Influenta factorilor de personalitate asupra stresuluiSpecialistii si psihologii ne atrag atentia ca trasaturile de personalitate au o influenta directa asupra modului in care organismul reactioneaza la agentii stersori. Perioadele complicate si obositoare de la munca, scoala, problemele de sanatate sau alti factori generatori de stres, ne afecteaza din plin calitatea vietii emotionale, iar corpul nostru reactioneaza neobisnuit: ne doare stomacul sau avem probleme legate de digestie, dureri intense de cap, inima bate din ce in ce mai rapid s.a.

Odata ce factorii declansatori de stres si probleme sunt suprimate, toate aceste simptome suparatoare dispar de la sine. Insa, in cazul in care starea de stres continua, pot aparea diverse afectiuni si chiar boli grave, ca urmare a acumularii in organism a cortizolului si adrenalinei (hormoni de stres).

Potrivit psihiatrului Patrick Legeron se poate face o clasificare a unor tipuri de personalitati considerate dificile:

1. Personalitatea anxioasa: persoana care se ingrijoreaza frecvent si se panicheaza usor, tensiune psihica excesiva, precautie dusa la extrem; sensibilitate la respingere.

2. Personalitatea paranoida: persoana neicrezatoare si suspicioasa in relatii; invidioasa, rationala si fixista/rigida; se supara si se ofenseaza cu usurinta; ii este dificil sa exprime emotii pozitive.

3. Personalitatea obsesionala: persoana incapatanata, perfectionista, meticuloasa, scrupuloasa; rezervata si rece in relatiile cu ceilalti; atentie exagerata la detalii si reguli; rigiditate si nehotarare.

4. Personalitatea histrionica: persoane instabilie emotional; tulburarea se manifesta prin dorinta permanenta de a atrage atentia celor din jur, labilitate dispozitionala, autodramatizare, nevoia de afectiune, emotivitate dusa la extrem.

5. Personalitatea narcisista: persoane care se considera cu mult superioare celor din jur; tulburare care se manifesta prin fascinatia fata de propria persoana – senzatia ca este exceptionala si speciala; au impresia ca li se cuvine un tratament privilegiat; nevoie constanta de atentie si admiratie; dau dovada de putina empatie.

6. Personalitatea evitanta: se caracterizeaza prin hipersensibilitate la orice tip de evaluare negativa; timiditate, frica de respingere; prudenta excesiva; dificultati in a stabili noi relatii interpersonale.

7. Personalitatea agresiva: persoane increzatoare si puternice; comportament agresiv si impulsiv; temperament violent, posesiv; instabili si imaturi emotional.

Aceste tipuri de personalitati se pot transforma in anumite situatii in surse generatoare de stres si pot fi extrem de dificile pentru persoanele din jurul acestora. Din nefericire, conform ultimelor statistici, tulburarile de personalitate capata o tot mai mare amploare, societatea actuala cautand sa dezvolte si sa mentina o nevroza colectiva prin valorile si principiile promovate.

In functie de trasaturile si personalitatea fiecarei persoane se poate distinge si o anumita simptomatologie somatica.
De pilda, in cazul personalitatii anxioase pot aparea diverse manifestari somatice precum: dispnee, tremor, transpiratie excesiva, insomnia. Cele mai frecvente simptome care se evidentiaza in cazul persoanelor stresate sunt: tensiunea arteriala ridicata, neliniste, depresie, anxietate, teama de ceea ce va urma, pesimism s.a.

Ca raspuns la perioadele stresante, personalitatea paranoida poate manifesta urmatoarea simptomatologie: depresie, tulburare obsesiv-compulsiva, diverse
dependente, agorafobie. Starile prelungite pot duce la aparitia schizofreniei.

Personalitatea obsesionala poate suferi perioade intense de anxietate, neliniste, frici, nesiguranta sau tulburari obsesiv-compulsive.

Personalitatea histrionica tinde sa exagereze si sa dramatizeze excesiv, comportament isteric si teatral exagerat. In perioadele stresante este predispusa la depresii si tulburari de anxietate.

Personalitatea narcisista in situatiile de stres poate manifesta stari depresive, anxietate, ganduri suicidare, diverse dependente, probleme de relationare s.a.

In cazul personalitatii evitante pot aparea manifestari de tipul: depresie, anxietate, fobie sociala s.a.

La personalitatea agresiva poate fi sesizata urmatoarea simptomatologie in situatiile stresante: anxietate, depresie, instabilitate emotionala, iritabilitate, nervozitate, impulsivitate, schimbari bruste de dispozitie, furie, agitatie, agresivitate.

Conform studiilor de specialitate se evidentiaza doua tipuri de trasaturi care favorizeaza instalarea acestor tulburari psihosomatice: anxietatea si agresivitatea. Sentimentele intense de teama si de neputinta, genereaza o tensiune psihica si fizica puternica resimtita in permanenta de persoanele anxioase. In acelasi timp, persoanele anxioase tind sa devina agresive atat datorita tensiunilor, cat si a instinctului innascut de a gasi diverse mijloace de aparare, pornind de la simplul rationament “atac eu primul, pentru ca ceilalti sa nu o faca. In acest fel voi fi protejat”. Desigur, persoana va manifesta diverse semne si simptome acutizate: indoieli, invidie, sentimente de injustitie, criticism, nemultumiri, precum si o forma exagerata de control al stariilor de orice tip.

In timp, toate aceste manifestari intalnite in tulburarile de anxietate vor conduce la aparitia nesigurantei si a unor tendinte conformiste. Persoana anxioasa este deobicei conservatoare, are idei preconcepute rezultate din propria sa experienta de viata.
Una dintre cele mai periculoase manifestari psihice ale stresului este anxietatea. In momentul in care stresul s-a instalat si se mentine la un nivel constant pentru o perioada mai lunga de timp, intr-o prima faza marcata de “rezistenta” si mai apoi succedata de “epuizare”, urmeaza depresia.
Depresia reprezinta o alta fateta pe care bolnavul psihosomatic o experimenteaza adesea. Sentimentul de neputinta, dramatismul si renuntarea la lupta, corelat cu sentimentele de neincredere, nesiguranta, un anumit grad de labilitate, dorinta de a fi ajutat si de a obtine confirmari.

Nu toti oamenii reactioneaza in acelasi fel la stresul psihic. Unii dezvolta tulburari psihice, altii vor prezenta tulburari psihosomatice sau chiar boli, in timp ce alte persoane nu prezinta nici un fel de simptom. Tipologia psihologica a fiecarei persoane este cea care face diferenta in ceea ce priveste reactia in fata stresului. Persoanele calme, empatice si intelegatoare, au capacitatea de a integra experientele negative cu o mai mare usurinta, in timp ce, persoanele agresive sau cele care au dezvoltat de-a lungul vietii o serie de temeri sunt mult mai fragile si vulnerabile in fata episoadelor de stres psihic, fapt ce conduce la aparitia si dezvoltarea unor tulburari si boli de natura psihosomatica.

Simptome si semne ale stresului

Pentru inceput trebuie precizat ca exista doua tipuri de stres: “stresul evident” si “stresul ascuns”. Cel dintai este in mod clar perceput de noi in mod constient, spre deosebire de cel ascuns, pe care nu il putem observa in mod direct. “Stresul ascuns” se manifesta printr-o stare generala proasta, stari de rau, oboseala si nemultumire. Este important sa identificati simptomele care pot indica prezenta stresului in viata dvs, pentru a lua cat mai rapid masurile necesare pentru a elimina cauzele.

Simptome cognitive

1. Scaderea memoriei
2. Dificultati de concentrare
3. Pesimism
4. Gandire ilogica

Simptome emotionale

1.  Iritabilitate
2.  Nervozitate
3.  Agitatie
4.  Anxietate
5.  Frustrare
6.  Manie
7.  Tristete
8.  Teama
9.  Panica
10. Senzatia ca esti singur
11. Incapacitatea de a te relaxa
12. Senzatia de a fi coplesit
13. Aparitia sentimentelor de inferioritate

Simptome fizice

1.  Dureri de stomac
2.  Ulcer
3.  Gastrita
4.  Sindromul colonului iritabil
5.  Tensiune musculara
6.  Hipertensiune arteriala
7.  Diaree sau constipatie
8.  Urinare frecventa
9.  Stari de greata
10. Ameteala
11. Oboseala
12. Durere in piept
13. Palpitatii
14. Aritmie
15. Puls crescut
16. Pierderea apetitului sexual
17. Dereglari hormonale
18. Eruptii cutanate, alergii, eczeme
19. Fragilitatea si caderea parului
20. Fluctuatii ale greutatii corporale
21. Migrene
22. Dureri musculare
23. Probleme de somn
24. Schimbari hormonale
25. Reactii psihosomatice

Simptome de comportament

1. Tulburari de apetit (cresterea sau reducerea apetitului)
2. Insomnii si alte tulburari de somn
3. Izolare
4. Dependente (alcool, tigari, droguri, mancare s.a.)
5. Amanarea si neglijarea responsabilitatilor
6. Ticuri si gesturi necontrolate care au la baza sentimente de nervozitate, frica, nerabdare
7. Randament scazut
8. Agresivitate verbala si fizica
9. Aparitia unor ganduri sinucigase

Afectiuni si boli psihosomatice care deriva din acumularea hormonilor de stres in organism

1.  Imunitate scazuta
2.  Afectiuni dermatologice
3.  Astm
4.  Cardiopatie ischemica
5.  Depresie
6.  Hipertensiune arteriala
7.  Aritmie
8.  Boli cardiovasculare
9.  Boli si tulburari gastro-intestinale
10. Artrita reumatoida

Metode de combatere a stresului

Cea mai eficienta modalitate de a elimina stresul este echilibrul in toate formele sale, relaxarea, detensionarea fizica si psihica, precum si abordarea unei gandiri pozitive. In acest fel, vor putea fi depasite si eliminate momentele de tensiune psihica generate in perioadele de stres intens. O abordare calma, rationala si canalizarea constructiva pentru a indeparta factorii generatori de stres, va vor ajuta sa reduceti in timp starile de neliniste, preocupari si temeri. Uneori, graba de a elimina rapid si in totalitate tensiunile psihice care va perturba viata de zi cu zi, poate genera un stres si mai mare.
Un stil de viata echilibrat si relaxat, responsabil si optimist in acelasi timp, va vor proteja atunci cand va confruntati cu situatii generatoare de stres.

“Stresul ne afecteaza in masura in care consideram noi ca ne afecteaza”. Ce inseamna acest lucru? Modul in care alegem sa facem fata problemei cu care ne confruntam, gandurile si mai apoi actiunile noastre sunt cele care vor face in final diferenta. Gandurile pozitive, “mesajele” pe care ni le transmitem  noua insine, sunt cele care ne pot proteja in fata dezechilibrelor psihice si fizice.

Totodata, o modalitate eficienta de a inlatura stresul este de a ne inconjura de familie sau de persoane dragi noua. In situatiile stresante, organismul uman secreta “oxitocina”, hormonul care regleaza instinctele sociale ale creierului. Reactia noastra biologica la stres este cea care ne face sa cautam sa vorbim cu cineva despre starea noastra interioara. In acelasi timp, oxitocina protejeaza inima si sistemul cardiovascular de efectele nocive ale stresului. Prin urmare, stresul poate deveni benefic daca este abordat in mod corespunzator.

Lasa un comentariu