Importanta mangaierilor din punct de vedere psihologicAntropologul James Prescott, un adevarat pionier al studiilor in privinta educatiei copilului si a violentei, a constatat ca in societatile in care copiii sunt rareori mangaiati cu afectiune se inregistreaza si cel mai mare procent de violenta la adulti.

Copiii crescuti cu afectiune devin de obicei adulti mai buni, mai  sanatosi si mai fericiti. Cei care molesteaza fizic sau sexual copiii au cel mai adesea un trecut in care au fost respinsi sau au trait in violenta,o copilarie in care n-au fost alintati sau si-au petrecut-o in diverse internate izolate.

In multe culturi in care mangaierile din dragoste nu sunt permise, se recurge la pisici si la caini, pentru a trai totusi aceasta experienta prin intermediul alintarii animalelor de casa. Terapia mangaierii animalelor de casa s-a dovedit a fi foarte pretioasa, pentru ca ii ajuta pe oameni sa-si depaseasca depresiile si alte probleme mentale.

De observat ca englezii, care manifesta o antipatie vadita fata de mangaierile pline de afectiune, isi iubesc enorm animalele de casa. Sau cum spunea Germaine Greer: „Un englez, chiar daca este inghesuit in fratele lui atunci cand merge cu un metrou aglomerat, va continua sa pretinda ca este singur.”

 

Femeile sunt sensibile la mangaieri

Pielea este cel mai intins organ al corpului, masurand cam doi metri patrati. De-a lungul sau, sunt distribuiti inegal 2.800.000 de receptori ai durerii, 200.000 pentru frig si 500.000 pentru atingeri sau strangeri. Inca de la nastere, fetele sunt cu mult mai sensibile la atingeri, iar la varsta adulta pielea femeii este de cel putin zece ori mai sensibila la atingeri si mangaieri decat a barbatului. Intr-un studio comandat, s-a descoperit ca baietii care s-au dovedit mai sensibili la mangaieri erau cu mult mai insensibili decat cea mai insensibila fata. Pielea femeilor este mai fina decat a barbatilor si are un strat suplimentar de grasime, care tine mai cald iarna si confera o mai mare rezistenta.

Oxitocina este un hormon care stimuleaza dorinta de mangaiere si activeaza receptorii atingerilor. Nu e de mirare ca femeile, avand receptori de zece ori mai sensibili decat ai barbatilor, dau mult mai multa atentie mangaierilor din partea barbatilor, a copiilor si a prietenilor. Cercetarea limbajelor trupului arata ca femeile din societatile occidentale sunt de patru pana la sase ori mai tentate sa atinga o alta femeie in timpul unei conversatii decat doi barbati care stau de vorba.

Femeile folosesc mai multe expresii verbale cand e vorba de atingeri decat barbatii, descriind o persoana de succes ca avand „o mana vrajita”  sau in alte cazuri ca cineva are „un obraz fin” sau „obrazul gros” . Femeilor le place sa „fie atinse la suflet” si le displace cand cineva incearca „sa le intre pe sub piele”. Vorbesc despre „simtiri”, despre „periatul” cuiva, fiind „sensibile” si enervand prin faptul ca „se scarpana cu mana stanga in urechea dreapta” .

In 1999, o echipa de cercetatori condusa de Michael Meaney de la Universitatea McGill din Quebec, Canada, a demonstrat ca acei pui de sobolan carora parintii le acorda multa atentie si mangaiere isi dezvolta mai bine creierul, fiind mai inteligenti decat puii de sobolan cu parinti neglijenti.

In cadrul unui studiu efectuat asupra unor pacienti cu probleme psihice, s-a demonstrat ca in momentele de mare tensiune barbatii evita orice forma de atingere si se retrag in lumea lor. Pe de alta parte, peste jumatate dintre femeile din cadrul aceleiasi experiente au abordat barbatii nu pentru a face sex, ci pentru a ajunge la mangaieri mai intime. Atunci cand o femeie are probleme sentimentale sau e foarte suparata pe un barbat, mai mult ca sigur ca va spune: „Nu ma atinge!” — expresie care nu inseamna nimic pentru barbati.

Care ar fi lectia? Pentru a castiga in fata femeilor, barbatii trebuie sa mangaie adecvat momentului respectiv si sa evite pipaielile. Pentru a creste copii sanatosi din punct de vedere mental, mangaiati-i cat mai mult.

Femeile sunt de patru pana la sase ori mai tentate sa atinga o alta femeie in timpul unei conversatii comparativ cu doi barbati care stau de vorba.

 

De ce barbatii au pielea atat de groasa?

Barbatii au pielea mai groasa decat a femeilor, ceea ce explica de ce femeile au mai multe riduri decat barbatii. Pielea de pe spatele unui barbat este de patru ori mai groasa decat cea de pe stomacul lui, o mostenire din trecutul sau de patruped, care il ajuta sa se apere mai bine de atacurile din spate. Sensibilitatea baietilor la mangaieri dispare aproape complet pe la varsta pubertatii, cand corpul se pregateste pentr u rigorile vanatorii.

Barbatii aveau nevoie de o piele fara sensibilitati speciale pentru a putea sa treaca printr e tufisurile pline de tepi, sa se lupte corp la corp cu animalele sau cu dusmanii fara ca durerea sa-i doboare. Atunci cand un barbat se concentreaza asupra unei munci fizice sau a unei activitati sportive, aproape nici nu-si da seama ca e ranit.

Baiatul nu-si pierde complet sensibilitatea pielii la pubertate, ci aceasta se localizeaza intr-o singura zona.

Cand barbatul nu e concentrat asupra unui lucru precis, pragul durerii este mult mai scazut decat cel al femeii. Cand barbatul mormaie: „Fa-mi o supa de pui/ stoarce-mi zeama de la o portocala/ adu-mi o sticla cu apa calda/ cheama doctorul si vezi daca totul este in regula cu testamentul meu!”, de obicei inseamna ca are o usoara raceala. Barbatii sunt, de asemenea, mai putin sensibili atunci cand o femeie sufera din pricina unei dureri sau a unei neplaceri.

Daca ea sufera de durere, are 40 de grade si frisoane puternice, fiind infasurata in mai multe paturi, el o intreaba cu seninatate: „Totul e in regula, draga? “— si de fapt gandeste: „Daca ignor raceala, poate ca o sa vrea sa facem dragoste, ca tot e in pat.”

Barbatii devin sensibili atunci cand se uita la un meci  de fotbal sau la alte meciuri agresive.
Daca urmaresc o partida de box la televizor si unul dintre protagonisti este doborat de o lovitura sub centura, femeia spune:„Vai de mine… Cat trebuie sa-l fi durut!”, in vreme ce barbatul doar mormaie ceva, in schimb insa simte durerea.

 

 

Fragmente din “De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda” – Allan & Barbara Pease

Lasa un comentariu