Invata sa ierti si sa te ierti – perspectiva crestinainvata sa ierti si sa te ierti1Iertam pentru a ne elibera de resentimentele ce ne macina pacea, dragostea si fericirea.

Provocarea noastra, a tuturor, in aceasta viata, este sa iertam si sa uitam. Putem sti ca ceva nu este in regula, putem incerca sa iertam in mintea noastra, dar nu putem uita, ceea ce ne impiedica sa iertam in inima noastra. Simptomul acestei legaturi este reprezentat de retrairea circumstantelor nedreptatilor, ceea ce nu face decat sa accentueze resentimentul fata de nedreptatea initiala.

Furia este o judecata pe care o facem noi insine, iar atunci cand judecam critic pe altcineva, suferim si noi aceeasi judecata: ”Nu judeca si nu vei fi judecat. Nu condamna si nu vei fi condamnat. Iarta si vei fi iertat.”

Aceasta nu inseamna ca oamenii nu pot comite greseli. Dezaprob actiunile gresite, dar in ceea ce le priveste pe cele in care sunt implicat, am realizat ca trebuie sa iert persoana respectiva si sa uit, altfel voi suferi mai departe. Dragostea nu tine contabilitatea greselilor. Furia reprezinta opusul iertarii. Nu poti ierta pe cineva si sa fii inca furios pe el.

Cum sa iertam si sa ne continuam viata? Solutia consta in doua etape:

1) Sa realizam ca furia este o iluzie care mascheaza de fapt propriul esec in a accepta o nedreptate care ti s-a facut prin a o trece cu vederea. Atunci cand te gasesti intr-un cerc vicios gandindu-te la o nedreptate, iti amintesti ca furia este falsa si incetezi sa o alimentezi, indiferent de cat de logic pare totul. Mintea ta va incerca sa te convinga de faptul ca acea nedreptate este o exceptie si ca furia nu este gresita, dar aceasta este doar mintea ta umana aflata in incercarea de a se justifica.

2) Mai important, atunci cand te simti rascolit de amintirea unei nedreptati, roaga-te cu ardoare pentru persoana care ti-a gresit. Eu ma rog pentru ei, sa fie ajutati sa-si gaseasca adevarata fericire. (Aceasta nu inseamna a te ruga pentru ca ei sa fie fericiti in sanul greselii comise, deoarece, in ciuda aparentelor, ei sufera pentru nedreptatea comisa). Eu vreau doar ca ei sa fie eventual fericiti si pentru aceasta ma rog in mod special. Roaga-te de asemenea ca Domnul sa te scape de toata furia si de resentimente.

Nu exista o arma mai puternica decat rugaciunea. Vizualizeaza-te imbratisand sau cuprinzand acea persoana cu afectiune. Daca am probleme in a face asta, imi pun urmatoarea intrebare: vreau ca aceasta persoana sa sufere chinurile iadului, cand eu insumi am facut lucruri similare sau chiar mai rele, pentru care Dumnezeu m-a iertat? Nu, as ierta pe oricine de orice rau mi-ar fi facut, numai sa evit sa sufere in iad. Si astfel, in momentul acela reusesc sa ma viziualizez inconjurandu-i cu dragoste. Nu poti sa-ti imaginezi ce usurare se simte, sa fii eliberat de resentimente in felul acesta.

William Penn a spus: „Cand vecinul tau iti greseste, nu-i purta pica, mai degraba fie-ti mila de lipsa lui de intelepciune si intelegere, atribute ce l-ar fi impiedicat sa comita acele greseli”.

Ar trebui sa depunem mai mult efort in a-i face bine vecinului, decat in a-i gresi; si in loc sa fim razbunatori, ar trebui sa il lasam pe el sa fie judecatorul propriei satisfactii sau insatisfactii in urma faptei savarsite.

Daca a-l cauta pe Dumnezeu este prima ta prioritate in viata, cu cat mai repede intelegi ca tot ceea ce ti se intampla in viata a fost aranjat astfel incat sa cresti, cu atat mai repede vei fi capabil sa ierti si cu atat mai repede vei trai in pace, decat in furie si resentimente. Aceasta viata este o iluzie. Dumnezeu este cu mult mai putenic si lucreaza in jurul tau mult mai mult decat iti poti imagina. El controleaza totul in jurul celor pe care ii iubeste si ii cheama. Toate lucrurile [inclusiv oamenii] lucreaza impreuna pentru bine, pentr cei care Il iubesc si care sunt chemati in slujba Sa.

Domnul a spus, ”traieste in fortareata credintei unde nu conteaza ca cineva te saruta sau te loveste cu o bata de baseball”, stiind ca tot ceea ce mi se intampla este total sub controlul Sau. Astfel, daca sunt lovit cu o bata de baseball, El ma invata nevoia de a ierta, de a ignora, in ciuda durerii suferite si a greselii persoanei care manuia bata. Viata ta este o cursa cu obstacole, create de Dumnezeu, pentru ca tu sa treci peste si prin ele, invatand sa ierti si sa iubesti in ciuda durerii si a nedreptatilor.

