Intarirea sistemului imunitar cu ajutorul hipnozeiUrmatorul exercitiu, recomandat de Simonton el al. (1980), este probabil cel mai cunoscut, in domeniul influentarii eficientei sistemului imunitar, datorita rezultatelor spectaculoase obtinute de autorii sai in cadrul unei clinici de oncologie din Statele Unite.

In conceperea acestor exercitii, oncologul Cari O. Simonton si psihoterapeutul Stephanie Matthews-Simonlon au pornit de la observarea acelor bolnavi neoplazici, aflati in stadiul terminal, care depaseau cu mult durata de viata prognosticata de catre medicii lor curanti.

Astfel, cercetatorii au reusit sa evidentieze in cazul acestor bolnavi, pe de o parte, existenta unui motiv extrem de puternic pentru a trai, iar pe de alta, reprezentarea imaginativa a bataliei pe care o purtau cu boala care le periclita existenta. Din aceste observatii, s-a nascut ideea de a-i selectiona pe acei bolnavi de cancer, care erau suficient de motivati pentru a se angaja eficient in tratament si de elabora pentru uzul lor un program psihologic care combina relaxarea musculara progresiva cu exercitiile de imagerie mentala, in cadrul carora isi pot reprezenta distrugerea celulelor bolnave (canceroase) de catre limfocite.

Programul conceput de autori – lucru extrem de important – nu ca o alternativa la tratamentele traditionale, ci ca o interventie psihologica menita sa potenteze efectul chemo- si radioterapiei, respectiv a interventiilor chirurgicale, prin intarirea sistemului imunitar, a permis obtinerea unor rezultate spectaculoase.

Astfel, s-a estimat ca rata de supravietuire a bolnavilor tratati in clinica sotilor Simonton era de doua ori mai mare decat cea prezentata de pacientii internati in cele mai apreciate servicii de oncologie din Statele Unite, respectiv de trei ori mai mare decat media nationala (desigur, lot american).

Va prezentam in continuare exercitiul propus de autorii metodei, asa cum este descris in cartea Getting WellAgain. Se recomanda practicarea exercitiilor zilnic, de trei ori, in conditiile inregistrarii prealabile a textului pe o caseta audio.

Alege pentru acest exercitiu o incapere linistita, iluminata placut. Inchide usa si instaleaza- te confortabil intr-un fotoliu/pe un scaun. Dupa ce ai gasit pozitia cea mai confortabila, inchide ochii.
Concentreaza-ti acum atentia asupra respiratiei.
Respira de cateva ori profund: in timp ce expiri, incet, spune in gand: «Ma relaxez».
Concentreaza-ti atentia asupra fetei pentru a simti orice incordare din musculatura fetei si din ochi. Imagineaza-ti aceasta incordare… iti poti reprezenta un arc comprimat… sau un elastic intins… sau poate o mana stransa in pumn… Iar acum imagineaza-ti cum te relaxezi placut… ca arcul eliberat de forta care il comprima… sau ca elasticul care zace inert pe jos…

Poti simti cum fata si ochii ti se relaxeaza… si cum valul placut al relaxarii… al destinderii ti se raspandeste in tot corpul..
Strange pleoapele cat poti de tare… Simte incordarea muschilor fetei in jurul ochilor… Imagineaza-ti arcul comprimat sau pumnul strans… Si relaxeaza din nou musculatura fetei… Simte cum relaxarea dizolva incordarea de mai inainte, raspandindu-se in tot corpul…


Repeta acest procedeu si in cazul celorlalte segmente ale corpului. Coboara incet, fara graba… Continua cu maxilarul… cu gatul… cu umerii… cu spatele… cu bratele… cu antebratele… cu mainile… cu pieptul… cu abdomenul… cu coapsele… cu picioarele… cu labele picioarelor… pana cand tot corpul ti se relaxeaza. Imagineaza-ti in cazul fiecarui segment de corp incordarea… si reprezinta-ti mai apoi destinderea, relaxarea… Contracta mai intai musculatura diferitelor segmente de corp… si relaxeaza din nou muschii. Dupa ce ti-ai relaxat toti muschii, fiecare segment al corpului, ramai asa, in aceasta placuta stare de relaxare, timp de 2-3 minute.
Iar acum imagineaza-ti boala (cancerul)… si poti face asta intr-un mod cat mai apropiat de realitate sau la modul simbolic. Reprezint-o ca pe ceva ce se compune din celule slabe si dezorganizate. Adu-ti aminte de faptul ca organismul nostru distruge, in medie, mii de celule canceroase, pe parcursul unei vieti.
Si, in timp ce iti reprezinti cancerul, constientizeaza faptul ca, in vederea vindecarii, sistemul tau imunitar trebuie sa revina la starea sa normala, sanatoasa.


