ales in cazul in care utilizarea medicamentului da o modificare a dispozitiei celui care il ia.Lasa un comentariu