Interpretarile eronate ale comunicarii in cupluAtat femeile cat si barbatii comunica. Modalitatea de a se exprima insa, este foarte diferita. Se stie ca inca dinainte de nastere exista diferente majore intre fete si baieti.

Dr. Laura Schlessinger in „ Cum sa iti ingrijesti sotul”scrie: „ Diferentele dintre barbati si femei incep inca din faza de embrion. La inceput, creierul fetusilor este teoretic la fel. La aproximativ noua saptamani de sarcina teststeronul isi face simtita prezenta in fetusul masculin (XY), schimband directia dezvoltarii generale catre masculinitate. In ceea ce priveste comunicarea, rezultatul acestor diferente apare evident in copilarie.

Studiile din domeniul dezvoltarii copilului au constatat diferente comportamentale ale copiilor chiar din primul an de viata. In urma unui experiment in care se pune o bariera intre copil si mama lui s-au perceput diferite cai de actiune: baietii reactioneaza fizic, incercand sa doboare acea bariera, iar fetele isi verbalizeaza nemultumirea pana cand mama vine sa le ajute.

Pe masura ce baietii si fetele cresc, se vad diferentele de comunicare din ce in ce mai mult. Fetitele verbalizeaza si dramatizeaza mai mult, iar baietii sunt inclinati spre actiune, fiind mai putin vorbareti.

Aceste diferente dintre baieti si fete sau, mai tarziu, dintre barbati si femei care formeaza un cuplu, reprezinta sursa unor conflicte in viata acestora: „ Una dintre cele mai frecvente nemultumiri exprimate de sotii in legatura cu sotii lor, este aceea ca barbatii nu vor sa discute despre diverse lucruri.

” Daca sunt intrebate la ce le ajuta, ele raspund ca in felul acesta sunt mai apropiati, mai intimi. Barbatii se simt insa mai apropiati de ele in alte situatii: „ Barbatii sunt mai inclinati sa le perceapa pe sotiile lor ca fiind apropiate, iubitoare si intime atunci cand poarta ceva potrivit in pat, le fac un sendvis si le ofera o bere sau le sugereaza sa mearga sa joace golf cu prietenii.”

O problema de perceptie este aceea ca femeile isi considera sotii „cea mai buna prietena”. In realitate, un barbat nu poate fi la fel ca o buna prietena pentru ca are alt stil de comunicare. El nu o sa empatizeze la fel ca o femeie si nu o sa poata sa discute orice amanunt la fel ca aceasta.

De aceea, multe femei se simt respinse si neiubite cand barbatii incep sa le ofere solutii la problemele pe care le impartasesc cu ei. In realitate, femeile nu au nevoie decat de a fi ascultate, nu de solutii, dar barbatii sunt prin natura lor inclinati sa le ofere si sa incerce sa faca problema sa dispara.

Astfel, modalitatile de comunicare sunt diferite intre femei si barbati, dar frumusetea unui cuplu este tocmai descoperirea diferentelor si intelegerea lor, care reprezinta pana la urma sursa atractiei reciproce.

 

Adaptare dupa Cum sa iti ingrijesti sotul – Laura Schlessinger
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu