Invata-i pe copii responsabilitateaOrice parinte isi doreste sa aiba un copil responsabil. Este o parte foarte importanta a educatiei primite si de aceea parintii incep devreme sa ii invete pe copii ce inseamna a fi responsabil.

Cei mai multi dintre parinti abordeaza gresit acest subiect, in sensul ca se raporteaza la responsabilitate ca fiind existenta in viata copiilor in momentul in care acestia fac curatenie la ei in camera, cand duc gunoiul sau cand isi fac temele la timp. Insa toate acestea pot arata subordonare si nu neaparat responsabilizare.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Pretutindeni parintii cauta cai de a-i invata pe copii responsabilitatea. In multe case se asteapta ca sarcinile cotidiene obligatorii sa ofere solutia acestei probleme. Sa golesti cosul de gunoi, sa pregatesti masa, sa tunzi iarba, sa speli vasele – se crede ca toate acestea ar fi cai eficiente pentru a le trezi copiilor simtul resonsabilitatii. Dar adevarul este ca aceste treburi, desi importante pentru intretinerea unei case, s-ar putea sa nu aiba un efect pozitiv in responsabilizarea copiilor. Dimpotriva, in unele case sarcinile cotidiene duc la batalii cotidiene aducatoare de angoasa si nervi atat pentru copii, cat si pentru parinti.”

Responsabilizarea trebuie sa vina din valori, nu din treburi cotidiene bine indeplinite sau facute la timp. Daca un copil isi face temele la timp nu inseamna automat ca este responsabil. Este posibil ca el sa se conformeze si sa nu stie sa ia decizii pentru sine in momentul in care ar fi nevoie de asa ceva.

Daca un copil tinde sa asculte parintele fara sa-si puna nicodata intrebari in legatura cu modul in care parintele a luat decizia sau daca ar fi putut fi luata o alta in locul celei existente in prezent, atunci este posibil sa nu fie un copil care sa se adapteze usor la a lua decizii singur si la a fi responsabil.

Parintii trebuie sa tina cont ca adevarata responsabilizare vine din integrarea unor valori importante umane: „Ne dorim copiii persoane responsabile, dar vrem ca responsabilitatea lor sa izvorasca din valorile supreme printre care se numara respectul pentru viata si grija pentru bunastarea umana; in cuvinte obisnuite, compasiunea, daruirea si afectiunea.

De obicei nu ne gandim la problema responsabilitatii in sistemul ei de referinta mai general. Vedem responsabilitatea, sau lipsa ei, in termeni mult mai concreti: in odaia dezordonata a copilului; in intarzierea zilnica la scoala, in temele prost facute, in pianul exersat cu anasana, in ascultarea imbufnata sau in impolitete.”

Este important ca parintii sa fie un model pentru copiii lor – un model pozitiv pe care sa il poata urma. Ei ajung sa integreze anumite valori umane datorita prezentei celorlalti oameni in jurul lor sau in viata lor de familie.

Daca parintii sunt un model pozitiv, atunci pot sa urmeze acest model si sa absoarba informatiile pe care le gasesc in comportamentul celor apropiati lor. Valorile devin parte integranta a copilului prin identificarea pe care acesta o face cu parintii lui.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

 

Un raspuns pentru “Invata-i pe copii responsabilitatea”

  1. DB says:

    Si concret, cum dezvoltam responsabilizarea la copil/adolescent chiar?
    Desi vede in jurul lui ca adultii isi indeplinesc sarcinile zilnice, pe cand copilul se complace (daca nu i se aminteste ce are de facut si e lasat sa “urmeze exemplul nostru”)in dezordine, dezorganizare, reburi facute la intamplare, dupa chef…, sau teme nefacute?
    Multumesc

Lasa un comentariu