Iubeste-ti copilul neconditionat 

Copiii cred adesea ca nu sunt iubiti de catre parintii lor. Ei considera ca vor fi iubiti doar daca vor actiona conform dorintelor parintilor si conform regulilor pe care acestia le-au propus/impus. In multe dintre cazuri copiii au de ce sa fie ingrijorati in sensul in care parintii le spun ca ii vor iubi daca vor fi cuminti sau daca le vor aduce note bune de la scoala. In aceste cazuri este implicata automat o conditionare: „te iubim…daca..”.

Este important pentru un copil sa simta ca parintele il va iubi neconditionat, nu conditionat. In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, scrisa de Gary Chapman si Ross Campbell, scrie: „Trebuie sa umplem rezervorul emotional al copiilor nostri cu o iubire neconditionata, pentru ca iubirea adevarata este intotdeauna neconditionata. Iubirea neconditionata este iubirea totala care accepta si confirma existenta copilului asa cum este el si nu datorita a ceea ce face el. Orice ar face (sau n-ar face), parintii tot il iubesc. Din pacate parintii isi afiseaza adesea iubirea in mod conditionat; ea depinde de altceva decat de simpla existenta a copiilor. Iubirea conditionata se bazeaza pe ceea ce face copilul si adesea este asociata unor tehnici de tipul oferirii de daruri, recompense si privilegii pentru copiii care s-au comportat sau au actionat in modul dorit de parinti.”

Ce este rezervorul emotional al copilului? Rezervorul emotional este sediul iubirii. El poate fi umplut de catre parinti cand acestia ii vorbesc copilului in modul lui de intelegere al dragostei. Parintii trebuie sa fie atenti la modalitatea in care copilul percepe dragostea, iar aceasta trebuie, asa cum este explicat mai sus, sa fie neconditionata.  In momentul in care copilul simte ca este iubit, poate sa se simta liber sa se manifeste si sa se exprime si atunci, chiar daca face greseli, stie ca poate sa invete din ele si ca nu va pierde lucrul cel mai de pret: iubirea.

Copilul poate sa fie disciplinat, dar numai dupa ce parintii au avut grija sa il faca sa inteleaga ca nu va pierde dragostea lor. Astfel copilul nu se va teme pentru insasi fundamentul relatiei cu parintii si va percepe pedepsele asociate cu greselile pe care le face in conformitate cu ceea ce a facut. Va simti ca este certat sau pedepsit doar pentru binele lui si nu pentru ca va fi abandonat sau respins din cadrul familiei: „Doar iubirea neconditionata poate preveni probleme ca resentimentele, senzatia ca n-ar fi iubiti, sentimentul de vinovatie, de teama si de nesiguranta. Doar oferindu-le copiilor nostri o iubire neconditionata vom reusi sa-i intelegem profund si sa le abordam in mod potrivit comportamentul, fie el bun sau rau.”

In aceeasi carte este dat exemplul a doua fete care sunt prietene in scoala. Ele sunt diferite din punctul de vedere al statutului social. Una dintre ele provine dintr-o familie modesta din punct de vedere financiar, dar in care exista multa iubire si in care exista atentie pentru lucrurile facute impreuna in familie, pentru timpul acordat fiecaruia pentru a se putea simti iubit. Cealalta fata provine dintr-o familie instarita, dar in care nu exista acest tip de comportament. Cea din urma ajunge sa fie arestata pentru droguri din cauza faptului ca „nu se simtea iubita”. Mentionam ca nu inseamna neaparat ca nu era iubita, ci doar ca nu se simtea iubita. Este posibil ca parintii sa o fi iubit, dar sa nu ii fi acordat tipul necesar de atentie de care ea avea nevoie sa se simta iubita in acea familie. Parintii nu realizeaza ca uneori nu isi arata dragostea pentru copii si de aceea acestia o vor cauta continuu in alta parte si vor ajunge sa faca greseli, asa cum a facut aceasta fata. Prietena ei a reusit sa aiba o familie foarte frumoasa si copii pentru ca a inteles ce inseamna sa fii o familie.

Astfel, rezervorul emotional al copilului trebuie sa fie intotdeuna umplut de catre parinti cu dragoste neconditionata pe care copiii sa o simta si din care sa se alimenteze. Acest lucru le va oferi o siguranta si un sentiment de implinire si vor avea libertatea de a fi ei insisi.

 

 

Adaptare dupa „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman si Ross Campbell

Lasa un comentariu