Limbajul numarul 2 al iubirii: cuvintele de incurajareCopiii cred ceea ce parintii lor le spun. Atunci cand un parinte tipa la copilul sau si il jigneste din cauza faptului ca este furios, imprima o imagine de sine copilului, pentru ca, chiar daca adultul stie ca nu crede in cuvintele grele pe care le arunca, fiul sau fiica le va receptiona ca pe ceva real.

In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, Gary Chapman si Ross Campbell scriau: „Cuvintele afectuoase si tandre, cuvintele de lauda si de incurajare, cuvintele care dau un imbold pozitiv, toate spun „tin la tine”. Aceste cuvinte sunt ca un balsam pentru suflet, ele hranesc interior copilul, dandu-i sentimentul valorii de sine si al sigurantei. Desi asemenea cuvinte se spun cu usurinta, ele se uita greu. Copilul trage foloase de pe urma acestor cuvinte de incurajare o viata intreaga. Pe de alta parte insa, vorbele taioase care dovedesc diverse frustrari pot dauna parerii bune despre sine a copilului si pot arunca indoieli asupra capacitatilor sale. Copii sunt convinsi ca noi credem sincer ceea ce le spunem.”

Asadar, este foarte important de stiut pentru parinti ca vorbele au semnificatie si ca ele ii ajuta sau nu pe copii. Daca un parinte isi cunoaste copilul si stie ca principalul mod in care el percepe iubirea este acela al cuvintelor de incurajare, atunci este bine ca el sa fie foarte atent la modul in care comunica din punct de vedere verbal cu copilul sau.

Modul in care cuvintele il pot influenta pe copil este un subiect foarte vast. El poate fi totusi clasificat in niste categorii. Astfel, genul de folosire pozitiva al cuvintelor poate fi impartit in: cuvinte de lauda, cuvinte de afectiune si tandrete, cuvinte de incurajare, cuvinte calauzitoare.

In ceea ce priveste lauda, parintii trebuie sa fie atenti la momentul in care fac afirmatia: „In schimb, ne exprimam o lauda legat de ceea ce face copilul fie cand reuseste ceva, fie pentru comportamentul sau ori pentru o atitudine constienta. Lauda pe care o aducem in asemenea situatii se refera la ceva asupra caruia copilul detine un oarecare control.[…] Daca il laudati prea des, cuvintele nu vor avea un efect pozitiv prea mare.” De asemenea, nu vor avea efect daca vor fi folosite in momente nepotrivite, atunci cand copilul a dat greu de exemplu. Intr-o asemenea situatie, parintele va fi vazut ca un om care nu este sincer.

Cuvintele de afectiune si tandrete sunt foarte importante pentru o familie care are ca mod principal de exprimare a iubirii cuvantul. Astfel ca, felul in care este spus cuvantul „iubesc” poate fi facut in mai multe moduri, dar chiar si un sugar poate sa perceapa diferenta dintre acestea pentru ca pot receptiona mesajele emotionale inainte de a intelege limbajul.

Parintii trebuie sa isi incurajeze copiii. A incuraja inseamna „a insufla curajul”. A avea curaj este foarte important intr-o lume in care fiecare trebuie sa se adapteze la mediul din care face parte si nu intotdeauna este usor. Exista parinti care nu stiu sa isi incurajeze copiii. Acestia pot sa ii observe pe parintii altor copii si sa invete de la ei cum anume sa vorbeasca astfel incat sa incurajeze comportamentele frumoase ale copiilor lor. Uneori un simplu „bravo” poate sa faca minuni.

Cuvintele calauzitoare sunt dintre cele mai importante. A-l calauzi pe copil presupune ca mai intai parintele sa fie vazut ca un model, ca o calauza in viata acestuia. Daca parintele nu isi calauzeste copilul, atunci altcineva o va face si este posibil sa fie aleasa o calauza nepotrivita de genul unui coleg, care este la o varsta apropiata si caruia ii lipseste experienta de viata.

 

 

Adaptare dupa „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu