Machiajul si stima de sinePsihologii au ajuns la o concluzie neasteptata: studentele care obisnuiesc sa se machieze au o stima de sine crescuta si iau note mai mari la examene, spre deosebire de cele care nu se machiaza. Motivatia acestora consta in faptul ca machiajul le creste stima de sine si increderea in propria persoana, un truc eficient care imbunatateste memoria.

La o prima vedere, aceste constatari par a fi complet ridicole. Cum ar putea fondul de ten, mascara si un gloss de buze sa te faca mai destept?

Raspunsul il primim chiar de la o echipa de oameni de stiinta care au comparat rezultatele obtinute la examene ale studentelor care se fardasera si a celor nemachiate. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Harvard si Universitatea Chieti din Italia, unde au participat aproape 200 de studente care urmau acelasi domeniu de specialitate. Au fost formate 3 grupe, iar principalul criteriu de selectare al studentelor a constat in a avea un IQ cat mai asemanator.

Studentele din primul grup au fost rugate sa se machieze, cele din cel de-al doilea grup sa asculte muzica, iar restul studentelor sa picteze. Apoi, toate grupele de studente au fost testate dintr-o carte pe care tocmai o studiasera.

Rezultatele au fost surprinzatoare: studentele care erau fardate au obtinut notele cele mai mari, cu aproximativ 10-20 % fata de notele luate de studentele din celelalte grupe. Potrivit cercetatorilor, prin intermediul fardurilor, femeile isi sporesc stima de sine, stiind ca in acest fel ele sunt mai atractive. In conditii de stres, machiajul le ajuta sa se simta mai bine si sa le creasca increderea in propriile forte. “Pe scurt, emotiile pozitive sunt cele care cresc accesul la informatie in minte.”

Studiile anterioare au evidentiat intr-o proportie destul de ridicata aceleasi rezultate. S-a constatat ca un grad ridicat de stima de sine pot conduce la rezultate academice mai bune. Logica din spatele acestor cercetari este ca machiajul poate face ca elevii/studentii sa se simta mai atragatori, ceeace sporeste stima de sine si increderea.Un raspuns pentru “Machiajul si stima de sine”

  1. Bogdan says:

    Daca au fost testate intr-o proba orala, concluzia studiului este cel putin stupida. Stiu neconcludent si prezentat superficial

Lasa un comentariu