Interviul terapeutic in cazul tratarii depresieiInterviul si colectarea informata a datelor

Yapko considera importanta clarificarea urmatoarelor aspecte chiar in cadrul primei sedinte:

  • identificarea acelor probleme ale clientului care pot fi puse in legatura cu depresia
  • identificarea acelor modele (structuri) la care clientul a recurs si in trecut, si despre care se poate presupune ca, deopotriva, isi asuma un rol in structurarea perceptiilor clientului si in determinarea reactiilor de raspuns ale acestuia la trairile generate de diferitele situatii de viata
  • identificarea acelor resurse specifice ale clientului, pe care ne putem sprijini de-a lungul interventiei, precum si detectarea acelora care urmeaza sa fie dezvoltate in vederea rezolvarii problemei clientului;
  • recunoasterea de catre client a strategiilor utilizate in cadrul proceselor de perceptie si de luare a deciziilor, in vederea descoperirii a ceea ce este neadecvat, nerelevant sau incomplet. In realizarea acestui scop intrebarile de tipul „Cum ? ” detin un rol strategic (de exemplu: „ Cum anume apreciezi/De unde stii ca persoana cu care intri in contact, nu te apreciaza ? “)
  • identificarea expectantelor, a obiectivelor clientului (dezvaluirea structurii, continutului, formularii clare, precum si a sanselor de realizare a acestora)
  • evaluarea necesitatii eliberarii urgente de simptome cu ajutorul hipnozei

Totodata, pe parcursul acestei secvente trebuie evaluat si potentialul suicidar al clientului, nivelul senzatiei de disconfort, gradul de expansiune al pattern-urilor simptomatice (symptomatic patterns), gradul de echilibru al modelelor subiective, masura si calitatea capacitatii de integrare a interventiilor terapeutului de catre client.

Trebuie sa se obtina o descriere cat mai detaliata si clara a depresiei clientului, pentru a se putea evalua acele modele la care clientul recurge in prelucrarea trairilor sale. Din acest punct de vedere, deosebit de importante sunt vocabularul clientului (cu ce fel de cuvinte isi descrie starea), stilul cognitiv, modalitatea de raspuns, sistemul reprezentarilor primare etc.

Acele imagini, cu ajutorul carora persoana isi descrie trairile depresive, pot fi utilizate in cadrul tratamentului (daca clientul isi descrie depresia ca „o ceata densa, intunecata care ii apasa creierul”, interventia – la momentul adecvat – va sugera risipirea treptata a acesteia si reinstaurarea dominatiei luminii).

Construirea relatiei terapeutice si stabilirea ritmului interventiei terapeutice apartin de asemenea, obiectivelor vizate in cadrul primului pas al tratamentului.

Yapko se declara adeptul terapiei centrate pe particularitatile clientului, accentuand faptul ca interventia trebuie sa se cladeasca pe recunoasterea, acceptarea si utilizarea modelelor de prelucrare a trairilor la care recurge persoana. Autorul atrage atentia si asupra faptului ca, luand in considerare predispozitia persoanelor suferinde de depresie spre neajutorare si spre contemplarea propriei persoane ca o victima a unor circumstante exterioare ei, orice alta modalitate de abordare decat cea bazata pe colaborare, poate fi nemijlocit distructiva, cauzatoare de alte vatamari ale personalitatii lor.

Potrivit opiniei autorului, hipnoza poate fi introdusa deja in cadrul primei sedinte, atat din considerente terapeutice, cat si diagnostice. Scopul interventiei, inainte de toate, este de a ajuta persoana sa inteleaga rolul pe care hipnoza il joaca in determinarea modului in care percepe lumea si isi construieste realitatea subiectiva.

Putem facilita, cu ajutorul hipnozei, descoperirea faptului ca realitatea, pe care o considera obiectiva si de neschimbat, poate fi conceputa ca o imagine construita si mentinuta in mod subiectiv. Recunoasterea acelor mecanisme – in esenta – hipnotice, care conduc la aparitia starii de transa simptomatica si care joaca un rol important in aparitia si mentinerea depresiei, poate facilita intelegerea faptului ca aceleasi mecanisme pot fi puse in slujba vindecarii, in conditiile in care „autohipnoza negativa” este inlocuita de hipnoza (si autohipnoza) utilizate in scop terapeutic.

 

Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha – Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice

Lasa un comentariu