Daca te afli sub tratament medical, imagineaza-ti acest tratament – intr-un fel lesne de inteles pentru tine – imagineaza-ti cum tratamentul patrunde in corpul tau. Daca este vorba de radioterapie, iti poti reprezenta aceasta de exemplu sub forma unor fascicule de lumina compuse din milioane de gloante de energie, ce lovesc fiecare celula canceroasa ce le iese in cale.

Celulele normale pot corecta orice fel de leziune potentiala pe care ar putea-o suferi, insa celulele canceroase nu pot face acest lucru, deoarece ele sunt slabe (pe acest fapt se bazeaza de exemplu, radioterapia). Daca te afli sub tratament medicamentos, imagineaza-ti medicamentul, cum patrunde in corpul tau, in circulatia sanguina. Imagineaza-ti medicamentul ca pe ceva ce actioneaza ca o otrava. Celulele normale sunt inteligente si puternice si sunt in mica masura atinse de otrava. In schimb, celulele canceroase sunt slabe si foarte usor de distrus. Inghit otrava, sunt distruse si apoi eliminate din organism.


Imagineaza-ti globulele albe cum se aduna in zonele atinse de cancer, recunosc celulele anormale si le distrug. Globulele tale albe sunt foarte puternice si agresive… Si sunt si foarte inteligente, pe deasupra. Nu exista o concurenta reala intre ele si celulele canceroase.
Globulele albe castiga batalia.

Imagineaza-ti cum cancerul se micsoreaza, se reduce tot mai mult, tot mai mult. Vezi cum globulele albe transporta celulele distruse si, trecand prin ficat si rinichi, le elimina apoi din organism, impreuna cu urina si materiile fecale.
Acestea sunt asteptarile tale cu privire la ceea ce doresti sa se intample.


Continua sa-ti imaginezi cum cancerul se micsoreaza si mai mult si mai mult, pana ce dispare cu totul.

Te vezi avand din ce in ce mai multa energie, vezi cum pofta de mancare sporeste si ea, cum te poti simti din nou bine si te poti bucura de dragostea celor care te inconjoara, in timp ce cancerul «se topeste» tot mai mult, pana cand dispare cu totul.
Daca simti undeva durere, oriunde in corp, imagineaza-ti «armata» globulelor albe, cum se napusteste in zona dureroasa si calmeaza durerea. Oricare ar fi problema, da organismului comanda de a se autovindeca. Imagineaza-ti cum corpul tau este din nou bine.
Te vezi fiind din nou bine, fara boala, plin/a de energie. Imagineaza-te atingandu-ti scopurile. Vezi cum sensul vietii tale se implineste, cei dragi sunt bine, cum relatiile tale cu cei din jur sunt tot mai bogate.


Adu-ti aminte de faptul ca daca ai un motiv puternic pentru insanatosire, acest lucru chiar ajuta vindecarea. De aceea, poti folosi acest timp pentru a constientiza care sunt lucrurile cele mai importante in viata ta.
Iar acum te poti felicita in gand pentru ca ai participat activ la procesul propriei insanatosiri. Imagineaza-te cum faci acest exercitiu de imagerie, foarte atent si implicat, de trei ori pe zi. Pregateste-te acum pentru a deschide ochii si pentru 0 percepe din nou incaperea in care te afli.


Deschide ochii acum si pregateste-te sa-ti reiei activitatile obisnuite”
(dupa Simonton et al.1980).

Conditiile imagieriei mentale eficiente

In vederea asigurarii eficientei exercitiilor de imagerie, este necesar ca in reprezentarea celulelor albe, respectiv a celor canceroase, persoana sa respecte urmatoarele principii:

1. Celulele neoplazice sunt slabe si dezorganizate. Este important ca persoana sa-si reprezinte celulele canceroase ca fiind ceva moale, ceva ce poate fi strivit cu usurinta, asemeni unei chiftele sau caviarului, spre exemplu.

2. Tratamentul este eficient si foarte puternic. Imaginile mentale trebuie sa poata transmite convingerea ca tratamentul poate, cu certitudine, distruge cancerul. Imaginea este mai puternica daca interactiunea dintre tratament si boala se produce deseori si astfel, efectul terapiei asupra cancerului este vizibil si mai usor de constientizat.

Daca, de exemplu, pacientul isi reprezinta cancerul ca un glob format din celule gri, tratamentul ar putea fi, de exemplu, un lichid galbui sau verzui, ce patrunde in acest glob, il descompune si reduce dimensiunile cancerului, astfel incat acesta sa poata fi distrus cu usurinta de globulele albe.

3. Celulele sanatoase isi pot reveni cu usurinta in urma oricaror leziuni minore survenite pe parcursul tratamentului.
Deoarece, de obicei, tratamentul antineoplazic afecteaza nu doar celulele maligne, ci si pe cele sanatoase, pacientul trebuie sa si le reprezinte pe acestea din urma atat de puternice, incat tratamentul le poate afecta doar in mica masura, iar pe de alta parte, ca fiind capabile sa repare orice astfel de dauna minora. Celulele neoplazice sunt distruse de tratament, deoarece, spre deosebire de celulele sanatoase, ele sunt slabe si dezorganizate.

4. Celulele albe sunt foarte numeroase, mult mai numeroase decat celulele maligne. Celulele albe simbolizeaza procesul natural de autovindecarc al organismului (diferitele reactii si mecanisme imunitare). De aceea, imaginile mentale trebuie in asa fel construite, incat ele sa poata transmite mesajul unui raport de forte inegal intre globulele albe si celulele neoplazice, net superior in favoarea primelor (celulele albe sunt mult mai numeroase si mai puternice). De asemenea, deznodamantul in favoarea fortelor organismului trebuie reprezentat in mod clar si explicit, fara echivoc.

5. Celulele albe sunt foarte active si eficiente, „gata de lupta”, recunosc si distrug cu repeziciune celulele maligne. Asa cum s-a mentionat anterior, globulele albe simbolizeaza sistemul de aparare al organismului, acea parte a pacientului care il sprijina in directia vindecarii. De aceea, pacientul trebuie sa le vizualizeze ca fiind inteligente, eficiente si puternice, sa si le imagineze cum inving celulele neoplazice, fara a lasa nici un dubiu in aceasta privinta.

6. Celulele canceroase distruse sunt indepartate din organism intr-un mod natural, normal. Procesul de eliminare a celulelor distruse este un proces intru totul firesc, ce nu necesita vreun efort deosebit sau vreo aptitudine magica. Prin reprezentarea acestui proces, practic comunicam organismului nostru faptul ca avem incredere in ritmul sau natural de functionare.

7. La sfarsitul exercitiilor de imagerie, este bine ca persoana sa se imagineze sanatoasa, eliberata de cancer. Aceasta imagine reprezinta deznodamantul dorit. Este important ca pacientul sa-si poata reprezenta organismul „curat” (eliberat de cancer), sanatos, plin de viata si energie.

8. Persoana trebuie sa se poata imagina atingandu-si scopurile, implinindu-si sensul vietii. Rolul acestei imagini este acela de a comunica organismului faptul ca exista motive temeinice pentru a ramane in viata. Ea intareste increderea in posibilitatea vindecarii, precum si atitudinea de implicare, de angajare in lucrurile vietii.

Metoda propusa de Simonton et al. (1980) a fost aplicata pe scara larga si de catre Siegel (1990; 1993; 1995), rezultatele ei fiind apreciate de catre autori precum Capra (1982), Teegen (1983), Watzlawick (1993) sau Selby (1995).

Elitzur si Brenner (1987) au raportat adaptarea eficienta a metodei in tratamentul afectiunilor virale ale pielii, iar Vargha (1991) a prezentat la prima Conferinta Europeana a Psihoterapiilor de Relaxare propriile rezultate inregistrate in utilizarea tehnicii imageriei mentale in tratamentul verucilor la patru clienti, interventia fiind incununata de succes in trei dintre cazuri.

De pe urma antrenamentului sistemului imunitar, pot profita practic toti bolnavii afectati de maladii in geneza si evolutia carora mecanismele imunitare joaca un rol important.

 

Fragment din Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice – Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha
Editura Polirom

Lasa un comentariu