Cand realizezi ca Dumnezeu este Cel care i-a permis acelei persoane sa fie nepoliticoasa (prin faptul ca ai intalnit-o/interactionat intr-un fel sau altul), uracioasa sau dureroasa pentru tine, o poti ierta cu usurinta pentru ca este doar un obstacol constituit de un potential resentiment, a carei ofensa trebuie trecuta cu vederea sau daca nu este trecuta cu vederea, sa produca durere si resentiment, astfel fiind folosita de Dumnezeu pentru a te ajuta in progresul tau spiritual.

Iertarea este o parte din a-ti purta crucea. Adica simti propria ta neputinta si dificultate din a-ti face tie un bine prin diminuarea orgoliului tau si din a progresa spiritual, prin faptul ca ai iertat pe cineva. A ierta inseamna a-ti nega natura umana care vrea sa loveasca inapoi; chiar daca nu lovesti cu adevarat, ai vrea. Negarea acestui impuls si reintoarcerea la credinta ta, a accepta totul ca venind din mana lui Dumnezeu, inseamna a-ti spune tie insuti: sa se faca voia Domnului, ceea ce reprezinta sansa mea la crestere si la trecerea cu vederea a acestei ofense chiar daca vine din partea celor dragi, lucru care te intristeaza. Aceasta te tine departe de a judeca omul respectiv, pentru ca in realitate tu nu stii care sunt motivele, circumstantele, trecutul, care l-au impins sa faca acea nedreptate.

Cei iubiti ne trateaza adesea nedrept intr-o incercare inconstienta de a ne controla si manipula; daca incetezi sa reactionezi, (chiar daca numai prin ochi sau expresie faciala), ei nu vor primi satisfactia controlului pe care o cauta, si eventual vor renunta la obiceiurile lor, cautand alta metoda de a te face sa cedezi. Asteapta-te ca familia ta sa fie sursa multor probleme ale tale. Domnul ne-a spus: „Sa nu credeti ca am venit sa aduc pacea pe Pamant. Nu am venit sa aduc pacea, ci o sabie. Am venit sa intorc un fiu impotriva tatalui sau, si o fiica impotriva mamei sale si o nora impotriva soacrei sale”.

Cel mai rau lucru in a fi atacat de membri familiei tale este acela ca ei te cunosc atat de bine incat atacurile lor vor face ca actiunile tale nevinovate sa para malefice, iar asta poate fi infricosator. Realizeaza faptul ca exact asa reusesc sa ne faca sa decadem, cand ni se pun faptele in cea mai negativa lumina posibila, suntem acuzati de intentii rele, sperand sa ne deprime, sa ne descurajeze si sa ne infurie.

Aminteste-ti, oamenii nu incearca decat sa te agaseze si sa aiba satisfactie de pe urma supararii sau depresiei tale; cea mai buna aparare a ta este sa ramai calm. Domnul ne-a spus: „parasiti conversatia; lasati cuvintele lor sa treaca pe deasupra capului vostru.” Dupa ce renunti, fara nimeni in jur care sa riposteze, unii isi vor abandona atacul. Altii vor continua si cand fac pauza, pleaca in liniste. Daca te infurii, retrage-te cat mai repede posibil si roaga-te pentru ei, pentru a-ti elibera furia.

De ce ar trebui sa stai sa asculti persoane irationale si furioase? Cand oamenii sunt furiosi, sunt acaparati de propriile emotii; ceea ce spun nu reprezinta ceea ce ar spune daca nu ar fi furiosi. Este furia lor cea care vorbeste, nu ei; furia este irationala, deci nu te deranja sa te intrebi daca ceea ce spun este adevarat. Atunci cand pleci, ai putea (doar daca crezi ca subiectul are nevoie de o concluzie) sa le spui: „cand va calmati, sunt disponibil sa vorbim despre acest subiect, dar nu are nici un rost sa continuam conversatia acum”.

Sunt unele persoane care, conditionate de educatia lor, au impresia ca daca cineva este suparat pe ei, este vina lor. Altii sunt conditionati sa reactioneze. Ambii gresesc in mod egal. Renunta. Daca nu merge, pleaca.

Iertarea, compasiunea si a nu judeca sunt legate una de cealalta. Nu judeca, pentru a nu fi judecat. A judeca si a fi judecat nu inseamna ca Dumnezeu te pedepseste; mai degraba tu insuti te pedepsesti prin adunarea de resentimente ce rezulta de pe urma judecatii tale. Si mai departe despre a judeca: „nu-i criticati pe semenii vostri, indiferent de cat de justificata pare a fi critica”. Daca o faci, te-ai implicat in problema lui, aceasta te-a “agatat” provocandu-ti cele mai diverse emotii: suparare, manie, nemultumire etc. Si in acel moment buna ta dispozitie s-a risipit.

Ai probleme in a te infuria de pe urma nedreptatilor? Daca da, asteapta sa-ti iasa in cale mai multe nedreptati pentru ca numai asa o sa te vindeci. Domnul lucreaza in noi fiecare problema pe rand, pana cand suntem vindecati de durerea esecului. Si chiar si dupa ce suntem vindecati, vom avea parte de “mini-cursuri” de reimprospatare pentru a ne aminti de recompensa iertarii sau de durerea resentimentului.

Lasa un comentariu