Ingroapa securea razboiului: pune capat certurilor din cupluDe cele mai multe ori femeile se infurie atunci cand vad ca barbatul de langa ele fac aceleasi gesturi suparatoare sau ignora rugamintea lor de a nu mai lasa dezordine in urma, cand pleaca la serviciu.

Multe femei sunt suparate pentru ca se ocupa doar ele de treburile casnice, pe langa slujba pe care o au. Si, cireasa de pe tort, este ca nici macar nevoile afective nu le sunt satisfacute.

De obicei femeile cand sunt suparate, se asigura ca si sotul sau iubitul stie acest lucru.

Inainte sa abordati problemele conjugale pe care le aveti trebuie sa va asigurati ca nu-i provocati acestuia reactiile de retragere. In acel moment singura discutie pe care o sa o aveti este aceea cu ceafa acestuia, gest care va va infuria si mai mult.

Cateva metode care pot fi folosite cu succes de catre femei pentru a reusi sa puna capat certurilor din cuplu si sa regleze climatul conjugal:

  •  Cuplurile fericite „lupta” in echipa, nu fiecare pentru el

Daca se constata ca echipa este afectata de un conflict, unul dintre ei va ceda, va amana discutia, va opta pentru o solutie necesara victoriei echipei.

  • Trebuie sa stiti cand sa pastrati tacerea

In casniciile nefericite, partenerii practica abordarea „onestitatea este cea mai buna politica”. Asta nu inseamna ca trebuie sa mintiti, dar uneori, a spune totul, face mai mult rau decat bine. Daca nu-i este de nici un ajutor partenerului sau relatiei ceea ce vreti sa spuneti, renuntati sa mai spuneti.

  • Cand sa abordati un subiect si cand nu

Uneori, cuplurile transforma o problema minora intr-una capitala ca sa incerce sa evite mai mult sau mai putin constient, discutarea problemelor cu adevarat fundamentale. Pentru ca nu stiu cum sa abordeze adevaratele problemele, ei stiu ca va izbucni o cearta si evitarea lor, face ca ambii parteneri sa fie nervosi, iritati si predispusi sa se certe din nimic.

„Sarah crede despre sine ca este o persoana toleranta, care nu se ambaleaza pentru lucruri marunte. De fiecare data cand Steve isi lasa pantofii in mijlocul holului, asta o deranjeaza, dar se gandeste ca un lucru atat de mic nu merita sa fie mentionat. Atunci cand critica talentul ei la gatit de fata cu mama lui, ea isi tine dintii inclestati, ca nu merita sa se enerveze pentru nimic. Apoi, intr-o seara, Steve intarzie cinci minute la cina, iar Sarah, regina tolerantei, incepe sa tipe ca o nebuna, aruncand cu farfuriile de pereti”.

O problema importanta trebuie abordata, nu evitata. Cand furia nu este descarcata imediat, aceasta se cumuleaza pana cand explodeaza.

O regula de baza de care sa tineti cont in acest caz, este: abordati problema imediat sau nu o mai aduceti in discutie.

  • Declararea unui armistitiu permanent cu privire la o problema

Cuplurile fericite aleg sa nu vorbeasca despre subiectele „fierbinti” care nu au legatura cu casnicia, precum politica, religia, chiar si echipa favorita de fotbal si alte preferinte ce tin de intimitatea si convingerile fiecaruia, individual.

In schimb, cuplurile nefericite au tendinta de a se intoarce in aceste teritorii de diferend, incercand sa-si impuna fiecare punctul de vedere. Singurul lucru pe care il obtin din aceasta batalie sunt resentimentele pentru celalalt.

  • Recunoaste situatiile conjugale dificile

Este de preferat sa ocoliti discutarea chestiunilor importante atunci cand celalalt partener este epuizat fizic sau psihic, este bolnav sau a avut un motiv recent de stres; decesul unei rude, prieten s.a.m.d.

Cuplurile fericite stiu sa recunoasca aceste situatii vulnerabile si nu-l solicita pe celalalt la maximum.

  • Pastrati o proportie semnificativa in favoarea cuvintelor pozitive

„Alimentarea furiei si refuzul de a vedea si faptele bune ale partenerului sunt o forma modificata de autoaparare. Daca ati vedea binele, ar trebui sa lasati garda jos si astfel ati putea fi ranit din nou.”

Furia va protejeaza pe termen scurt, insa, pe termen lung nu faceti decat sa prelungiti razboiul cu celalalt in loc sa va bucurati de iubirea pe care in fond o impartasiti. Altfel, de ce formati un cuplu? De ce v-ati casatorit? Ca sa fiti fericiti si sa va bucurati de viata impreuna?!

Nu este nevoie sa lasati garda jos sau sa aveti incredere in el, ca sa recunoasteti ce face bine partenerul si sa-l laudati. Incercati sa-i spuneti acele lucruri pozitive si vedeti ce se intampla.

Mentineti amandoi cel putin o proportie de 5 parti pozitive la una negativa, zilnic, altfel, casnicia sau cuplul se va destrama incetul cu incetul.

Si pana la urma, cine se simte bine auzind numai critici si reprosuri din partea celuilalt? Nimeni, fie el de sex masculin sau feminin.

 

Adaptare dupa „Arena Conjugala – Solutionarea Conflictelor” – Jamie Turndorf
Editura Curtea Veche


Lasa un comentariu