Imbunatatirea comunicarii sot-sotie 

Se stie ca femeile si barbatii comunica in mod diferit, dar, desi acest lucru este bine cunoscut, in practica, este ignorat. De cele mai multe ori problemele de comunicare provin din faptul ca femeile considera ca barbatii au un tip de exprimare a sentimentelor similar cu al lor. De aceea le cer sotilor sa isi deschida sufletul la fel cum ele o fac intotdeauna.

De asemenea se asteapta ca ei sa impartaseasca orice nemultumire sau suferinta cu ele. In realitate, barbatii nu comunica la fel ca femeile. Ei sunt oamenii actiunilor.

Dr. Laura Schlessinger, in cartea „Cum sa iti ingrijesti sotul”, spunea: „ Barbatii sunt oameni de actiune. Actiunea este modul in care comunica barbatii.”

Tot aici este dat un exemplu de manifestare a dragostei din partea unui barbat: „Poate ca nu e in stare sa imi spuna asa de des cum as vrea eu ca este indragostit de mine pana peste cap sau cat de incredibil de frumoasa sunt. Dar poate telefona la un service auto din timp, poate pleca de la serviciu ziua in amiaza mare ca sa se intalneasca cu mine acolo si sa urmareasca cum schimba mecanicii cauciucurile masinii mele. Eu nu i-am spus sa faca toate astea, dar el se gandeste la mine. Am ajuns sa apreciez faptul ca mi-a spus in gura mare <<Te iubesc!>>in fata celor de la atelier.”

Pentru ca un barbat sa simta ca este iubit, trebuie sa primeasca din partea sotiei un gest fizic. Daca dupa o zi de munca el simte ca sotia se lipeste de el si adoarme, pentru el este o dovada de iubire. Aceasta este forma in care el primeste mesajele de dragoste.

O alta problema de comunicare sot-sotie, este aceea a comunicarii subtile din partea femeilor. Barbatii nu inteleg subtilitatile. Ei au nevoie de o comunicare directa, fara ocolisuri.

Dr. Laura Schlessinger spune: „Incapacitatea unui sot de a citi gandurile sotiei, de a-i percepe starile si de a raspunde la toate dorintele ei nu inseamna ca nu o iubeste sau ca este un insensibil. Mai degraba inseamna ca este doar un tip obisnuit.”

Un barbat nu-si va exprima sentimentele precum o femeie. Sotiile trebuie sa vada diferenta si sa nu ii chestioneze la nesfarsit pe barbati in legatura cu sentimentele lor. Acest lucru nu duce decat la inrautatirea situatiei, pentru ca ei se vor inchide si mai mult decat o faceau pana atunci: „Din moment ce nu sta in firea barbatilor sa se deschida in ceea ce priveste sentimentele, este neproductiv sa-i bombardam cu intrebari. Haideti sa ne intoarcem la „dominanta fizica masculina” – cei mai multi soti doresc sa fie ascultati, imbratisati si sustinuti.”

Foarte important este si modul in care femeile interpreteaza actiunile barbatior. Ele de obicei interpreteaza greselile lor ca pe o dorinta constanta de a le rani sau a le face sa sufere. Acest lucru este rareori adevarat. De cele mai multe ori, greselile sunt facute neintentionat.

In aceeasi carte apare un exemplu al unei cliente care spunea „este uimitor cum am ajuns sa fiu iritata de faptul ca, zile la rand, cosul cu lenjeria si sosetele lui spalate statea in capul scarilor, iar eu aveam pretentia ca el sa stie asta si sa le ia de acolo. Acum ii spun ca rufele din cos sunt curate si-l rog sa le ia, daca vrea, si sa le puna la locul lor. Si face asta fara nici un fel de probleme.”

O modalitate buna de imbunatatire a comunicarii dintre sot si sotie este aceea a multumirii constante pentru ceea ce face fiecare. Fiecare om are nevoie de recunoasterea calitatilor si a meritelor.

 Iata cateva concluzii la care a ajuns un client al Dr. Laura Schlessinger in ceea ce priveste nevoile barbatilor:

  •  „Barbatii sunt impresionati de sinceritate, nu de manipulare.”
  • „ Daca solicitarea sotiei este prea complicata avem tendinta fie sa uitam, fie sa ne pierdem interesul. Asa ca, daca sotiile vin cu niste solicitari sincere, simple, de regula, ne place sa le indeplinim.”
  • „Ne place sa putem rezolva in calitate de experti probleme dificile pentru cei pe care ii iubim. Daca ne tratati ca pe niste experti, asta vom deveni, probabil din cauza orgoliului nostru.”
  • „Daca ne rugati ceva pe un ton iubitor, puteti fi sigure ca ne veti impulsiona rapid si vom face ceea ce doriti. Daca este vorba de o recompensa reala (apreciere, afectiune, aprobare, admiratie), vom face totul pentru a o primi. ”
  • „Cand ne rugati sa facem ceva, nu uitati de obstacolele posibile: alte urgente, chestiuni care ne distrag atentia. Daca ne aduceti aminte, tot pe un ton dragalas, de rugamintea initiala, vom reveni asupra ei.”


Lasa un comentariu