Mastile sociale – cine esti in realitate?Ce se afla in spatele imaginii?

Cineva afla despre existenta unui om. Acest om este celebru, este un om public si este admirat de foarte multa lume. Cand apare la televizor pare ca este fericit si ca are o viata plina de bucurie si intamplari frumoase. In realitate nu este intotdeauna asa. Ne-am oprit macar o secunda sa ne gandim la ce se afla in spatele machiajului si a imaginii?

Cu siguranta ca foarte putina lume se gandeste la sacrificiile pe care acesti oameni le-au facut pentru a ajunge in acel loc, la schimbarile din viata lor din momentul in care au devenit persoane publice sau la suferintele personale, la posibilele traume etc.

Nu numai persoanele publice arata lumii o alta fata decat cea adevarata. Multi dintre noi o facem. Majoritatea avem masti sociale. Acestea sunt legate de multe ori de neincrederea in noi insine, de teama de respingere, de normele sociale, de manipulare, interese, etc.

Fiecare om poate sa observe ca zambeste intr-un anumit fel atunci cand il intereseaza un anumit subiect de discutie sau o anumita pesoana si altfel atunci cand vrea doar sa fie politicos. Problema apare atunci cand familia ta sau oamenii cei mai apropiati nu te cunosc, nu stiu cine esti tu cu adevarat.

Si acum urmeaza intrebarile: Cine esti tu cu adevarat? Cum ai putea sa cunosti asta? Ai putea sa descoperi? Ai vrea sa te descoperi? Ti-ar fi frica? Si daca adevarul despre propria persoana incepe sa apara, poti sa iti asumi partile tale negative? Esti dornic sa incerci sa schimbi anumite lucruri in ceea ce te priveste?

Oamenii sunt fascinanti. Ei nu sunt numai invelis exterior, ci exista o lume intreaga in interiorul lor. Cea mai mica mangaiere sau respingere se imprima in noi, o tinem minte sau o pastram cu noi sub forma unei senzatii, unui model, unui tipar de actiune, etc.

Sa vezi cine e dincolo de masti e cu adevarat special. Acest lucru implica un proces de autocunoastere si dezvoltare personala. Cunoasterea ta si apoi cunoasterea celui din apropierea ta. Un efort continuu, deseori sinuos. Nu crezi ca meriti acest efort?

Cine este omul din interior? Cum putem sa il descoperim? Cum putem sa intram intr-o legatura reala, profunda, cum putem stabili o relatie frumoasa, bazata pe sinceritate, cum putem sa facem fata adevarului?

Raspunsurile la aceste intrebari sunt personale. Fiecare alege propriul drum atunci cand este pregatit sa afle adevarul. Adevarul este de multe ori dureros, dar atunci cand vrei sa il detii, e important sa iti asumi responsabilitatea lui. Mai departe se afla doar frumusetea vietii cu suisuri si coborasuri, cu bine si rau. Toate fac parte din viata.

 

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Un raspuns pentru “Mastile sociale – cine esti in realitate?”

  1. Cornelia says:

    Materialul este excelent!
    Ma intereseaza subiectul mastilor. Daca mai aveti si alte materiale sau exemple de joculete, ar fi grozav.

    Multumesc,
    Cornelia

Lasa un comentariu